Makaron z mielonym mięsem i suszonymi prawdziwkamiMakaron z mielonym mięsem i suszonymi prawdziwkami jest intensywny w smaku, sycący, wyjątkowo smaczny i przede wszystkim bajecznie prosty do przygotowania. Dobra pasta to najlepszy patent na szybie danie po pracy. Składniki są proste i łatwo dostępne – znajdziecie je w większości sklepów. Pomysł znalazłam w najnowszej książce Jamiego Olivera (5 składników), ale zmieniłam proporcje i nieco inaczej przyprawiłam danie – udoskonalona wersja wyszła idealnie. Porcja dla dwóch głodnych osób.

Makaron z mielonym mięsem i suszonymi prawdziwkami:

  • 350 g razowego penne
  • 400 g mielonej łopatki wieprzowej
  • 30 g suszonych prawdziwków
  • 1 duża cebula
  • 50 g sera dojrzewającego np. parmezanu, bursztynu
  • 1 łyżka czerwonego octu winnego
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy lub oleju do smażenia
  • sól morska, świeżo mielony pieprz

Suszone grzyby zalewamy 300 ml wrzątku z czajnika i zostawiamy na co najmniej pół godziny do namoczenia. Po tym czasie odlewamy je – koniecznie zachowując całą wodę z moczenia i drobno je siekamy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.

Na patelni lub w niskim garnku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy pokrojoną cebulę i posiekane grzyby. Gdy się zeszkli, dodajemy zmieloną łopatkę, wyciskamy ząbek czosnku i smażymy mięso (rozdzielając grudki), często mieszając. Po 2-3 minutach dodajemy ocet winny, a po chwili wodę z moczenia grzybów (bez farfocli z dna). Zmniejszamy ogień, dodajemy tymianek, sporą szczyptę soli oraz pieprzu i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 10 minut. W tym czasie gotujemy makaron w osolonym wrzątku. Odcedzamy go 1 minutę przed czasem podanym na opakowaniu i obowiązkowo zachowujemy 200 ml wody z gotowania makaronu. Dodajemy makaron i zachowaną wodę z gotowania do mięsa. Dodajemy większość startego parmezanu. Mieszamy wszystko razem i gotujemy ok. 3 minuty, aż całość zacznie gęstnieć, a makaron ugotuje się do końca w sosie. Próbujemy czy danie trzeba dosolić. Nakładamy na talerze i posypujemy pozostałym, dojrzewającym startym serem.

Makaron z mięsem mielonym i suszonymi prawdziwkami

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych