Ciasto gruszkowe z imbirem

Ciasto z gruszkami i imbiremNa blogu nie było chyba nic z gruszkami… Czas to nadrobić. Placek gruszkowo-imbirowy to ciasto proste i szybkie. Jest wyjątkowo aromatyczne – zapach imbiru z cynamonem unosi się w całej kuchni podczas pieczenia. Idealnie pasuje do kawy. Znacznie zyskuje jeśli poleje je się syropem czekoladowym. Znikło bardzo szybko.

Składniki:

  • 4 wysokie i twarde gruszki (np. konferencje)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 i 1/3 szklanki mąki
  • 1 kostka masła (200g) o temp. pokojowej
  • 2/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 3 jajka
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu

Masło ucieramy wraz z cukrem trzcinowym na puszystą masę. Dodajemy jedno jajko i miksujemy, aż składniki się połączą. Dodajemy następne jajko i znów miksujemy do połączenia. Tak samo postępujemy z ostatnim jajkiem. Wsypujemy do masy szklankę mąki i mieszamy. Do 1/3 szklanki mąki dodajemy proszek, kakao, cynamon i imbir. Mieszamy łyżeczką i dodajemy do reszty masy. Miksujemy (całość powinna być bardzo gęsta). Gruszki obieramy, zostawiając ogonki. Gruszki dzielimy na dwie części w połowie wysokości. Z dolnych części gruszek wykrawamy gniazda nasienne i kroimy je w kostkę. Posypujemy je cukrem pudrem (ja dałam dodatkowo cukier z prawdziwą wanilią), mieszamy i dodajemy do ciasta. Górne części zostawiamy do dekoracji. Ciasto wymieszane z gruszkami przekładamy do kwadratowej lub okrągłej formy o średnicy ok. 20-22 cm i na wierzchu wbijamy gruszki z ogonkiem. Pieczemy ok. 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. W trakcie pieczenia gruszki mogą się przewracać, ale nie przejmujemy się tym. Ostudzone ciasto gruszkowe posypujemy cukrem pudrem lub polewamy syropem czekoladowym (zagotowane: 5 łyżek cukru, 4 łyżki wody i 2 łyżki kakao).

Ciasto z gruszkami i imbirem

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

25 Odpowiedzi na Ciasto gruszkowe z imbirem

  1. Natalia - Poezja Smaku Dzikowiec napisał/a:

    Już czuję ten niesamowity zapach! Uwielbiam ciasta z gruszkami.

  2. Natalia - Poezja Smaku Samantha napisał/a:

    Bardzo smakowicie się prezentuje, i oczywiście boskie imbirowe smaki ! Nic tylko wpadam na kawałek ! 🙂

  3. Natalia - Poezja Smaku Anita napisał/a:

    Piękne ciasto!

  4. Natalia - Poezja Smaku Kokilka napisał/a:

    ciasto prezentuje się świetnie a to gruszkowe połączenie brzmi bardzo zachęcająco

  5. Ale to ciasto wygląda i całe gruszki. Fajna kompozycja smaków.

  6. wygląda bardzo apetycznie:) gruszki mniam mniam:)

  7. Natalia - Poezja Smaku ugotujmyto.pl napisał/a:

    Gruszkowo-imbirowo-cynamonowe…. ja się wcale nie dziwię, że szybko zniknęło 😉

  8. Natalia - Poezja Smaku Pastelle napisał/a:

    Te wystające z ciasta gruszki wyglądają wyjątkowo zmysłowo 😉 a ja uwielbiam połączenie gruszek i imbiru.

  9. Natalia - Poezja Smaku Ania napisał/a:

    pysznie wygląda!:D

  10. Natalia - Poezja Smaku karmel-itka napisał/a:

    gruszka i imbir – udane połączenie!

  11. Natalia - Poezja Smaku lutka40 napisał/a:

    Cudownie wygląda .Świetne połączenie !

  12. Natalia - Poezja Smaku Patyska napisał/a:

    Jak apetycznie te gruszeczki sterczą!

  13. Natalia - Poezja Smaku Lasuch w kuchni napisał/a:

    Proste, szybkie i efektowne ciasta takie jak to z gruszkami są w sam raz dla mnie 🙂

  14. Natalia - Poezja Smaku iza napisał/a:

    bardzo lubię ciasta z gruszkami ;)) a ta czekolada jak kusi

  15. Natalia - Poezja Smaku Magda napisał/a:

    Lubię gruszki, a Twoje ciasto wygląda wyśmienicie. 🙂

  16. Natalia - Poezja Smaku ktośtam napisał/a:

    A można zamiast mielonego imbiru użyć świeżego? Jeśli tak, to ile?

  17. Natalia - Poezja Smaku AWE napisał/a:

    ŚWIEŻY

  18. Natalia - Poezja Smaku Monika napisał/a:

    Planuję to ciastko na weekend, ale nie posiadam blaszki o takich wymiarach,chciałabym prosić o proporcje do standardowych blach.
    Zresztą wygląda tak apetycznie,że znikło by za szybko
    A tak a propos, to korzystam z Twojego bloga co tydzień i zawsze wszystko wychodzi super

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)