Tort marchewkowy przygotowałam wyłącznie z myślą o sobie (w końcu!). Ciasto marchewkowe to jedno z moich ulubionych, podobnie smak kokosa w deserach jest dla mnie najlepszy z możliwych. Dogodziłam tak sobie z okazji 28 urodzin, które obchodzę właściwie dopiero jutro. Inspirowałam się tym przepisem, jednak zmieniłam kilka składników, proporcje i troszkę odchudziłam tort, który i tak do dietetycznych nie należy. Wyszedł na prawdę pyszny! Jeśli lubicie podobne smaki to zachęcam do zrobienia tego tortu. Ma też tę zaletę, że nie trzeba go szczególnie ozdabiać.

Tort marchewkowy z kremem kokosowymTort marchewkowy:

  • 1 kg marchewki (ok. 4 szklanki startej, mogą być też pozostałości po soku z sokowirówki)
  • 4 duże jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 szklanka drobno pokrojonego ananasa z puszki
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody
  • 1 niepełna szklanka oleju rzepakowego (230 ml)
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 1/2 szklanki mleka (125 ml)
  • 1/2 łyżeczki soli

Krem kokosowy:

  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 250 g serka kremowego np. Philadelphia (2 opakowania)
  • 500 g mascarpone (2 opakowania)
  • 1/3 szklanki jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru (w oryginale było 2 i 1/2)
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub 1 łyżeczka pasty waniliowej

Ciasto: Do ciasta potrzebujemy dwóch jednakowych tortownic o średnicy od 21-22 cm. Jeśli nie macie dwóch – należy upiec ciasto w dwóch turach. Można też użyć jednej większej tortownicy, ale wtedy nie uda się uzyskać czterech warstw.

Marchewkę obieramy i trzemy na tarce o najdrobniejszych oczkach, ananasa drobno siekamy (ja posiekałam pulsacyjnie w blenderze). Odciskamy z nadmiaru wody, biorąc w ręce i wyciskając sok. Obie mąki łączymy z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cynamonem. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo, powoli dolewamy olej. Ucieramy na wolnych obrotach miksera i dodajemy połowę mąki. Dodajemy mleko, a gdy się zmiksuje – drugą część mąki. Na końcu dodajemy ananasa i marchewkę  i mieszamy szpatułką lub łyżką.

Masę dzielimy na dwie części i wlewamy do form wyłożonych papierem do pieczenia lub wysmarowanych tłuszczem i wysypanych mąką. Na środku każdego robimy małe wgłębienie łyżką, aby ciasto nie miało “czuba”. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (170°C bez termoobiegu / 160°C z termoobiegiem) i pieczemy przez około 35-45 minut (najlepiej sprawdzić patyczkiem). Ciasta mogą odrobinę opaść – ważne, aby nie miały zakalca. Całkowicie wystudzone biszkopty marchewkowe kroimy wzdłuż tak, aby powstały cztery blaty (można odciąć czubki, jeśli powstały).

Serki, mascarpone, jogurt i ekstrakt miksujemy na wolnych obrotach dosypując powoli cukier puder. Na końcu dorzucamy trzy czwarte szklanki wiórków i mieszamy (zostawiając 1/4 szklanki do posypania wierzchu). Próbujemy masę, czy jest odpowiednio dla nas słodka – jeśli nie, możemy zwiększyć ilość cukru pudru. Gotową masę dzielimy na cztery części i przekładamy blaty marchewkowe (boków nie smarujemy). Górę posypujemy pozostałymi wiórkami. Blaty są same w sobie dość wilgotne, więc nie potrzeba ich nasączać. Tort przechowujemy w lodówce. Ciasto jest wyższe od tradycyjnych tortów, dlatego kroimy je na cienkie plastry.

Tort marchewkowy z kremem kokosowym

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych