Warzywne curry z bakłażanem, batatem i jarmużem

Warzywne curry z bakłażana, batata i jarmużuGdy robi się chłodniej, uwielbiam ciepłe, rozgrzewające dania. Proste, warzywne curry z mnóstwem warzyw nie tylko wspaniale rozgrzewa nas od środka, ale też pozytywnie nastraja kolorami. Tym razem postawiłam na jesienne kolory i warzywa łatwo dostępne w sezonie. Syto, smacznie, kolorowo i do tego wege. Uwielbiam takie potrawy.

Warzywne curry z bakłażanem, batatem i jarmużem:

  • ok. 500 g ziemniaków
  • 1 batat (ok. 400 g)
  • 1 bakłażan
  • 1 duża cebula
  • 1 puszka krojonych pomidorów (ok. 400 g)
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 2-3 łyżki czerwonej pasty curry
  • 2-3 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 garście jarmużu
  • sól morska

Ziemniaki i batata obieramy, a następnie kroimy w grubą kostkę. Gotujemy w osolonym wrzątku przez 10 minut. Bakłażana kroimy w kostkę o podobnej wielkości co ziemniakami, posypujemy obficie solą i zostawiamy na 15 minut na sitku. Wycieramy papierowym ręcznikiem z soków, które puścił. W głębokiej, wysokiej patelni rozgrzewamy olej. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na oleju przez ok. 3-4 minuty. Dodajmy bakłażana, podsmażamy dwie minuty i dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku.  Podsmażamy jeszcze minutę i dodajemy pastę curry. Mieszamy i dodajemy krojone pomidory. Wlewamy bulion, dodajemy ugotowane ziemniaki i batat oraz dużą szczyptę soli. Przykrywamy pokrywką i dusimy ok. 20 minut. Po tym czasie dodajemy dwie duże garście jarmużu i dusimy jeszcze minutę lub dwie. Curry podajemy gorące – samo lub z ryżem i jogurtem.

Warzywne curry z bakłażana, batata i jarmużu

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

10 Odpowiedzi na Warzywne curry z bakłażanem, batatem i jarmużem

  1. Natalia - Poezja Smaku Marzena napisał/a:

    Pycha. Zdecydowanie lubię takie dania 🙂

  2. Natalia - Poezja Smaku Salvador Dali napisał/a:

    jakież kolory! i warzywnie.. mmm.. z wielką chęcią wproszę się na talerz tych dobroci 🙂

  3. Natalia - Poezja Smaku Ania napisał/a:

    smakowity obiad 🙂 lubię takie bezmięsne potrawki 🙂 a curry to moja ulubiona przyprawa 🙂

  4. Natalia - Poezja Smaku marcelina napisał/a:

    Również uwielbiam takie sycące i aromatyczne potrawy 🙂 Przepysznie wygląda! 🙂

  5. Natalia - Poezja Smaku Ewa napisał/a:

    Pyszności niesamowite, jadłabym i jadła.

  6. Natalia - Poezja Smaku iza napisał/a:

    jakie ładne jesienne kolory

  7. Natalia - Poezja Smaku Królowa Karo napisał/a:

    Z nieba mi spadłaś z tym przepisem. Mam bakłażana, jarmuż i batata i zastanawiałam się, co z nich zrobić 🙂 Nie do wiary, jak czasami myślami sprowadzamy jakieś rozwiązania 😉

  8. Natalia - Poezja Smaku Magda C. napisał/a:

    Pysznie to wygląda! Bardzo ciekawie połączyłaś warzywa 🙂

  9. Natalia - Poezja Smaku Pati napisał/a:

    Chyba polecę po bakłażany 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)