Najlepsza owsiankaNajlepsza owsianka to według mnie owsianka z owocami. Jej przygotowanie zajmuje tylko chwilę, jest wyjątkowo pożywna i na bardzo długo pozwala zachować poczucie sytości. Gdy zjem taką owsiankę, nie podjadam w pracy łakoci – czuję się pełna bardzo długo. Najbardziej lubię wykorzystywać do owsianki banany, które dodają jej słodyczy i tworzą kremową teksturę, ale dodatkowo można dorzucić także inne owoce – u mnie tym razem były to borówki.  Zamiast borówek można użyć także malin, kiwi, tartego jabłka czy truskawek. Jeśli owsianka kojarzy Wam się z breją bez smaku to jestem pewna, że ta odmieni Wasze podejście do niej o 180 stopni.

Najlepsza owsianka (z owocami):

  • 1 szklanka mleka – zwykłego krowiego lub roślinnego (np. sojowe, migdałowe)
  • 5 łyżek płatków owsianych górskich (są zdrowsze niż te błyskawiczne)
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 1 płaska łyżeczka mielonego siemienia lnianego (lnu)
  • 1 dojrzały banan
  • garść borówek + do posypania na wierzchu (można użyć innych owoców)
  • kilka posiekanych migdałów lub ulubionych orzechów np: laskowych, pekan, włoskich, ziemnych
  • 2 łyżki syropu klonowego do polania (jest świetny do owsianki, ale jeśli go nie mamy, można go zastąpić syropem z agawy lub daktylowym)

Do rondelka wsypujemy płatki oraz wlewamy mleko. Gotujemy przez ok. 5 minut od czasu do czasu mieszając. Dodajemy ok. 3/4 banana rozgniecionego widelcem, dużą garść borówek, cynamon oraz siemię lniane. Mieszamy i gotujemy jeszcze 2-3 minuty (aż do pożądanej gęstości). Owsiankę przekładamy do miseczki. Dekorujemy pozostałym bananem pokrojonym na plasterki oraz borówkami. Polewamy całość syropem klonowym i posypujemy posiekanymi na mniejsze części orzechami lub migdałami.

Najlepsza owsianka

Wartości odżywcze 100 g Razem
Kalorie
120 kcal 624 kcal
Węglowodany
19 g 99 g
w tym cukry
7 g 34 g
Tłuszcz
3 g 16 g
w tym kwasy tł. natłuszczone
1 g 4 g
Białko
4 g 21 g
Sól
0 g 0 g
Błonnik
2 g 9 g
FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!