Pudding z nasion chiaPudding z nasion chia. Brzmi nieco egzotycznie, ale warto przemycić nieco chia (czyli szałwi hiszpańskiej) do kuchni. Są to nasiona znane od wieków i posiadające niezwykłe właściwości odżywcze, zdrowotne oraz fizyczne. Po kontakcie z wodą zamieniają ją w żel (podobnie jak siemię), a same pęcznieją nawet 8-krotnie. Są doskonałe na zdrowe śniadania i desery, dla osób odchudzających się, czy chorych na cukrzycę. Można jeść je same – popijając dużą ilością wody, można posypywać nimi sałatki, można je zmielić i zagęszczać nimi sosy, można dodawać do jogurtów i owsianek, lecz najmodniejsze są teraz puddingi, które powstają po zmieszaniu nasion chia z mlekiem lub sokiem. Nasiona pęcznieją w żołądku pozostawiając na długo uczucie sytości. Dają mnóstwo energii i dostarczają cennych składników. Warto poszperać i poczytać o nich więcej. Pamiętajcie tylko, że nie powinno się ich jeść więcej niż 3 łyżeczki dziennie! Jeśli kogoś przekonałam, to zachęcam do przygotowania puddingu z nasion chia. Ma galaretowatą konsystencję, która nie każdemu przypadnie do gustu – miejcie to na względzie.

Pudding z nasion chia:

  • 400 ml mleka migdałowego (lub odtłuszczonego mleka kokosowego)
  • 1/3 szklanki nasion chia
  • 1 łyżka masła migdałowego
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • dżem malinowy lub domowa konfitura

Mleko migdałowe miksujemy/blendujemy z masłem migdałowym. Dodajemy wiórki kokosowe, syrop klonowy, nasiona chia i cynamon. Mieszamy kilka razy przez w okresie 10 minut. Przelewamy pudding do przezroczystych szklanek, kieliszków lub słoiczków. Wstawiamy do lodówki 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc. Rano dekorujemy wierzch dżemem malinowym lub ulubioną konfiturą. Możemy posypać wiórkami lub orzechami.

Nasiona chia

Pudding z nasion chia

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!