Lody truskawkoweUwielbiam domowe lody! Niestety są one często pełne kryształków, dlatego wymagają użycia specjalnej maszyny do lodów lub kilkukrotnego mieszania co godzinę w trakcie mrożenia. Jednak istnieją przepisy na lody, które są kremowe bez konieczności używania maszynki! Jedne z takich lodów to waniliowe lody mojej babci. Są idealne i mogą być one bazą do innych smaków. Jednak zawierają surowe jajka, a nie zawsze mamy dostęp do tych ze sprawdzonych źródeł. Dziś prosty przepis na lody truskawkowe bez maszynki i dodatkowo… bez jajek. Nie są tak kremowe jak te na jajkach, ale i tak są bardzo smaczne. Puszystość lodom nadają ubite, schłodzone mleczko skondensowane i ubita śmietana. Dzięki użyciu szczelnie zamykanego pojemnika, tworzenie się kryształków będzie utrudnione – choć wskazane jest ich dwu-trzy krotne zmiksowanie. Ale dość o metodach. W smaku są truskawkowe, słodkie, delikatne. No i przegotowane samemu. Lody nie są przesłodzone, ale jeśli mimo to wolicie sami kontrolować cukier i nie chcecie używać mleka słodzonego – wybierzcie to niesłodzone i dodajcie cukier lub ksylitol do smaku – także powinno się udać.

Lody truskawkowe:

  • 600 g świeżych truskawek lub innych owoców
  • 530 g (1 puszka) słodzonego mleka skondensowanego (koniecznie mocno schłodzonego w lodówce)
  • 500 g jogurtu greckiego lub bardzo gęstego naturalnego (może być odtłuszczony)
  • 200 ml śmietanki kremówki 30% (schłodzonej w lodówce)
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego

W dużej misce blendujemy truskawki (gdy chcemy, aby lody miały kawałki owoców – można po prostu rozgnieść widelcem). Dodajemy jogurt, ekstrakt i mieszamy, aż dokładnie się połączą. Puszkę mleka skondensowanego wyjmujemy z lodówki i w drugiej misce ubijamy (trwa to ok. 10 minut na wysokich obrotach – będzie bardzo puszyste – pamiętajcie, że nieschłodzone mleko się nie ubije). Dodajemy ubite mleczko do masy truskawkowej i mieszamy szpatułką (nie mikserem!) do połączenia. Do miski po mleczku wlewamy kremówkę i ubijamy ją na sztywno (tym razem mikserem : ) ). Także dodajemy do masy i bardzo delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia. Masę przelewamy do dużego szklanego lub plastikowego pojemnika lub kilku mniejszych (z przykrywką) i szczelnie zamykamy (ważne!). Wkładamy do zamrażarki. Gdy lody zaczną zamarzać (po ok 1,5-2 godzinach) warto je zmiksować, aby nie miały kryształków lodu. Po 30-40 minutach czynność warto powtórzyć, aby lody były bardziej kremowe. Jak zapomnicie o miksowaniu, lody także powinny się udać, dzięki ubitemu mleczku. Przed podaniem lody truskawkowe muszą postać 10-15 minut w temperaturze pokojowej, aby dały się nakładać. Z przepisu otrzymamy ponad 2 litry lodów truskawkowych.

Lody truskawkowe

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych