Szybki sernik gotowany na herbatnikach

Szybki sernik gotowany na herbatnikachSernik gotowany na herbatnikach to ciasto bez pieczenia, które robi się wyjątkowo szybko. Doskonałe dla osób nie mających piekarnika czy miksera. To bardzo stary przepis, który pochodzi z zeszytu babci. Możemy łatwo modyfikować smak sernika – np: budynie zmienić na smakowe (np. kokosowe), a wiórki zamienić np. na suszone śliwki namoczone w rumie. Wszystko zależy od naszej fantazji – ja podaję przepis podstawowy, który sam w sobie jest pyszny. Sernik gotowany jest delikatny i po schłodzeniu przypomina mi w smaku lody. Jeśli nie znacie go to jest zdecydowanie warty uwagi.

Sernik gotowany na herbatnikach:

  • 1 kg mielonego sera (może być z wiaderka*)
  • 4 ekologiczne jajka
  • 200 g masła (1 kostka)
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 szklanka cukru
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe (bez cukru)
  • 3/4 szklanki mleka (200 ml)
  • ok. 450 g herbatników
  • polewa czekoladowa
  • wiórki kokosowe (lub płatki migdałowe)

Do garnka o nieprzywierającym dnie dodajemy masło pokrojone w kostkę, ser, cukier, cukier wanilinowy oraz wbijamy jajka. Mieszamy i podgrzewamy, ciągle mieszając. Gdy masa się zagotuje rozpuszczamy budynie w mleku i dodajemy do masy. Gotujemy na małym ogniu przez 2-3 minuty, nie przestając mieszać od dna. Całość powinna zgęstnieć. Gdyby pojawiły się grudki można krótko zblendować masę ręcznym blenderem lub krótko zmiksować. Blachę o wymiarach ok. 36 cm x 24 cm (lub ciut mniejszą) wykładamy papierem lub folią. Układamy warstwę herbatników. Wylewamy połowę masy (gorącej) i rozsmarowujemy. Przykrywamy drugą warstwą herbatników i wylewamy pozostałą masę. Po wyrównaniu układamy ostatnią warstwę herbatników. Polewamy ciasto polewą czekoladową i posypujemy wiórkami. Wstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Przykładowa polewa czekoladowa I: 3 czubate łyżki masła, 3-4 łyżki cukru, 2-3 łyżki kakao, 2 łyżki kwaśnej śmietany, 1 łyżka wody – podgrzewamy do rozpuszczenia składników, często mieszając.

Przykładowa polewa czekoladowa II: 100 g gorzkiej czekolady + 100 g mlecznej czekolady siekamy na małe kawałki, a następnie zalewamy 150 ml bardzo gorącej śmietanki 30% – zostawiamy na 1 minutę i mieszamy do połączenia.

* Jeśli używamy sera wiaderkowego to musi on być gęsty – jeśli ser wylewa się i nie trzyma kształtu to sernik może się nie zsiąść. Ja nie mieliłam sera – użyłam wiaderka z Piątnicy.

Szybki sernik gotowany na herbatnikach

Szybki sernik gotowany na herbatnikach

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

66 Odpowiedzi na Szybki sernik gotowany na herbatnikach

  1. Natalia - Poezja Smaku Pani M. napisał/a:

    Mniammm. Wyglada pysznie. Ja w ogóle bardzo kubię ciacha na herbatnikach. A skoro smakiem przypomina lody, warto wpisać go na listę do zrobienia;)

  2. Natalia - Poezja Smaku Kuchnia u Krysi napisał/a:

    Jadłam kiedyś taki sernik. Była naprawdę pyszny. Fajnie, że zamieściłaś przepis. Chętnie go zrobię 🙂

  3. Natalia - Poezja Smaku poproszedokladke napisał/a:

    widziałam go już na kilku blogach, ale sama nie robiłam i nawet nie próbowałam. Kusi bardzo! Muszę zrobić następnym sernikowym razem :-)))

  4. Ciekawy przepis, chętnie wypróbuję!

  5. Natalia - Poezja Smaku Patyska napisał/a:

    przepis vintage, uwielbiam takie 🙂

  6. Fajne, tradycyjne ciacho! Sernik Idealny – dobry też do kawy! 🙂

  7. Natalia - Poezja Smaku Ada napisał/a:

    Pięknie wygląda a mam nadzieje, że równie dobrze smakuje

  8. Natalia - Poezja Smaku ciekawa napisał/a:

    a ser kiedy dodajemy?

  9. Natalia - Poezja Smaku Kasia napisał/a:

    Lubię takie budyniowe serniki. Pycha 🙂

  10. Natalia - Poezja Smaku ladylaura. napisał/a:

    Bardzo apetyczny sernik.

  11. Natalia - Poezja Smaku Elwira napisał/a:

    u mnie ten sernik to główne ciasto “na niedzielę” i wszelkie inne okazje-my go nazywamy Stefanką(choć wiem że pod ta nazwą jest też inne ciasto warstwowe). osobiście polecam herbatniki kakaowe ( z Biedronki)- i pyszne i ciekawie wygląda! A co do przepisu to wg. mojego, mega starego zeszytu jajka rozbijam razem z budyniami i wlewam do gotującej masy serowej.

  12. Natalia - Poezja Smaku skoraq cooks napisał/a:

    Jak szybki i do tego sernik, to coś w sam raz dla mnie 🙂

  13. Natalia - Poezja Smaku betina napisał/a:

    Apetycznie wygląda ten sernik…….i do tego bardzo błyskawiczny

  14. Natalia - Poezja Smaku Milka napisał/a:

    Sernik na pewno przepyszny 🙂 mam pytanie,gdzie można dostać ser Piatnicy?

  15. Natalia - Poezja Smaku Obiad gotowy! napisał/a:

    świetny sernik, bardzo apetyczny i prosty do zrobienia. podrzucę przepis znajomej, która nie ma piekarnika:)

  16. Przymierzamy się do takiego serniczka 🙂 Nawet sery mamy już kupione, więc weekend należy do nas (kochamy serniki… KAŻDE!) 😀

  17. Natalia - Poezja Smaku Łucja napisał/a:

    Sama jeszcze tego sernika nie robiłam, ale pamiętam ten smak z dzieciństwa! Obłędnie pyszny!!

  18. Takiego sernika chyba jeszcze nie jadłam 🙂 Żałuję, bo wygląda niezwykle smakowicie 🙂

  19. Natalia - Poezja Smaku Małgosia napiecyku napisał/a:

    Dobry pomysł na szybki sernik, robiłam na święta z kruchym ciastem, ale jest nieco czasochłonny 🙂

  20. Natalia - Poezja Smaku Kolizje Smakow napisał/a:

    Bardzo fajny przepis 🙂

  21. Natalia - Poezja Smaku Twój Raj napisał/a:

    Sernik wygląda znakomicie, a i patrząc na przepis jest łatwy i szybki w przygotowaniu, super !!!!

  22. Natalia - Poezja Smaku Dorota napisał/a:

    Wyglada genialnie, te rozplywajace sie warstwy dzialaja na zmysly… 🙂

  23. bardzo lubię takie ciasta – nie dość że nie są trudne to bardzo mi smakują : )

  24. Natalia - Poezja Smaku Marzena napisał/a:

    Ale pyszności dzisiaj u Ciebie. Mniam uwielbiam takie ciasta 🙂

  25. Natalia - Poezja Smaku wenus-lifestyle napisał/a:

    Wow, jak on cudnie wygląda. Super! 😛

  26. Natalia - Poezja Smaku Matka Polka napisał/a:

    Mam male pytanie jak sprawdzic ze masa sie gotuje?

  27. Natalia - Poezja Smaku iza napisał/a:

    woow gotowany sernik uwielbiam, ale mi smaku zrobiłas

  28. Natalia - Poezja Smaku studentka na diecie napisał/a:

    Sernik gotowany jest genialny 🙂 Twój wygląda obłędnie 😀

  29. Natalia - Poezja Smaku ugotujmyto.pl napisał/a:

    Pamiętam to ciasto z dzieciństwa :)!

  30. Natalia - Poezja Smaku beata napisał/a:

    proszę bardzo

  31. Natalia - Poezja Smaku Anita napisał/a:

    Nie wiem dlaczego tak jest -ale sernik gotowany jest po prostu pyszny i koniec!

  32. Natalia - Poezja Smaku agattekh napisał/a:

    Robiłam kiedyś sernik gotowany, ale pracy przy nim było co nie miara 🙂 taki na herbatnikach jest o wiele prostszy więc na pewno wypróbuję 🙂 wygląda mega pysznie 🙂

    • Natalia - Poezja Smaku Beata napisał/a:

      Ja rownież znam ten przepis,z zeszytu mojej mamy. Piekłam go nie raz i ostatnio pomyslałam o herbatnikach zamiast tradycyjnych placków ,jednak nie zdążyłam ich użyć . Widzę ,ze to dobry pomysł. Na pewno wypróbuję 🙂

  33. Natalia - Poezja Smaku Pati napisał/a:

    Pyszny kawałeczek ciasta. Palce lizać!

  34. Natalia - Poezja Smaku bielinka napisał/a:

    Uwielbiam sernik gotowany! Moja babcia miała zapisaną wersję na biszkopcie, ale taka na herbatnikach też brzmi zachęcająco, bo tak jak piszesz ma dodatkowy plus i nie wymaga “odpalania” piekarnika 🙂

  35. Natalia - Poezja Smaku Magda C. napisał/a:

    Nigdy nie robiłam, muszę w końcu spróbować 🙂

  36. Natalia - Poezja Smaku Natalia napisał/a:

    Wypróbuję w sobotę 😉 Wygląda znakomicie

  37. Natalia - Poezja Smaku DorotaM napisał/a:

    Wypróbowałam przepis i zrobiłam na Wielkanoc. Od tego czasu będzie to ciasto obowiązkowe na różne okazje 😉

  38. Natalia - Poezja Smaku Anna napisał/a:

    A mi nie smakuje;( robiłam z twarogu mielonego, uważam, że fajniejsza konsystencja, bo nie aż tak luźna. Natomiast w smaku nie za bardzo to ciasto.

  39. Natalia - Poezja Smaku bernard napisał/a:

    Smaczny i wilgotny – a czas przygotowania jest drugorządny. Sernik jakie lubię

  40. Natalia - Poezja Smaku Małgorzata napisał/a:

    Czy zamiast masła może być margaryna?

  41. Natalia - Poezja Smaku Ecia napisał/a:

    Robiłam już ten sernik trzy razy i jest przepyszny.Każdy kto go próbował to chwalił i prosił o przepis.W moich przepisach zajął jedno z pierwszych miejsc.Za każdym razem używałam sera z wiaderka Włoszczowa i budynie z Delecty,oczywiście jeden cały i drugiego jedną trzecią,ponieważ są to budynie na trzy czwarte litra mleka.Wczoraj zrobiłam to ciasto po raz czwarty,używając oczywiście tych samych produktów co zwykle.I spotkała mnie przykra niespodzianka.Przy krojeniu okazało się,że herbatniki tak nasiąknęły kremem,że nie mogłam wyjąć ciasta z blachy.Byłam tym zaskoczona.Czy Pani może domyśla się jaka mogła być tego przyczyna?Nadmienię,że na pewno wszystko zrobiłam zgodnie z przepisem.Proszę o radę,bo nie chcę rezygnować z tego ciasta,a boję się je znowu zrobić.

    • Trudno powiedzieć, być może masa się rozwarstwiła? Przed wylaniem na herbatniki warto ją bardzo krótko zmiksować mikserem lub zblendować ręcznym blenderem. Istotna jest też jakość sera – musi być prawdziwy, gęsty – inaczej sernik może nie wyjść. Czasem też możemy mieć po prostu zły dzień i coś przeoczymy nieświadomie. Proszę się nie zniechęcać – tym bardziej, że ciasto wcześniej się udawało. Pozdrawiam!

  42. Natalia - Poezja Smaku RoziSzu napisał/a:

    Zrobiłam i Ja!:) dałam mniej cukru ok.3/4 szkl., użyłam czekoladowych herbatników z Biedronki, sera Piątnica i wierzch polałam rozpuszczoną Milką mleczną. Dawno nie jadłam tak pysznego serniczka!! 🙂

  43. Natalia - Poezja Smaku Róża napisał/a:

    Jak dlugo moze stac taki sernik w chłodnym miejscu? Na balkonie np 🙂 chcialabym zeobic dzis na swieta, czy bedzie ok?

  44. Natalia - Poezja Smaku Krysia napisał/a:

    Wygląda pysznie. Chcę go zrobić i mam pytanie – czy budynie rozbuszczamy w ciepłym mleku?

  45. Natalia - Poezja Smaku aga napisał/a:

    czy mozna zamiast polewy użyć masy kajmakowej? i na to wiórki?

  46. Natalia - Poezja Smaku Mosta napisał/a:

    Sernik jadlam juz chyba w kazdej odslonie, ale ten jest dla mnie najlepszy! Robie go juz ktorys raz z kolei. Przepyszny i szybki! Dzieki za przepis!

  47. Natalia - Poezja Smaku zaneta napisał/a:

    witam kiedys robilam i wyszedl mi rzadki nie wim od czego to zalezy moz od twarogu

  48. Natalia - Poezja Smaku marika napisał/a:

    Ja robiłam go już jakiś czas temu, użyłam twarogu z Piątnicy. Sernik był wspaniały, kremowy i delikatny w smaku. Wyszła wtedy z proporcji w przepisie naprawdę duża blacha tego przysmaku. Jeden z lepszych sernków jakie jadłam.:-)

  49. Natalia - Poezja Smaku Monika napisał/a:

    Super smaczny i bardzo szybko się go robi, polecam

  50. Natalia - Poezja Smaku Ewa napisał/a:

    Masa jest przepyszna! Gotowy czeka na jutro, już nie mogę się doczekać :)))

  51. Natalia - Poezja Smaku magda napisał/a:

    Robiłam sernik z tego przepisu, wykorzystując dokładnie podane proporcje na ciasto oraz polewę i wyszedł bardzo dobry (ser wiaderko z Biedronki). Gorąco polecam to ciacho, mało roboty, mało zmywania, a w smaku pyszności!!

  52. Natalia - Poezja Smaku Magda napisał/a:

    Witam 🙂 czy mogę użyć twarogu President ( w wiaderku) ?

    • Dla mnie osobiście President jest za rzadki – użyłabym dodatkowego budyniu dla pewności lub zmieniła ser (polecić mogę Delfiko, Piątnicę, “Mój Ulubiony” z Wielunia)

  53. Natalia - Poezja Smaku marzena napisał/a:

    nie napisałaś kiedy dodajemy ser!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)