Sernik gotowany na herbatnikach to ciasto bez pieczenia, które robi się wyjątkowo szybko. Doskonałe dla osób nie mających piekarnika czy miksera. To bardzo stary przepis, który pochodzi z zeszytu babci. Możemy łatwo modyfikować smak sernika – np: budynie zmienić na smakowe (np. kokosowe), a wiórki zamienić np. na suszone śliwki namoczone w rumie. Wszystko zależy od naszej fantazji – ja podaję przepis podstawowy, który sam w sobie jest pyszny. Sernik gotowany jest delikatny i po schłodzeniu przypomina mi w smaku lody. Jeśli nie znacie go to jest zdecydowanie warty uwagi.
Sernik gotowany na herbatnikach:
- 1 kg mielonego sera (może być z wiaderka*)
- 4 ekologiczne jajka
- 200 g masła (1 kostka)
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 szklanka cukru
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe (bez cukru)
- 3/4 szklanki mleka (200 ml)
- ok. 450 g herbatników
- polewa czekoladowa
- wiórki kokosowe (lub płatki migdałowe)
Do garnka o nieprzywierającym dnie dodajemy masło pokrojone w kostkę, ser, cukier, cukier wanilinowy oraz wbijamy jajka. Mieszamy i podgrzewamy, ciągle mieszając. Gdy masa się zagotuje rozpuszczamy budynie w mleku i dodajemy do masy. Gotujemy na małym ogniu przez 2-3 minuty, nie przestając mieszać od dna. Całość powinna zgęstnieć. Gdyby pojawiły się grudki można krótko zblendować masę ręcznym blenderem lub krótko zmiksować. Blachę o wymiarach ok. 36 cm x 24 cm (lub ciut mniejszą) wykładamy papierem lub folią. Układamy warstwę herbatników. Wylewamy połowę masy (gorącej) i rozsmarowujemy. Przykrywamy drugą warstwą herbatników i wylewamy pozostałą masę. Po wyrównaniu układamy ostatnią warstwę herbatników. Polewamy ciasto polewą czekoladową i posypujemy wiórkami. Wstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Przykładowa polewa czekoladowa I: 3 czubate łyżki masła, 3-4 łyżki cukru, 2-3 łyżki kakao, 2 łyżki kwaśnej śmietany, 1 łyżka wody – podgrzewamy do rozpuszczenia składników, często mieszając.
Przykładowa polewa czekoladowa II: 100 g gorzkiej czekolady + 100 g mlecznej czekolady siekamy na małe kawałki, a następnie zalewamy 150 ml bardzo gorącej śmietanki 30% – zostawiamy na 1 minutę i mieszamy do połączenia.
* Jeśli używamy sera wiaderkowego to musi on być gęsty – jeśli ser wylewa się i nie trzyma kształtu to sernik może się nie zsiąść. Ja nie mieliłam sera – użyłam wiaderka z Piątnicy.


Mniammm. Wyglada pysznie. Ja w ogóle bardzo kubię ciacha na herbatnikach. A skoro smakiem przypomina lody, warto wpisać go na listę do zrobienia;)
Jadłam kiedyś taki sernik. Była naprawdę pyszny. Fajnie, że zamieściłaś przepis. Chętnie go zrobię 🙂
widziałam go już na kilku blogach, ale sama nie robiłam i nawet nie próbowałam. Kusi bardzo! Muszę zrobić następnym sernikowym razem :-)))
własnie wtej chwili robie..robiłam juz dwa razy ale wole na pieczonym biszkopcie ..wtedy spód jest twardszy tak nie rozmieka.
Ciekawy przepis, chętnie wypróbuję!
przepis vintage, uwielbiam takie 🙂
Fajne, tradycyjne ciacho! Sernik Idealny – dobry też do kawy! 🙂
Pięknie wygląda a mam nadzieje, że równie dobrze smakuje
a ser kiedy dodajemy?
Na samym początku, wszystko jest napisane 🙂
Lubię takie budyniowe serniki. Pycha 🙂
Bardzo apetyczny sernik.
u mnie ten sernik to główne ciasto „na niedzielę” i wszelkie inne okazje-my go nazywamy Stefanką(choć wiem że pod ta nazwą jest też inne ciasto warstwowe). osobiście polecam herbatniki kakaowe ( z Biedronki)- i pyszne i ciekawie wygląda! A co do przepisu to wg. mojego, mega starego zeszytu jajka rozbijam razem z budyniami i wlewam do gotującej masy serowej.
Herbatniki kakaowe to świetny pomysł 🙂 W sumie to nieważne kiedy dodamy jajka – efekt będzie taki sam
Jak szybki i do tego sernik, to coś w sam raz dla mnie 🙂
Apetycznie wygląda ten sernik…….i do tego bardzo błyskawiczny
Sernik na pewno przepyszny 🙂 mam pytanie,gdzie można dostać ser Piatnicy?
Na pewno jest w dużych Tesco i Almie, w małych sklepach trzeba polować – każdy ma inny asortyment 🙂
świetny sernik, bardzo apetyczny i prosty do zrobienia. podrzucę przepis znajomej, która nie ma piekarnika:)
Przymierzamy się do takiego serniczka 🙂 Nawet sery mamy już kupione, więc weekend należy do nas (kochamy serniki… KAŻDE!) 😀
Sama jeszcze tego sernika nie robiłam, ale pamiętam ten smak z dzieciństwa! Obłędnie pyszny!!
Takiego sernika chyba jeszcze nie jadłam 🙂 Żałuję, bo wygląda niezwykle smakowicie 🙂
Dobry pomysł na szybki sernik, robiłam na święta z kruchym ciastem, ale jest nieco czasochłonny 🙂
Bardzo fajny przepis 🙂
Sernik wygląda znakomicie, a i patrząc na przepis jest łatwy i szybki w przygotowaniu, super !!!!
Wyglada genialnie, te rozplywajace sie warstwy dzialaja na zmysly… 🙂
bardzo lubię takie ciasta – nie dość że nie są trudne to bardzo mi smakują : )
Ale pyszności dzisiaj u Ciebie. Mniam uwielbiam takie ciasta 🙂
Wow, jak on cudnie wygląda. Super! 😛
Mam male pytanie jak sprawdzic ze masa sie gotuje?
Jak przestaniesz na chwilę mieszać i zaczynają się pojawiać bąbelki powietrza na powierzchni (masa „pyrka”) to znaczy, że się już gotuje
woow gotowany sernik uwielbiam, ale mi smaku zrobiłas
Sernik gotowany jest genialny 🙂 Twój wygląda obłędnie 😀
Pamiętam to ciasto z dzieciństwa :)!
proszę bardzo
Aż żałuję, że mój się skończył 🙂
Nie wiem dlaczego tak jest -ale sernik gotowany jest po prostu pyszny i koniec!
Robiłam kiedyś sernik gotowany, ale pracy przy nim było co nie miara 🙂 taki na herbatnikach jest o wiele prostszy więc na pewno wypróbuję 🙂 wygląda mega pysznie 🙂
Ja rownież znam ten przepis,z zeszytu mojej mamy. Piekłam go nie raz i ostatnio pomyslałam o herbatnikach zamiast tradycyjnych placków ,jednak nie zdążyłam ich użyć . Widzę ,ze to dobry pomysł. Na pewno wypróbuję 🙂
Pyszny kawałeczek ciasta. Palce lizać!
Uwielbiam sernik gotowany! Moja babcia miała zapisaną wersję na biszkopcie, ale taka na herbatnikach też brzmi zachęcająco, bo tak jak piszesz ma dodatkowy plus i nie wymaga „odpalania” piekarnika 🙂
Nigdy nie robiłam, muszę w końcu spróbować 🙂
Wypróbuję w sobotę 😉 Wygląda znakomicie
Wypróbowałam przepis i zrobiłam na Wielkanoc. Od tego czasu będzie to ciasto obowiązkowe na różne okazje 😉
A mi nie smakuje;( robiłam z twarogu mielonego, uważam, że fajniejsza konsystencja, bo nie aż tak luźna. Natomiast w smaku nie za bardzo to ciasto.
Przykro mi, każdy ma inny gust smakowy – choć nie ukrywam, że smak będzie zależał w największej mierze od jakości sera
Smaczny i wilgotny – a czas przygotowania jest drugorządny. Sernik jakie lubię
Czy zamiast masła może być margaryna?
Może
Robiłam już ten sernik trzy razy i jest przepyszny.Każdy kto go próbował to chwalił i prosił o przepis.W moich przepisach zajął jedno z pierwszych miejsc.Za każdym razem używałam sera z wiaderka Włoszczowa i budynie z Delecty,oczywiście jeden cały i drugiego jedną trzecią,ponieważ są to budynie na trzy czwarte litra mleka.Wczoraj zrobiłam to ciasto po raz czwarty,używając oczywiście tych samych produktów co zwykle.I spotkała mnie przykra niespodzianka.Przy krojeniu okazało się,że herbatniki tak nasiąknęły kremem,że nie mogłam wyjąć ciasta z blachy.Byłam tym zaskoczona.Czy Pani może domyśla się jaka mogła być tego przyczyna?Nadmienię,że na pewno wszystko zrobiłam zgodnie z przepisem.Proszę o radę,bo nie chcę rezygnować z tego ciasta,a boję się je znowu zrobić.
Trudno powiedzieć, być może masa się rozwarstwiła? Przed wylaniem na herbatniki warto ją bardzo krótko zmiksować mikserem lub zblendować ręcznym blenderem. Istotna jest też jakość sera – musi być prawdziwy, gęsty – inaczej sernik może nie wyjść. Czasem też możemy mieć po prostu zły dzień i coś przeoczymy nieświadomie. Proszę się nie zniechęcać – tym bardziej, że ciasto wcześniej się udawało. Pozdrawiam!
Zrobiłam i Ja!:) dałam mniej cukru ok.3/4 szkl., użyłam czekoladowych herbatników z Biedronki, sera Piątnica i wierzch polałam rozpuszczoną Milką mleczną. Dawno nie jadłam tak pysznego serniczka!! 🙂
Jak dlugo moze stac taki sernik w chłodnym miejscu? Na balkonie np 🙂 chcialabym zeobic dzis na swieta, czy bedzie ok?
Wygląda pysznie. Chcę go zrobić i mam pytanie – czy budynie rozbuszczamy w ciepłym mleku?
Może być zimne,
czy mozna zamiast polewy użyć masy kajmakowej? i na to wiórki?
Można 🙂
Sernik jadlam juz chyba w kazdej odslonie, ale ten jest dla mnie najlepszy! Robie go juz ktorys raz z kolei. Przepyszny i szybki! Dzieki za przepis!
witam kiedys robilam i wyszedl mi rzadki nie wim od czego to zalezy moz od twarogu
Ja robiłam go już jakiś czas temu, użyłam twarogu z Piątnicy. Sernik był wspaniały, kremowy i delikatny w smaku. Wyszła wtedy z proporcji w przepisie naprawdę duża blacha tego przysmaku. Jeden z lepszych sernków jakie jadłam.:-)
Super smaczny i bardzo szybko się go robi, polecam
Masa jest przepyszna! Gotowy czeka na jutro, już nie mogę się doczekać :)))
Robiłam sernik z tego przepisu, wykorzystując dokładnie podane proporcje na ciasto oraz polewę i wyszedł bardzo dobry (ser wiaderko z Biedronki). Gorąco polecam to ciacho, mało roboty, mało zmywania, a w smaku pyszności!!
Witam 🙂 czy mogę użyć twarogu President ( w wiaderku) ?
Dla mnie osobiście President jest za rzadki – użyłabym dodatkowego budyniu dla pewności lub zmieniła ser (polecić mogę Delfiko, Piątnicę, „Mój Ulubiony” z Wielunia)
nie napisałaś kiedy dodajemy ser!
serio? 😉 czytaj uważnie
A ja dodaję do tego wszystkiego jeszcze bakalie… duuuużo bakalii 🙂
Samo przyrządzenie poszło super sprawnie, wszystkie wskazówki bardzo cenne. Robiłam na czekoladowych herbatnikach. Ciacho idzie właśnie do lodówki, jutro zobaczymy co z niego wyszło, ale zapowiada się całkiem dobrze. Mąż powyjadał wszystkie resztki z garnka i dojadł ciasteczka 😉
odkąd odkryłam ten przepis to moje ulubione ciasto, robiłam już wielokrotnie, zawsze robi na każdym wrażenie, już na stałe zagościło na stole świątecznym i w Sylwestra, bardzo dziękuję 🙂