Chłodnik z botwinki (chłodnik litewski)Chłodnik z botwinki (chłodnik litewski) to jedna z najpiękniejszych polskich zup – o delikatnym, różowym kolorze, ozdobiony ziołami i żółciutkim jajkiem. Nawet jak ktoś nie lubi chłodników, na pewno doceni jego urok. Tradycyjny chłodnik z boćwiny robiło się zazwyczaj na zsiadłym mleku lub kwaśnej śmietanie. Ja nie przepadam za tymi smakami, dlatego moja wersja opiera się na maślance i jogurcie. Chłodnik z botwinki to zupa wyjątkowo zdrowa i do tego idealna na upały – ochłodzi lepiej niż lody.

Chłodnik z botwinki / chłodnik litewski:

  • 1 pęczek botwinki (4-6 młodych buraczków z liśćmi)
  • 1 pęczek rzodkiewek (6-7 sztuk + do dekoracji)
  • 1 duży ogórek szklarniowy lub 2 mniejsze
  • 1 ogórek małosolny (lub kiszony)
  • 350 ml jogurtu naturalnego lub greckiego odtłuszczonego (duże opakowanie)
  • 250 ml wody (1 szklanka)
  • 500 ml maślanki naturalnej
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1-2 duże ząbki czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • 1-3 łyżeczki octu jabłkowego lub winnego (wg smaku)
  • sól, cukier, pieprz
  • 2 jajka ugotowane na twardo lub półtwardo

Boćwinę wraz z liśćmi bardzo dokładnie myjemy. Buraczki kroimy w drobną kostkę lub trzemy na tarce o dużych oczkach, a liście i łodygi tniemy na drobne paseczki. Wkładamy wszystko do rondelka i zalewamy 1 szklanką wrzątku (tyle, aby wszystko było ledwo przykryte). Dodajemy czubatą łyżeczkę soli, tyle samo cukru oraz dużą szczyptę pieprzu. Dodajemy sok wyciśnięty z połowy cytryny. Gotujemy pod przykryciem przez 10-15 minut. Zdejmujemy z ognia, wlewamy maślankę i zostawiamy do ostudzenia. W tym czasie ogórka szklarniowego obieramy i wydrążamy pestki łyżką. Trzemy na tarce wraz z ogórkiem małosolnym i rzodkiewką. Po 5 minutach odciskamy wodę z warzyw. Koperek i szczypiorek siekamy. Do wystudzonych buraków z maślanką dodajemy jogurt, a także ogórki, rzodkiewki, koperek i szczypiorek. Wyciskamy czosnek. Doprawiamy dużą ilością soli i cukru (ok. 1 łyżeczki) oraz octem. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby składniki się przegryzły. Podajemy schłodzony, z ugotowanym jajkiem.

Chłodnik z botwinki (chłodnik litewski)

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!