Boeuf strogonow

StrogonowTo nie jest tradycyjna wersja słynnej zupy, ale jej szybka i prosta odmiana – dla zapracowanych, którzy nie mają czasu przyrządzić wywaru. Może nie najzdrowsza, bo na pół-produktach, ale bardzo ją lubię. Mięciutka wołowinka, papryka, pieczarki – wszystko razem jest jakby dla siebie stworzone. Zupa a’la Strogonow jest na tyle sycąca,  że sama w sobie będzie stanowiła pełnowartościowy obiad – a nawet dwa lub trzy – zupy, na pewno starczy jeszcze na później :) .

Składniki:

  • 600 – 700 g miękkiej wołowiny (np. rostbef, polędwica)
  • 600 g pieczarek
  • 3 kolorowe papryki
  • 3 kostki bulionu cielęcego Knorr
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 opakowania sosu pieczeniowego ciemnego bez glutaminianu
  • sól, pieprz
  • papryka ostra w proszku
  • do smażenia: sklarowane masło lub margaryna w płynie (można zastąpić olejem)
Gotujemy około 3 litrów wody i dodajemy kostki bulionowe. Mięso kroimy w paski, lekko solimy i posypujemy pieprzem, rumienimy na patelni i dodajemy do bulionu. Pieczarki i paprykę należy pokroić w kostkę, przesmażyć i dodać do wywaru. Całość trzeba gotować, aż mięso będzie miękkie. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy oraz doprawiamy solą, pieprzem oraz ostrą papryką do smaku. Zagęszczamy dodając sosy pieczeniowe.

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

9 Odpowiedzi na Boeuf strogonow

  1. mopswkuchni napisał/a:

    Ja też planuję przygotować Boef Strogonow do pieczarkowej akcji. Poproszę o dodanie aktywnego banerka akcji we wpisie, wówczas będę mogła go zaakceptować.
    Pozdrawiam Ania

  2. oliwek napisał/a:

    uwielbiam strogonowa:)
    Twój prezentuje się bardzo smakowicie :)

  3. Pingback: Mops w kuchni » Blog Archive » Podsumowanie akcji Pieczarkowy Tydzień 2012

  4. mtg napisał/a:

    Bardzo dobra zupka, dzisiaj przetestowałem, na chłodne dni idealnie rozgrzewająca.

  5. Noel Bossa napisał/a:

    Przepraszam, ze zwracam uwage, ale potrawa to stroganow a nie strogonow, choc błąd ten występuje bardzo często

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)