Ryba po grecku – wbrew mylącej nazwie, to jedna z narodowych polskich potraw. Duszona z warzywami ryba, znana jest w niemal każdym domu. Choć każdy ma na nią inny sposób – zawsze główną rolę w przepisie grają smażone filety białej ryby i marchewka. Świetna na ciepło, a na zimno jeszcze lepsza. Tradycyjnie przygotowuje się ją w dużym naczyniu – ja tym razem zdecydowałam się na pojedyncze porcje, które pięknie wyglądają na stole. Polecam taką przystawkę, nie tylko w Święta – to w końcu nasza tradycja.
Składniki:
- 1 kg filetów z białych ryb (np.: dorsz, mintaj, sandacz)
- 3-4 duże marchewki
- 3 średnie cebule
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 duża pietruszka (lub 2 małe)
- 1/3 średniego selera
- 2 listki laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka musztardy lub 1-2 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz, cukier
- mąka do obtoczenia ryby
- olej do smażenia
- natka pietruszki do przybrania
Jeśli używamy mrożonych ryb, należy je rozmrozić i osuszyć papierowym ręcznikiem. Ryby dzielimy na mniejsze porcje (wygodne do smażenia), a następnie solimy i pieprzymy z obu stron. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie obtaczamy ryby w mące i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Odkładamy do wystygnięcia. Wszystkie warzywa obieramy. Marchewki, pietruszkę i selera ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebule kroimy w grubą kostkę. Wszystkie warzywa podsmażamy przez chwilę na patelni i oleju, na którym smażyliśmy ryby. Dodajemy listki laurowe i ziele. Zalewamy całość połową szklanki wrzątku i dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 15 minut. Po tym czasie dodajemy do warzyw koncentrat, mieloną paprykę i musztardę lub sok z cytryny. Porządnie solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy szczyptę cukru. Całość dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze 5 minut, aż smaki się przegryzą. Wyjmujemy listki i ziele. Na półmisku wykładamy połowę filetów i przykrywamy połową warzyw. Na to kładziemy pozostałe filety i przykrywamy resztą warzyw. Ozdabiamy natką pietruszki. Ryba po grecku najlepiej smakuje po 1-2 godzinach spędzonych w lodówce.
Przepis pochodzi z zeszytu babci – ona zawsze robiła rybę w jednym dużym naczyniu. Możemy jednak przygotować to danie także piętrowo w małych naczyniach lub kokilkach wysmarowanych olejem lub oliwą z oliwek – wtedy schłodzona ryba po grecku łatwo wyjdzie z naczynka przybierając jego kształt. Uzyskamy pojedyncze porcje.
Ale pięknie podana. Super!
Uwielbiam rybkę po grecku. U mnie zawsze jest na święta Bożego Narodzenia,ale nie ma przeszkód by ją zjadać cały rok.
Pięknie wygląda u Ciebie 🙂
My jemy ją właśnie przez cały rok 🙂
Świetny pomysł z tymi małymi porcjami. Bardzo lubię tę rybkę!
pyszna klasyka:)
Uwielbiam to danie. Zawsze po imprezach wstawałam rano przed wszystkimi i zjadałam zanim się obudzili 😉 Pięknie podana!
Domownicy rano mieli niespodziankę 😉 Nie dziwię się – to bardzo fajny sposób na rybę
Wygląda wyjątkowo elegancko, jak na rybę po grecku 🙂 o kolejna potrawa, którą robią niemal wszyscy, a u każdego smakuje inaczej. Narobiłaś mi na nią strasznej ochoty 🙂
Tak, niektórzy dodają pomidory w puszce, inni paprykę, a jeszcze inni cukinię. Moja rybka jest chyba raczej tradycyjna 🙂
Chyba wpadnę do Ciebie, to mnie może poczęstujesz 😉
Zapraszam więc na Gocław 😉
Tak pięknie podane, ze na pewno smakuje przepysznie ! 🙂
Znam i uwielbiam. W sumie to jedno z dań, które mój chłopiec robi 🙂
Szacun dla niego 🙂
Ryba po grecku to danie dla łasuchowej mamy. Ja trzymam się od tego połączenia raczej z daleka :-/
Nie wszystko musimy lubić 🙂
Tak pięknie podanej jeszcze nie widziałam:)
Dziękuję 🙂
Bardzo lubię rybę po grecku, a ta wygląda pysznie. 🙂
uwielbiam ryby, a rybę w tym wydaniu wyjątkowo:) Twoja wygląda zachwycająco:)
Bardzo dawno nie jadłam i patrząc na Twoje zdjęcia mam ochotę zaraz ją przygotować…:)
Miłośniczką ryb nie jestem ,ale po grecku uwielbiam .Bardzo apetycznie wygląda
Pyszna 🙂 Moja mama robi bardzo często! W święta będzie obowiązkowo!
zrobilam dzisiaj z polowy porcji..przed chwila sprobowalam,,bardzo dobra wyszla..napewno skorzystam jeszcze z twojego przepisu..pozdrawiam