Domowy ser marynowany w aromatycznym oleju rzepakowymLubicie jeść kremowe serki na śniadanie i do sałatek? Proponuję, abyście spróbowali zrobić własny, domowy ser marynowany w aromatycznym oleju rzepakowym. Serowo-jogurtowe kuleczki są bardzo delikatne i kremowe – idealne do kanapek. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego nie tylko chroni nas przed chorobami serca, ale także pozwala zachować młodość. Dodatkowo wspaniale chłonie smak przypraw, który odda potem naszym serowym kuleczkom.

Składniki:

  • 1 litr gęstego jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 litra oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  • 2 liście laurowe
  • 1-2 świeże lub suszone papryczki chili
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 łyżeczka ziaren czarnuszki lub kminku
  • 1 łyżeczka ziaren kolorowego pieprzu
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 4 ziarna ziela angielskiego

Jogurt należy dokładnie wymieszać z jedną łyżeczką soli. Sitko wykładamy gazą, a pod spodem podstawiamy miskę lub pojemnik. Wlewamy jogurt. Odstawiamy w zimne miejsce (chłodnej śpiżarni lub lodówki) na 3 dni, aż cały płyn odsączy się, a w gazie pozostanie gęsty ser.

Do litrowego słoika wlewamy olej rzepakowy i dosypujemy ziarna czarnuszki, pieprzu, kolendry i ziela. Możemy dodać też ulubione suszone zioła: np. zioła prowansalskie lub bazylię. Ręce natłuszczamy olejem i toczymy z serka niewielkie kulki (kształt nie musi być idealny). Wrzucamy do słoika. Dodajemy rozmaryn i chili. Słoik zakręcamy i ponownie wstawiamy do chłodnego miejsca na ok. 4-5 dni. Po tym czasie olej wchłonie przyprawy i kuleczki można już jeść. Domowy ser jogurtowy możemy przechowywać w takich warunkach przez ok. miesiąc czasu.

Domowy ser marynowany w aromatycznym oleju rzepakowym

Domowy ser marynowany w aromatycznym oleju rzepakowym

Wartości odżywcze 100 g Razem
Kalorie
343 kcal 5237 kcal
Węglowodany
3 g 40 g
w tym cukry
2 g 37 g
Tłuszcz
34 g 519 g
w tym kwasy tł. nasycone
3 g 50 g
Białko
7 g 100 g
Sól
0 g 0 g
Błonnik
0 g 1 g
FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!