Tradycyjna sałatka Cezar – jak się przekonałam spotkamy ją na całym świecie. W domu zazwyczaj rzadko robię ją w oryginale, najczęściej są to jakieś wariacje na jej temat. Dlaczego? Bo oryginał to jedynie sałata, parmezan, grzanki i charakterystyczny dressing z surowego jajka oraz filecików anchois. Ja za to uwielbiam wersję europejską: dodatkowo z grillowanym kurczakiem i to na bogato – bo w towarzystwie jajka. Sałatka Cezar klasyczna (sałatka cesarska)Taka wersja jest sycąca i najadam się do pełna na obiad. Lubię też wersję z chrupiącym boczkiem. Niezależnie jakich dodatków użyjecie do Cezara będzie pysznie – jest to bowiem klasyk, do którego pasuje niemal wszystko.

Tradycyjna sałatka Cezar:

  • 3 mini sałaty rzymskie lub 1 standardowa sałata rzymska
  • 1 bagietka lub inne pieczywo na grzanki
  • parmezan
  • 1 ząbek czosnku
  • masło/oliwa z oliwek

Dressing:

  • 4 fileciki anchois (sardele)
  • 2 wyciśnięte ząbki czosnku
  • 1 świeże, surowe żółtko *
  • 1 czubata łyżeczka musztardy dijon
  • 1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • sól morska, świeżo mielony pieprz

Dodatki:

  • grillowana pierś z kurczaka (pojedyncza)
  • jajka ugotowane na półtwardo

Bagietkę lub inne pieczywo kroimy – w plasterki lub kostkę. Smarujemy masłem lub skrapiamy oliwą z oliwek. Nacieramy przekrojonym czosnkiem. Można lekko posolić. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C do lekkiego zarumienienia lub podsmażamy na patelni.

Sałatę rozrywamy na mniejsze części (w przypadku mini sałaty wystarczy na pojedyncze listki) i myjemy. Osuszamy. Przygotowujemy dressing. Anchois należy lekko opłukać bieżącą wodą. Do malaksera wrzucamy wszystkie składniki i miksujemy na gładki sos (jeśli nie mamy sprzętu – fileciki należy rozgnieść widelcem, dodać wyciśnięte czosnki, żółtko, musztardę, ocet/cytrynę, następnie roztrzepać i powoli wlewać cieniutką strużką oliwę cały czas mieszając ubijaczką). Gotowy sos należy przyprawić solą (delikatnie, bo anchois jest słone) i pieprzem. Sałatę polewamy dressingiem. Mieszamy. Posypujemy tartym parmezanem (na tarce lub w plasterki), grzankami i świeżo mielonym pieprzem.

Sałatka smakuje świetnie z grillowanym/smażonym kurczakiem lub indykiem (kuraka wystarczy posypać solą i pieprzem, można też przyprawić granulowanym czosnkiem, a następnie usmażyć na patelni grillowej). Ja zawsze podaję ją także z jajkami ugotowanymi na półtwardo – aby takie były, jajka gotujemy w zimnej wodzie przez 5 minut od momentu zawrzenia wody lub 7-8 minut włożone bezpośrednio do mocno posolonego wrzątku.

* Nie podawajmy sałatki z surowym żółtkiem dzieciom, kobietom w ciąży/karmiącym i gdy mamy jajka z niepewnego źródła. W takich przypadkach lepiej ugotować dodatkowe jajko na półtwardo lub twardo i dodać takie żółtko do dressingu. Można też całkowicie z niego zrezygnować i dać więcej oliwy

Sałatka Cezar klasyczna (sałatka cesarska)

Sałatka Cezar – wersja klasyczna 
Sałatka Cezar klasyczna (sałatka cesarska)
Sałatka Cezar – wersja europejska 

Wartości odżywcze 100 g Razem
Kalorie
133 kcal 2705 kcal
Węglowodany
7 g 146 g
w tym cukry
1 g 12 g
Tłuszcz
8 g 160 g
w tym kwasy tł. nasycone
3 g 57 g
Białko
8 g 156 g
Sól
0 g 6 g
Błonnik
1 g 20 g
FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!