Lubicie jeść kremowe serki na śniadanie i do sałatek? Proponuję, abyście spróbowali zrobić własny, domowy ser marynowany w aromatycznym oleju rzepakowym. Serowo-jogurtowe kuleczki są bardzo delikatne i kremowe – idealne do kanapek. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego nie tylko chroni nas przed chorobami serca, ale także pozwala zachować młodość. Dodatkowo wspaniale chłonie smak przypraw, który odda potem naszym serowym kuleczkom.
Składniki:
- 1 litr gęstego jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 litra oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
- 2 liście laurowe
- 1-2 świeże lub suszone papryczki chili
- 1 gałązka rozmarynu
- 1 łyżeczka ziaren czarnuszki lub kminku
- 1 łyżeczka ziaren kolorowego pieprzu
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 4 ziarna ziela angielskiego
Jogurt należy dokładnie wymieszać z jedną łyżeczką soli. Sitko wykładamy gazą, a pod spodem podstawiamy miskę lub pojemnik. Wlewamy jogurt. Odstawiamy w zimne miejsce (chłodnej śpiżarni lub lodówki) na 3 dni, aż cały płyn odsączy się, a w gazie pozostanie gęsty ser.
Do litrowego słoika wlewamy olej rzepakowy i dosypujemy ziarna czarnuszki, pieprzu, kolendry i ziela. Możemy dodać też ulubione suszone zioła: np. zioła prowansalskie lub bazylię. Ręce natłuszczamy olejem i toczymy z serka niewielkie kulki (kształt nie musi być idealny). Wrzucamy do słoika. Dodajemy rozmaryn i chili. Słoik zakręcamy i ponownie wstawiamy do chłodnego miejsca na ok. 4-5 dni. Po tym czasie olej wchłonie przyprawy i kuleczki można już jeść. Domowy ser jogurtowy możemy przechowywać w takich warunkach przez ok. miesiąc czasu.
Zawsze marzył mi się taki ser, a nie odważyłam się… Genialne, cudowne, muszę wypróbować!
Pyszny domowy serek. Zrobiłam podobnie „grecki serek”, ale w oliwie. Jak zwykle piękne zdjęcia 🙂
Wow świetnie to wygląda:) Rewelacyjny pomysł!
To poproszę ten apetyczny słoiczek 🙂
Mój Ci on mój. Przepysznie, ładnie i smacznie. Uroczo się prezentuje. 🙂
Niebo w gębie:)
Wygláda bardzo apetycznie przepis wart wypróbowania.
Chodzi za mną 🙂 a Twoje zdjęcia tak kuszą że trudno się oprzeć 😀
Idealny do letniej sałatki :))
Ja zobaczyłam Grecję, chyba marzę:)
Domowe wyroby są najlepsze 😀
Smakowicie wygląda 🙂
Bardzo ciekawy ,lubię.
Nie miałam pojęcia, że takie pyszności też można zrobić samemu. Muszę spróbować.
Fajna inspiracja dla mnie 🙂
Wooow, super pomysł 🙂
łaaaał! to musi być bajecznie pyszne!
jakie pyszności mniamm
wypróbowałam kiedyś, pyszne! : )
Po prostu świetna propozycja:-)
Pyszna propozycja .Uwielbiam ,szczególnie do sałatek
Swietny pomysł, na pewno spróbuję 🙂
Muszę tego spróbować bo mam wielką słabość do marynowanego sera 😀
Ojej. Nawet nie sądziłam że tak łatwo coś tak niezwykłego zrobić samemu. Muszę koniecznie przetestować!
Znakomity pomysł, muszę spróbować!
Przepis wyśmienity, ale nie zapominajmy że najważniejsze jest przecież towarzystwo do wspólnego posiłku
uwielbiam ten ser… robię go często i wykorzystuję do sernika, ostatnio podzieliłam na małe kuleczki i zanurzyłam w smakowej oliwie, ale… dałam w prezencie, więc zdjęcia niestety brak 🙂
Mam pytanie a co z olejem lub oliwom do wylania czy wykorzystujemy powtórnie do kolejnych serów czy może do sałatki
Pozdrawiam
Można użyć do sałatki