Trufle z daktyli to wegańskie słodycze, które świetnie zastępują słodkie czekoladki czy batoniki. Dodają mnóstwa energii i w zdrowy sposób zaspokajają naszą chęć na słodkości. Są świetne dla dzieci, ponieważ zawierają tylko naturalny cukier i tłuszcze. Możemy zabrać je do szkoły czy pracy na drugie śniadanie, ale najlepiej je przekąsić na deser. Smakują podobnie jak lemingtony (kokosanki). Cztery składniki, minuta moczenia, minuta mielenia, trzy minuty kulgania i gotowe.
Trufle z daktyli:
- 18 – 20 daktyli
- 1 łyżka gorzkiego kakao
- 3 łyżki wiórków kokosowych + do obtoczenia
- 2 płaskie łyżki oleju kokosowego
W czajniku gotujemy wodę na wrzątek. Zalewamy wrzątkiem daktyle i zostawiamy na jedną minutę, aż lekko zmiekną. Do malaksera (ja użyłam pojemnika z nożem siekającym dołączonego do blendera) wsypujemy wiórki, dodajemy namoczone daktyle, kakao oraz olej kokosowy. Miksujemy wszystko na gładką masę przez 1-2 minuty. Następnie odrywamy małe kawałki masy i kulgamy niewielkie kuleczki o średnicy ok. 2 cm i obtaczamy je we wiórkach kokosowych. Wyjdzie ok. 15 trufli daktylowych. Trufle z daktyli można jeść od razu lub, by lepiej trzymały kształt, można włożyć je na 15 minut do lodówki. Nie wymagają specjalnego przechowywania, więc bez problemu można je zabrać w podróż.
PS: Daktyle można także namoczyć w gorącej kawie zamiast wrzątku
PS2: Zamiast wiórków do obtoczenia można użyć też zmielonych orzechów lub poppingu z amarantusa (amarantusa ekspandowanego)
Faktycznie ekspresowe, słodkie maleństwa 😉
nie dość że pyszne to jeszcze błyskawiczne do zrobienia
Te śliczności nie mogą nie smakować!
Uwielbiam takie słodkości 🙂
Na jednym by się nie skończyło! I świetnie wyglądają rozłożone te składniki! 🙂
pysznie i w dodatku zdrowo 🙂
Jakie pyszne te trufle, zjadłabym kilka 😉
Wyglądają cudownie! 🙂
No proszę, muszę takie zrobić dla juniora, bo staram się, żeby jadł zdrowe słodycze – jeśli to w ogóle możliwe.
Zrobiłam i są pyszne 🙂 Dodatek kakao sprawił , że są nie za słodkie i delikatnie!!! Rozpływają się w ustach , super przepis!!!
Witam
Olej kokosowy jest na zdjęciu w postaci płynnej?
Ja mam olej kokosowy ale w postaci stałej, taki też może być?
Może 🙂 Olej kokosowy w temp. poniżej 25 stopni C jest stały, a powyżej 25 st. C płynny. Podczas blendowania nie ma znaczenia w jakiej jest konsystencji
A czy może być zwykły olej np rzepakowy ( brak kokosowego)
Super przepis, dziękuję. Jednak, czy nie lepiej wcześniej namoczyć daktyle w zimnej wodzie, żeby zachowały wszystkie wartości odżywcze?ewentualnie zastosować świeże?
Oczywiście można namoczyć w zimnej – wtedy muszą mięknąć ok 2-3 godziny