Kategorie

Pomysły na śniadania

Jogurt z nasionami chia i owocami

Jogurt z nasionami chia i owocami

Żyjemy w biegu. Często nie mamy czasu na śniadanie, a w pracy odgrzewamy sobie parówki. Jednak śniadanie z powodzeniem możemy przyszykować sobie wcześniej, a potem zabrać ze sobą. Chociażby taki jogurt z nasionami chia i owocami, który jest znacznie lepszy…

Czytaj dalej
Domowy kisiel pomarańczowy

Domowy kisiel pomarańczowy

Domowy kisiel pomarańczowy – przepyszny zarówno na deser jak i słodką kolację czy śniadanie. Muszę przyznać, że przeprosiłam się z kisielem. Nie jadłam go od 8 lat. Gdy poważnie zachorowałam i znalazłam się w szpitalu, jedyne co miałam ochotę jeść…

Czytaj dalej
Labneh - ser z jogurtu

Labneh – najprostszy domowy ser (z jogurtu)

Labneh to najprostszy domowy ser, do którego przygotowania wystarczy dobrej jakości, gęsty jogurt grecki (bałkański). Przepis na taki serek już się właściwie pojawił na blogu – marynowałam go wtedy w oleju. Bardzo jednak lubię przygotowywać go w przyprawach i ostatnio…

Czytaj dalej
Kokosowa jaglanka z figami

Kokosowa jaglanka z figami

Kokosowa jaglanka z figami, czyli jaglanka w wersji jesiennej. Kasza jaglana jest wyjątkowo zdrowa – to produkt naturalny, bezglutenowy, pełen składników mineralnych, a w dodatku usuwa z naszego organizmu nadmiar śluzu (idealna na katar, mokry kaszel) i kwasy (silnie zasadotwórcza)….

Czytaj dalej
Omlet z cukinią, groszkiem i cheddarem

Omlet z cukinią, groszkiem i cheddarem

Omlet z cukinią, groszkiem i cheddarem polecam na leniwe, weekendowe śniadanie dla całej rodziny. Można jeść go na ciepło lub na zimno. Bez obaw można go zabrać np. na piknik. Warto go przygotować na patelni, której można używać w piekarniku…

Czytaj dalej
Najlepsza owsianka

Najlepsza owsianka

Najlepsza owsianka to według mnie owsianka z owocami. Jej przygotowanie zajmuje tylko chwilę, jest wyjątkowo pożywna i na bardzo długo pozwala zachować poczucie sytości. Gdy zjem taką owsiankę, nie podjadam w pracy łakoci – czuję się pełna bardzo długo. Najbardziej…

Czytaj dalej
Pancakes z borówkami na maślance

Pancakes z borówkami na maślance

Pancakes to grube, amerykańskie naleśniki w wersji mini. Placuszki te bardzo często goszczą u mnie na śniadanie. Wyjątkowo lubię ich wersję z borówkami, na które jest teraz sezon. Na blogu jest wersja pancakes na jogurcie, tym razem przedstawiam wersję na…

Czytaj dalej
Pasta z fasoli - wegetariański smalczyk

Pasta z fasoli – wegetariański smalec

Pasta z fasoli, śmiesznie nazywana często „wegetariańskim smalcem”, to przepyszne smarowidło do kanapek. Ma tak mnóstwo przypraw i głęboki smak, że posmakuje niemal każdemu – nawet miłośnikom prawdziwego smalczyku. Ja pierwszy raz znalazłam ją na kultowej, wegańskiej Jadłonomii, gdzie znajdziecie…

Czytaj dalej
Waniliowy ryż na mleku z malinami i pistacjami

Waniliowy ryż na mleku z malinami i pistacjami

Któregoś dnia zauważyłam w sklepie deserek typu „ryż na mleku”. Rano w pracy mam ochotę na takie rzeczy, więc postanowiłam wypróbować. Mniej więcej o coś takiego mi chodziło, nie licząc tego, że deserek był przeraźliwie słodki. Uwielbiam słodkie śniadania, ale…

Czytaj dalej
Kasza jaglana z truskawkami - jaglanka

Kasza jaglana z truskawkami – jaglanka

Kasza jaglana z truskawkami, czyli truskawkowa jaglanka. To śniadanie, które mimo tego, że jest „na słodko”, jest wyjątkowo zdrowe. Do tego lekkie i sycące jednocześnie. Kasza jaglana ma dużo żelaza, pomaga walczyć z zakwaszeniem organizmu i… katarem. Do tego truskawki,…

Czytaj dalej
Pudding z nasion chia

Pudding z nasion chia

Pudding z nasion chia. Brzmi nieco egzotycznie, ale warto przemycić nieco chia (czyli szałwi hiszpańskiej) do kuchni. Są to nasiona znane od wieków i posiadające niezwykłe właściwości odżywcze, zdrowotne oraz fizyczne. Po kontakcie z wodą zamieniają ją w żel (podobnie…

Czytaj dalej
Domowy paprykarz szczeciński

Domowy paprykarz szczeciński

Zdecydowałam się zrobić domowy paprykarz szczeciński. Gdy ów przysmak zaczęto produkować, konserwa zawierała 40-50% ryby. Potem jak to w PRL – ważniejsza od jakości stała się ilość, a paprykarz szczeciński, który cieszył smakiem Polaków, zaczął być podrabiany i stał się…

Czytaj dalej
Zamknij