Zupa krem z białych szparagów z łososiem wędzonym i ugotowanym jajkiem. Niezwykle delikatna i kremowa, bardzo prosta do przygotowania. Do tego domowy groszek ptysiowy. Rozpływa się w ustach. Robiłam już ją w tym sezonie kilkukrotnie. Białe szparagi idealnie nadają się do zup – są bardzo łagodne, a słonawy łosoś świetnie przełamuje słodycz zupy. Jeśli dokładnie obierzemy szparagi i odłamiemy zdrewniałe części, nie potrzeba przecierać jej przez sito. Dzięki sytym dodatkom zupa może stanowić lekki, wiosenny obiad. Warto czekać na nią cały rok i w szparagowym sezonie cieszyć się jej wyjątkowym smakiem.
Składniki:
- 1 pęczek białych szparagów
- 750 ml domowego bulionu warzywnego (3 szklanki)
- 75 ml śmietany kremówki 30%
- 2 średniej wielkości ziemniaki
- 1 średnia cebula
- duża szczypta gałki muszkatołowej
- sól morska
- świeżo zmielony pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek do podsmażenia cebuli
- dodatkowo: koperek
- dodatkowo: jajko ugotowane na półtwardo lub twardo
- dodatkowo: wędzony łosoś
- dodatkowo: groszek ptysiowy lub grzanki
Szparagi myjemy, odcinamy główki (zostawiamy je na później) obieramy skórkę obieraczką do warzyw i odłamujemy końce (szparag sam pęknie w miejscu gdzie jest zdrewniały). Obrane szparagi kroimy na 2 cm paski. Cebulę kroimy w półplasterki i podsmażamy na oliwie, aż będzie szklista. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
Bulion warzywny zagotowujemy. Dodajemy szparagi, pokrojone ziemniaki i podsmażoną cebulę. Przykrywamy i gotujemy 15 minut. Po tym czasie do zupy dodajemy główki od szparagów i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Główki wyławiamy (posłużą do dekoracji). A resztę zupy blendujemy na aksamitny krem. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką. Dodajemy śmietanę. Rozlewamy do miseczek. Dekorujemy łososiem, cząstką jajka, główkami szparagów, posypujemy koperkiem. Zupę z białych szparagów podajemy z groszkiem lub grzankami.
Szkoda, że mam awersję do łososia… Chociaż ten groszek ptysiowy dalej mnie kusi, chyba wykorzystam go do mojego kremu z zielonych szparagów:)
Łososia można wymienić na inny słonawy element – np. kapary 🙂
Och, Nata… w następnym wcieleniu się z Tobą ożenię 🙂
Postaram się pamiętać i zająć miejsce dla Ciebie 😉
Robię i lubię, ale do tej pory robiłam bez łososia. Chętnie wykorzystam Twój pomysł:-)
Wygląda przepysznie, z łososiem musi smakować wybornie !
bardzo elegancko wygląda
Wygląda cudownie z tym groszkiem pysio.
Wygląda wspaniale i pewnie tak smakuje – muszę w końcu spróbować takiej zupki! : )
Nie dość, że smacznie ją ugotowałaś, że ma moje ulubione składniki, to jeszcze tak ładnie ją prezentujesz 🙂 Extra 🙂
Ojej, szparagowe pyszności nam tu dziś serwujesz Natalio 🙂
Zupa z dodatkiem łososia… Mmmm… aż zapragnęłam ją zrobić.
Świetna zupa! Sprawia takie luksusowe wrażenie 🙂
Z podwójna porcja łososia poproszę 🙂
Zupy szparagowej z dodatkiem łososia jeszcze nie jadłam, jestem ciekawa jak smakuje? :} Wygląda świetnie!
W smaku bardzo delikatna, a charakteru nadają dodatki 🙂
Pięknie podana, a łosoś to taka kropeczka nad i
Ojej, zupa idealna dla mnie, przepadłam 😛
Doskonałe połączenie i wyborne smaki !!!
Oj, ponieważ tegoroczny maj to moje szparagowe odkrycie na pewno zrobię tą zupkę 🙂
Połączenie białych szparagów z łososiem jest genialne. Zupa wygląda niezwykle apetycznie!
Smakowite połączenie :)!