Groszek ptysiowy do zup - domowyLubicie dodawać groszek ptysiowy do zup? Gdy spróbujecie tego domowego, już nigdy nie zechcecie go kupować. Nie smakuje chemią, nie jest za słony – za to jest cudownie chrupiący na brzegach, a pulchny w środku. Zrobimy go w czasie, gdy zupa się gotuje. Jeśli zaś nie macie czasu można przygotować go nawet dzień czy dwa wcześniej – szczelnie zamknięty może nawet tydzień czekać, aż najdzie nas ochota na zupę. Ja najbardziej lubię świeżo upieczony, gdy jest jeszcze ciepły. Groszek ptysiowy szczególnie polecam do zup kremów. W następnym wpisie pokażę do jakiej zupy pasuje idealnie.

Składniki:

  • 40 g masła (ciut mniej niż 1/4 kostki)
  • 100 ml wody (niepełne pół szklanki)
  • 80 g mąki (pół szklanki)
  • 2 jajka
  • duża szczypta soli

Do małego rondelka wlewamy wodę i dodajemy masło. Włączamy ogień i czekamy, aż masło się rozpuści. Gdy masło będzie całkowicie płynne, dodajemy sól i całą mąkę. Energicznie mieszamy łyżką, aż stworzy się jednolita masa. Zdejmujemy rondelek z ognia i lekko studzimy masę (nie może być gorąca, aby po dodaniu jajek nie zrobiła się jajecznica). Następnie dodajemy jedno jajko i miksujemy (można mikserem, można też ręczną ubijaczką), aby napowietrzyć masę. Gdy jajko się wmiesza dodajemy kolejne i ponownie miksujemy. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego (jeśli nie macie rękawa wystarczy przełożyć masę do czystej, foliowej koszulki na dokumenty, obciąć 3-4 mm rogu koszulki i wyciskać jak tradycyjnym rękawem – ja często tak robię). Na blaszce układamy papier do pieczenia i wyciskamy (zachowując odstęp) małe kuleczki z masy o średnicy ok. 1 – 1,5 cm  (urosną w piekarniku).  Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220°C (210°C z termoobiegiem) i pieczemy przez około 10 minut.

Groszek ptysiowy do zup - domowy

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych