Blondies – czyli karmelowe blondynki z bananami

BlondiesMiałam ochotę na coś słodkiego. W domu miałam banany, które zaczynały ciemnieć i trzeba było już je wykorzystać. Chciałam zrobić suflet, ale nagle przypomniało mi się, że całkiem niedawno Maggie razem z Malwinną robiły niesamowite ciasto – blondies. Karmel, biała czekolada i banany w jednym cieście to jest to! Blondynki to odpowiedź na brownies – niskie, zwarte ciasto czekoladowe. Jako, że uwielbiam brownies, zastanawiałam się czy blondies dorównają ciemniejszym odpowiedniczkom – okazało się, że blondyny przewyższyły moje oczekiwania. Mimo, że ciasto jest słodkie zjadałam od razu po ostudzeniu 3 kawałki 😀 A oprócz tego, że świetnie smakuje ma także inne zalety – jest jednogarnkowe i szybko się je robi. Składniki lekko zmodyfikowałam, oryginały znajdziecie na blogach dziewczyn.

Składniki:

  • 2-3 dojrzałe banany
  • 1/2 szklanki drobnego cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 100 g masła
  • 100 g białej czekolady
  • 100 g masy kajmakowej z puszki + 2 łyżki na wierzch ciasta
  • 1 szklanka mąki
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta sody

Do garnka wrzucamy cukier, masło, połamaną czekoladę oraz kajmak. Podgrzewamy na małym ogniu, mieszając do czasu, aż składniki się rozpuszczą i połączą (nie musimy czekać, aż się zagotuje). Zdejmujemy z ognia, aby masa przestygła. Piekarnik nagrzewamy do 180ºC (170ºC z termoobiegiem). Przygotowujemy sobie kwadratową blaszkę o średnicy 20 cm i wykładamy ją papierem do pieczenia. Do masy wrzucamy 2 jajka i mieszamy. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą – dalej mieszamy, aż masa będzie gładka. Na koniec kroimy banany w plasterki i dodajemy do całości.  Ciasto przelewamy do przygotowanej blaszki i robimy na wierzchu kilka kleksów z kajmaku. Pieczemy przez 45-50 minut. Kroimy po przestygnięciu w kwadratowe lub prostokątne kawałki.

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

12 Odpowiedzi na Blondies – czyli karmelowe blondynki z bananami

  1. Natalia - Poezja Smaku Klaudia napisał/a:

    smakowicie miękko wygląda

  2. Natalia - Poezja Smaku Panna Malwinna napisał/a:

    Cieszę się, że je upiekłaś. Świetnie wygląda!

  3. Natalia - Poezja Smaku BeeSweet napisał/a:

    Brownies robilam juz kilka razy…czas na Blondies 🙂

  4. Natalia - Poezja Smaku Dzikowiec napisał/a:

    Mmm! Fantastyczna propozycja!

  5. Natalia - Poezja Smaku Samantha napisał/a:

    Pyszne smaki i przepysznie wygladają, pozdrawiam 🙂

  6. Natalia - Poezja Smaku Patyska napisał/a:

    Ty chcesz mnie wykończyć, przyznaj się 😉
    Aby do września, wtedy sobie takie blondyny zrobię!

    • Natalia - Poezja Smaku Natalia napisał/a:

      Mi dieta też by się przydała – we wrześniu ślub 🙂 Ale nie mogę się powstrzymać przed pieczeniem 🙂

  7. Natalia - Poezja Smaku Łasuch w kuchni napisał/a:

    Mmmmmmm słodkie pyszności. Tak jak lubię najbardziej 🙂

  8. Natalia - Poezja Smaku cukrowa wróżka napisał/a:

    Ach, ja blondies nawet wolę od brownies. 😀 A z karmelem – cudnie musi się komponować <3

  9. Natalia - Poezja Smaku Słomka napisał/a:

    A można zastąpić białą czekoladę zwykłą mleczną? 😉 Wyglądają super

  10. Natalia - Poezja Smaku Milka napisał/a:

    Właśnie je upieklam:):) coś wspaniałego :):)bardzo mięciutkie,a przy tym wilgotne:):D polecam:D:D:D

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)