Warsztaty Makro

Prowadzący - Przemysław Kaczor

W dzisiejszym wpisie chciałabym Wam przedstawić fotorelację z warsztatów, w których miałam okazję uczestniczyć 10 stycznia 2015 r. Zorganizowane zostały one w Akademii Efektywnej Przedsiębiorczości Makro w Warszawie, gdzie znajduje się kulinarne centrum szkoleniowe HoReCa.

Warsztaty Śniadanie Mistrzówna których nauczyłam się robić między innymi idealny suflet czekoladowy, obfitowały w tak pyszne propozycje, że na samo ich wspomnienie dostaję ślinotoku. Ale zacznijmy od początku – bo nie gotowaliśmy sami, lecz z wyjątkowymi nauczycielami.

Sieć Makro Cash & Carry, która była inicjatorem całego przedsięwzięcia, od wielu lat mocno wspiera młode talenty – między innymi poprzez organizację corocznego, prestiżowego konkursu pt. Zgotuj Sobie Sukces przeznaczonego dla najzdolniejszych uczniów szkół kulinarnych w całej Polsce. Najlepsi uczestnicy mają szansę dostać się do Kulinarnej Reprezentacji Polski i reprezentować kraj na międzynarodowych konkursach (ostatnio młodzi kucharze przywieźli aż dwa medale z mistrzostw z Luksemburga).

I to właśnie wspólnie z laureatami ostatniej edycji konkursu Zgotuj Sobie Sukces oraz z Kulinarną Reprezentacją Polski mieliśmy okazję (wraz z innymi blogerami) gotować i przede wszystkim uczyć się profesjonalnej “kuchni restauracyjnej” na warsztatach.

Warsztaty Makro

Kulinarna Reprezentacja Narodowa, mimo że działa od niedawna, to już odnosi międzynarodowe sukcesy

Warsztaty Makro

A na co dzień Reprezentacja ćwiczy w Kuchni Pokazowej, w której i my mieliśmy okazję gotować

Warsztaty Makro

W centrum szkoleniowym mieliśmy profesjonalne stanowiska pracy

Warsztaty Makro

Przystawka - Koktajl z krewetek i łososia

Już sama kuchnia pokazowa HoReCa zrobiła w na nas wrażenie – stanowiska pracy wyglądały jak te w wysokiej klasy restauracjach. Nad stanowiskiem prowadzącego – Przemysława Kaczora była kamera, a my mogliśmy podglądać jego działania na monitorach – dzięki temu nic nam nie umknęło. Zaczęliśmy od przystawki – koktajlu z krewetek i łososia. Ułożyliśmy go na ogórkach i posypaliśmy galaretką o smaku mohito. Całość świetnie komponowała się z chrupiącą grzanką. Sami możecie łatwo przygotować taki koktajl – łącząc upieczony filet z łososia z krewetkami koktajlowymi skropionymi sokiem z cytryny. Potem dodajemy tylko odrobinę majonezu, posiekany koperek oraz sól i pieprz. Grzanka, odrobina kawioru i gotowe!

Zupa krem z zielonego groszku niczym by się nie wyróżniała, gdyby nie konsystencja i dodatki – delikatne mascarpone, domowy groszek ptysiowy oraz… puder miętowy! Zupa była niezwykle delikatna, wręcz piankowa – to dlatego, że nałożyliśmy ją na talerze za pomocą syfonu. Mój kulinarny partner Przemek Kopania – pokazał mi nie tylko jak go używać, ale dał też mnóstwo pomysłów na jego wykorzystanie.

Danie główne naszego Śniadania Mistrzów było jeszcze bardziej imponujące. Sandacz z sosem cytrynowym na puree z marchewki, a jako dodatek chrupiąca sałatka z fenkuła w dressingu opartym na oliwie szczypiorkowej. Oliwa nadała sałatce nie tylko fajny, zielony kolor, ale przede wszystkim charakterystyczny posmak. Razem ze słodkim puree i klasyczną rybą z cierpkim sosem danie było kompletne. Wszystko ze sobą grało.

Warsztaty Makro

Zupa krem z zielonego groszku - do tego ptysie, mascarpone i... miętowy puder

Warsztaty Makro

Przemek z którym gotowałam mimo młodego wieku ma bardzo dużą wiedzę - mogłam się od niego uczyć 🙂

Deseru nie przygotowaliśmy w parach – zrobiliśmy to wspólnie. Suflet czekoladowy okazał się wspaniałym zwieńczeniem warsztatów. Czekolada i pomarańcze to połączenie klasyczne i zawsze się sprawdza. Nie trzeba go opisywać, sufletem po prostu trzeba się delektować, dlatego podaję przepis i polecam wypróbowanie tego wykwintnego deseru. Wczoraj przygotowałam go ponownie w domu – także wspaniale wyrósł.

Suflet czekoladowySuflet czekoladowy z sosem pomarańczowym:

  • 135 g gorzkiej czekolady
  • 190 ml mleka (3/4 szklanki)
  • 35 g mąki (4 płaskie łyżki)
  • 35 g miękkiego masła
  • 100 g cukru (2/3 szklanki)
  • 70 g żółtek jaj (ok. 3 duże – XL)
  • 110 g białek jaj (ok. 3 duże – XL)
  • szczypta soli
  • dodatkowo: masło do posmarowania kokilek
  • dodatkowo: drobny cukier do wysypania kokilek

Sos pomarańczowy:

  • 2 pomarańcze
  • 250 ml świeżego soku pomarańczowego (1 szklanka)
  • 1 płaska łyżka cukru
  • dodatkowo: mięta do dekoracji

Pięć kokilek (ramekinów) bardzo dokładnie smarujemy masłem za pomocą pędzelka. Ważny jest kierunek smarowania ścianek – od dołu do góry, aby wyznaczyć sufletowi kierunek rośnięcia. Wsypujemy drobny cukier – oprószamy dno, ścianki i ranty, a nadmiar cukru wysypujemy. Mąkę, masło i sól wygniatamy na jednolitą masę (najlepiej palcami, jak kruszonkę). Do rondelka wlewamy mleko i około 75 g cukru. Gdy się zagotuje dodajemy masę z mąki i energicznie mieszamy. Gotujemy, ciągle mieszając ok. 2 minuty. Grudki powinny się rozpuścić. Zdejmujemy z ognia i dodajemy do gorącej masy czekoladę połamaną na małe części. Mieszamy, aż czekolada rozpuści się i chwilę studzimy. Dodajemy żółtka i ponownie mieszamy. Białka lekko ubijamy. Dodajemy pozostałe 25 g cukru i ubijamy na sztywno. Pianę z białek stopniowo dodajemy do masy czekoladowej i bardzo delikatnie mieszamy szpatułką. Powstałą masę wlewamy do wcześniej przygotowanych kokilek (nie nalewamy do samego pełna). Od razu wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C (bez termoobiegu!). Pieczemy ok. 18 minut, nie otwierając w tym czasie piekarnika.

W tym czasie przygotowujemy sos. Pomarańcze obieramy ze skórek i wycinamy segmenty. Segmenty kroimy na mniejsze części (np. na pół). W rondelku lub na patelni na dużym ogniu zagotowujemy sok pomarańczowy z cukrem – redukujemy, aż syrop będzie gęsty. Dodajemy pomarańcze. Suflet wyciągamy z piekarnika. Na środku robimy małą dziurkę. Wlewamy sos, a na wierzchu kładziemy pomarańcze z syropu. Dekorujemy miętą i od razu, szybko podajemy.

Suflet czekoladowy

I jeszcze kilka zdjęć z warsztatów, które mam nadzieję bardziej przybliżą Wam atmosferę gotowania w profesjonalnej kuchni Makro, w której na co dzień szkolą się profesjonalni kucharze:

Warsztaty Makro

Warsztaty Makro

Warsztaty Makro

Warsztaty Makro

Warsztaty Makro

Warsztaty Makro

Warsztaty Makro

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych