Makaron z pomidorami i mascarponePomysł na makaron z pomidorami i mascarpone znalazłam w zagranicznej książce kulinarnej o rodzinnym gotowaniu. Przyprawiłam je po swojemu i powstał pyszny obiad. To danie proste, wegetariańskie, a pomidory odgrywają w nim główną rolę, dlatego warto kupić te najlepszej jakości. Ja najbardziej lubię malinowe, ale mogą być też inne odmiany. Mascarpone nadaje pomidorom kremowej tekstury i głębokiego smaku. Sam smak sosu przypomina gęstą pomidorówkę we włoskim stylu – z dodatkiem parmezanu i bazylii. Sycące i pyszne.

Makaron z pomidorami i mascarpone:

  • 300 g niewielkiego makaronu np. kolanka, rurki
  • 5 średnich pomidorów malinowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 czubata łyżka mascarpone
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • duża garść porwanych listków świeżej bazylii
  • sól morska, świeżo mielony pieprz

Zagotowujemy pełen czajnik wrzątku. Pomidory układamy w zlewie bądź wkładamy do sitka i powoli przelewamy wrzątkiem. Zdejmujemy skórkę, wyjmujemy gniazda nasienne i kroimy w niedużą kostkę. W wysokiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy pomidory wraz z wyciśniętymi ząbkami czosnku przez 2-3 minuty, co jakiś czas mieszając. Dodajemy 1/3 szklanki wody i gotujemy na dużym ogniu przez ok. 5-10 minut, aż pomidory zaczną się rozpadać. Za pomocą tłuczka do ziemniaków rozgniatamy pomidory. Przyprawiamy solą, pieprzem, suszoną bazylią i octem balsamicznym. Dodajemy mascarpone i mieszamy. Gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. W tym czasie gotujemy makaron w osolonym wrzątku zgodnie z czasem podanym na opakowaniu (al dente). Gdy makaron się ugotuje, dodajemy do sosu starty parmezan i dużą garść porwanych na mniejsze części listków bazylii. Wrzucamy makaron i gotujemy go w sosie jeszcze minutę. Od razu podajemy przybrany bazylią – możemy także posypać wierzch dodatkowym parmezanem.

Makaron z pomidorami i mascarpone

Wartości odżywcze 100 g Razem
Kalorie
139 kcal 1752 kcal
Węglowodany
19 g 244 g
w tym cukry
2 g 31 g
Tłuszcz
4 g 52 g
w tym kwasy tł. nasycone
0 g 6 g
Białko
5 g 59 g
Sól
0 g 0 g
Błonnik
2 g 20 g
FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!