Obiad na pracowniczej stołówce okazał się czystym złem. Kolejny raz dałam się wrobić. Obiecałam sobie, że w domu wynagrodzę sobie to czymś pysznym. Muszle z mięsem mielonym dały radę. Co prawda brudzimy przy nich nieco naczyń, ale od czego są zmywarki. Warto. Nawet jeśli zmywacie ręcznie. Gdy umieściłam zdjęcie muszli na Insta Story, dostałam mnóstwo wiadomości z prośbą o przepis. Muszę Wam powiedzieć, że mega wilgotny (dzięki beszamelowi) farsz mięsny, jędrny makaron, ciągnący ser i słodycz pomidorów to połączenie doskonałe. Choć wykorzystujemy swojskie i może mało eleganckie mięso mielone, to spokojnie danie nadaje się nawet na romantyczną kolację czy spotkanie z ważnymi gośćmi. Makaron w formie muszli ma to do siebie, że wygląda wyjątkowo apetycznie, prawda?

Makaron muszle z mięsem mielonym w sosie pomidorowym

Składniki dla 3-4 osób.

Muszle z mięsem mielonym:

  • ok. 250 g makaronu muszli
  • 400 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 500 g passaty pomidorowej (lub krojonych pomidorów z kartonika/puszki)
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • garść liści bazylii
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 opakowanie mini-mozzarelli
  • szczypta cukru
  • sól, świeżo mielony pieprz

Beszamel:

  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • 1 czubata łyżeczka musztardy dijon
  • 300 ml mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, świeżo mielony pieprz

Beszamel i sos pomidorowy możemy przygotować wcześniej. Zaczynamy od beszamelu. W niewielkim garnku roztapiamy masło. Dodajemy mąkę i cały czas mieszamy, aż zacznie skwierczeć i nabierać złotego koloru. Zaczynamy wtedy strumykiem wlewać mleko, jednocześnie szybko i energicznie mieszając. Sos będzie gęstniał. Gdyby zaczęły się robić grudki, należy szybciej mieszać – im bardziej zacznie gęstnieć, tym bardziej stanie się gładki. Dodajemy do niego parmezan i musztardę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do przestudzenia.

Do rondelka wlewamy passatę pomidorową. Wyciskamy do niej dwa ząbki czosnku, dodajemy łyżkę octu balsamicznego i łyżkę oliwy. Przyprawiamy solą, szczyptą cukru i pieprzem. Zagotowujemy i gotujemy przez 5-7 minut na małym ogniu. Wrzucamy liście bazylii. Odstawiamy. Makaron wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Odlewamy i przelewamy zimną wodą. Zostawiamy na durszlaku do odcedzenia.

Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy i podsmażamy cebulę, aż do zeszklenia. Pod koniec wyciskamy ząbek czosnku i dodajemy mięso mielone. Przyprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy przez 3-4 minuty mieszając, aż mięso zmieni kolor. Wsypujemy zawartość patelni do beszamelu. Mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 220ºC. Na dno dużej brytfanki wlewamy sos pomidorowy. Rozsmarowujemy. Muszle obficie nadziewamy mięsem z beszamelem. Na każdej muszli układamy połówkę mini-mozzarelli. Zapiekamy około 15-18 minut. Gotowy makaron możemy ozdobić bazylią.

Makaron muszle z mięsem mielonym w sosie pomidorowym

Makaron muszle z mięsem mielonym w sosie pomidorowym

Makaron muszle z mięsem mielonym w sosie pomidorowym

Makaron muszle z mięsem mielonym w sosie pomidorowym

Makaron muszle z mięsem mielonym w sosie pomidorowym

Makaron muszle z mięsem mielonym w sosie pomidorowym

Makaron muszle z mięsem mielonym w sosie pomidorowym

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych