Kokosowa jaglanka z figamiKokosowa jaglanka z figami, czyli jaglanka w wersji jesiennej. Kasza jaglana jest wyjątkowo zdrowa – to produkt naturalny, bezglutenowy, pełen składników mineralnych, a w dodatku usuwa z naszego organizmu nadmiar śluzu (idealna na katar, mokry kaszel) i kwasy (silnie zasadotwórcza). Polecam ją szczególnie na jesienne i zimowe śniadania – nie tylko wzmacnia odporność, chroniąc nas przed przeziębieniami, ale też rozgrzewa organizm i zapobiega jego wychładzaniu. Tym razem swoją jaglankę wzbogaciłam o dodatek kokosa oraz fig. Polana syropem klonowym i posypana migdałami jest pyszna.

Kokosowa jaglanka z figami:

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • 1/2 dużego, rozgniecionego banana
  • 1 i 1/3 szklanki mleka
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1-2 świeże figi (lub inne owoce)
  • syrop klonowy do polania
  • garść dowolnych orzechów (u mnie płatki migdałowe)

Kaszę jaglaną wsypujemy na sitko, przelewamy wrzątkiem z czajnika, płuczemy pod zimną wodą, potrząsając sitkiem (tak długo, aż woda spod kaszy będzie przezroczysta) i na końcu jeszcze raz przelewamy wrzątkiem z czajnika. Tak przygotowana powinna stracić goryczkę. Zalewamy kaszę mlekiem oraz mlekiem kokosowym i gotujemy przez ok. 15 minut. Po tym czasie dodajemy do kaszy rozgniecionego banana, cynamon oraz wiórki. Mieszamy, zdejmujemy z ognia, nakrywamy pokrywką i zostawiamy kaszę na około 2 minuty. Podajemy polaną syropem klonowym, z kawałkami fig, posypaną orzechami lub migdałami.

Kokosowa jaglanka z figami

 

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!