Zupa krem z batatów i tahiniZupa krem z batatów z tahini oraz mleczkiem kokosowym. Coś dla osób, które nie boją się ciekawych połączeń – zupa jest słodko-ostra, a smaki grają w niej niesamowicie. Słodycz batatów, kokosa i sezamu łączy się z pikantnością chili i imbiru. Wspaniale rozgrzewa i syci. Możemy podać ją z samymi ziarnami lub tak jak ja – z krewetkami, które wspaniale się tutaj odnajdują. Chili, imbir i krewetki to afrodyzjaki, dlatego nie bez powodu umieszczam przepis na taką zupę w okolicach Walentynek.

Zupa krem z batatów z tahini:

  • 2 słodkie ziemniaki – ok. 1 kg przed obraniem (np. bataty, pataty)
  • 1 duża cebula
  • 1 papryczka chili (można zastąpić chili w proszku)
  • 3 ząbki czosnku
  • 3-4 cm kawałek świeżego imbiru
  • 1,2 litra domowego bulionu warzywnego lub drobiowego
  • pół puszki mleka kokosowego (200 ml)
  • 2 łyżki tahini (tahiny) – pasty sezamowej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (może być aromatyzowana np. chili lub czosnkiem)
  • 2 łyżeczki curry w proszku
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz
  • do podania: dowolne ziarna, krewetki, jogurt naturalny

Cebulę, czosnki oraz imbir obieramy i wraz z całą chili kroimy w cienkie plasterki (razem z pestkami). W garnku rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy cebulę, a po dwóch minutach dodajemy pokrojone czosnki, imbir i chili. Podsmażamy przez minutę. Słodkie ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze części i dodajemy do garnka. Zalewamy całość bulionem – w takiej ilości, aby ziemniaki były przykryte. Nakrywamy garnek pokrywką i gotujemy ok. 20-25 minut (aż słodkie ziemniaki będą miękkie). Po tym czasie blenderem ręcznym blendujemy zupę na gładko. Dodajemy mleczko kokosowe, tahini oraz curry. Jeśli lubicie i macie w domu polecam dodać także odrobinę kminu rzymskiego. Dosypujemy sól (dość solidnie) i pieprz do smaku. Zupę przelewamy przez sitko, aby krem był gładki. Podajemy z ziarnami (np. sezamu, słonecznika, dyni) i jogurtem naturalnym. Do zupy polecam także krewetki. Należy je rozmrozić, osuszyć i smażyć na silnie rozgrzanej patelni na oleju z pokrojonym czosnkiem nie dłużej niż minutę z każdej strony.

Zupa krem z batatów i tahini

 

Wartości odżywcze 100 g Razem
Kalorie
46 kcal 960 kcal
Węglowodany
6 g 118 g
w tym cukry
2 g 37 g
Tłuszcz
2 g 42 g
w tym kwasy tł. nasycone
1 g 11 g
Białko
1 g 17 g
Sól
0 g 4 g
Błonnik
1 g 19 g
FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!