Makaron z mielonym mięsem i suszonymi prawdziwkami jest intensywny w smaku, sycący, wyjątkowo smaczny i przede wszystkim bajecznie prosty do przygotowania. Dobra pasta to najlepszy patent na szybie danie po pracy. Składniki są proste i łatwo dostępne – znajdziecie je w większości sklepów. Pomysł znalazłam w najnowszej książce Jamiego Olivera (5 składników), ale zmieniłam proporcje i nieco inaczej przyprawiłam danie – udoskonalona wersja wyszła idealnie. Porcja dla dwóch głodnych osób.
Makaron z mielonym mięsem i suszonymi prawdziwkami:
- 350 g razowego penne
- 400 g mielonej łopatki wieprzowej
- 30 g suszonych prawdziwków
- 1 duża cebula
- 50 g sera dojrzewającego np. parmezanu, bursztynu
- 1 łyżka czerwonego octu winnego
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy lub oleju do smażenia
- sól morska, świeżo mielony pieprz
Suszone grzyby zalewamy 300 ml wrzątku z czajnika i zostawiamy na co najmniej pół godziny do namoczenia. Po tym czasie odlewamy je – koniecznie zachowując całą wodę z moczenia i drobno je siekamy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
Na patelni lub w niskim garnku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy pokrojoną cebulę i posiekane grzyby. Gdy się zeszkli, dodajemy zmieloną łopatkę, wyciskamy ząbek czosnku i smażymy mięso (rozdzielając grudki), często mieszając. Po 2-3 minutach dodajemy ocet winny, a po chwili wodę z moczenia grzybów (bez farfocli z dna). Zmniejszamy ogień, dodajemy tymianek, sporą szczyptę soli oraz pieprzu i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 10 minut. W tym czasie gotujemy makaron w osolonym wrzątku. Odcedzamy go 1 minutę przed czasem podanym na opakowaniu i obowiązkowo zachowujemy 200 ml wody z gotowania makaronu. Dodajemy makaron i zachowaną wodę z gotowania do mięsa. Dodajemy większość startego parmezanu. Mieszamy wszystko razem i gotujemy ok. 3 minuty, aż całość zacznie gęstnieć, a makaron ugotuje się do końca w sosie. Próbujemy czy danie trzeba dosolić. Nakładamy na talerze i posypujemy pozostałym, dojrzewającym startym serem.
Nie próbowałam jeszcze takiego dania. Akurat zostało mi jeszcze trochę suszonych grzybów, więc chętnie sprawdzę ten przepis 😉
Uwielbiam dania z makaronem 🙂 To połączenie na pewno jest genialne! 🙂
uwielbiam wszystko co z makaronem i wszystko co z grzybami
Zrobiłem dzisiaj na obiad. Dodałem trochę pomidorów suszonych, a całość smażyłem na oleju z nich. Pychotka!
Nigdy wcześniej nie jadłem dania z makaronem podanego z mięsem mielonym i prawdziwkami. Pysznie wygląda i z pewnością tak samo smakuje.
Właśnie zabieram się za robienie tego dania 🙂 BTW. piękny jest ten blat, na którym robisz zdjęcia!
Bardzo lubię to danie, często robię 🙂 Dodaję kilka pokrojonych pomidorów suszonych pod koniec przygotowywania. Polecam też na słoność dodać 1 łyżkę ciemnego sosu sojowego. Fajnie podbija smak i kolor 😉