Boeuf strogonow

StrogonowTo nie jest tradycyjna wersja słynnej zupy, ale jej szybka i prosta odmiana – dla zapracowanych, którzy nie mają czasu przyrządzić wywaru. Może nie najzdrowsza, bo na pół-produktach, ale bardzo ją lubię. Mięciutka wołowinka, papryka, pieczarki – wszystko razem jest jakby dla siebie stworzone. Zupa a’la Strogonow jest na tyle sycąca,  że sama w sobie będzie stanowiła pełnowartościowy obiad – a nawet dwa lub trzy – zupy, na pewno starczy jeszcze na później :).

Składniki:

  • 600 – 700 g miękkiej wołowiny (np. rostbef, polędwica)
  • 600 g pieczarek
  • 3 kolorowe papryki
  • 3 kostki bulionu cielęcego Knorr
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 opakowania sosu pieczeniowego ciemnego bez glutaminianu
  • sól, pieprz
  • papryka ostra w proszku
  • do smażenia: sklarowane masło lub margaryna w płynie (można zastąpić olejem)
Gotujemy około 3 litrów wody i dodajemy kostki bulionowe. Mięso kroimy w paski, lekko solimy i posypujemy pieprzem, rumienimy na patelni i dodajemy do bulionu. Pieczarki i paprykę należy pokroić w kostkę, przesmażyć i dodać do wywaru. Całość trzeba gotować, aż mięso będzie miękkie. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy oraz doprawiamy solą, pieprzem oraz ostrą papryką do smaku. Zagęszczamy dodając sosy pieczeniowe.

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

9 Odpowiedzi na Boeuf strogonow

  1. Natalia - Poezja Smaku mopswkuchni napisał/a:

    Ja też planuję przygotować Boef Strogonow do pieczarkowej akcji. Poproszę o dodanie aktywnego banerka akcji we wpisie, wówczas będę mogła go zaakceptować.
    Pozdrawiam Ania

  2. Natalia - Poezja Smaku oliwek napisał/a:

    uwielbiam strogonowa:)
    Twój prezentuje się bardzo smakowicie 🙂

  3. Pingback: Mops w kuchni » Blog Archive » Podsumowanie akcji Pieczarkowy Tydzień 2012

  4. Natalia - Poezja Smaku mtg napisał/a:

    Bardzo dobra zupka, dzisiaj przetestowałem, na chłodne dni idealnie rozgrzewająca.

  5. Natalia - Poezja Smaku Noel Bossa napisał/a:

    Przepraszam, ze zwracam uwage, ale potrawa to stroganow a nie strogonow, choc błąd ten występuje bardzo często

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)