Zupa z botwinki z mlekiem kokosowymZupa z botwinki z mlekiem kokosowym i fasolką szparagową to orientalna wersja tradycyjnej zupy z botwinki. Mleczko kokosowe nadaje jej delikatności, a imbir z kolendrą i kminem rzymskim – zdecydowanego charakteru. Jeśli lubicie kumin to wiecie jak mały jego dodatek może odmienić danie. Dla mnie botwinka w tej zupie nabrała zupełnie innego wymiaru. Jest przepyszna i bardzo aromatyczna. Do tego moja ukochana fasolka szparagowa, która odnalazła się w tym zestawieniu idealnie. Resztki zupy zabrałam do pracy i przyznam, że na następny dzień, gdy wszystkie smaki się przygryzły, zupa była jeszcze intensywniejsza. To magia sezonowych warzyw.

Zupa z botwinki z mlekiem kokosowym:

  • 2 małe pęczki botwinki lub 1 duży (listki, łodyżki i buraczki)
  • 200 g fasolki szparagowej (świeża lub mrożona)
  • 4 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 puszka mleka kokosowego (400 g)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule szalotki
  • 2 cm kawałek świeżego imbiru
  • 3-4 średnie ziemniaki
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego (kuminu)
  • 1/3 łyżeczki chili w proszku
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • mały pęczek koperku

Przygotowujemy warzywa: Botwinkę dokładnie myjemy. Liście i łodyżki drobno siekamy, a buraczki trzemy na tarce na małych oczkach jarzynowych. Fasolkę szparagową (jeśli używamy świeżej) myjemy i odcinamy końcówki. Szalotki obieramy i kroimy w plasterki. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę (jak do zupy).

W garnku rozgrzewamy ok. 2 łyżki oliwy z oliwek. Podsmażamy szalotkę. W tym czasie imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach, ząbki czosnku wyciskamy i dodajemy je do szalotek, gdy będą szkliste. Podsmażamy razem przez ok. 3o sekund i wlewamy bulion. Gdy bulion się zagotuje, dodajemy ziemniaki i fasolkę. Gotujemy do czasu, aż ziemniaki i fasolka będą niemal miękkie (ok. 10-20 minut w zależności od tego, jak młoda jest fasolka). Po tym czasie dodajemy całą botwinkę i stopniowo wlewamy rozmieszane mleko kokosowe. Przyprawiamy solą, pieprzem, kolendrą, kminem i chili (ja kolendrę i kumin mam zawsze w ziarnach i rozcieram wcześniej w moździerzu). Zagotowujemy i gotujemy na bardzo małym ogniu (nie może intensywnie wrzeć) ok. 5 minut. Przed podaniem posypujemy koperkiem.

Zupa z botwinki z mlekiem kokosowym

 

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych