Drożdżówek nigdy nie jest za dużo. Zawsze znikają co do jednej. Mam fazę na wypieki z jabłkami (może dlatego, że króluje teraz moja ulubiona szara reneta), więc późnym wieczorem postanowiłam upiec drożdżówki z nimi, żeby były na śniadanie. Okazało się, że nie mam świeżych drożdży. Tych suszonych instant używam zazwyczaj do pizzy czy chleba – a że mam je zawsze w szufladzie, tym razem wypróbowałam je na bułeczkach – okazało się, że wyśmienicie się sprawdzają. Drożdżówki z jabłkamiDrożdżówki musiały ciut dłużej porosnąć, jednak w smaku były obłędne. Pamiętajcie tylko, aby nie używać jabłek, które puszczają dużo wody – najlepiej sprawdzą się właśnie renety czy antonówki.

Drożdżówki z jabłkami:

  • 3 i ½ szklanki mąki
  • 1 opakowanie drożdży instant (7 g)
  • ¾ szklanki ciepłego mleka
  • ½ szklanki drobnego cukru
  • ½ kostki rozpuszczonego masła (100g) + 1 łyżka do jabłek
  • 2 łyżki cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią
  • 2 małe jajka (jedno całe, drugie białko i żółtko osobno)
  • 4 nieduże kwaskowe jabłka (u mnie szara reneta)
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • kruszonka: 4 czubate łyżki mąki, 2 łyżki masła, 1 łyżka cukru pudru
  • opcjonalnie lukier: ¾ szklanki cukru pudru, 2 łyżki wody

Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, pozbywając się uprzednio gniazd nasiennych. W garnku rozgrzewamy masło. Wrzucamy jabłka, dodajemy łyżkę miodu i łyżeczkę cynamonu. Podprażamy, często mieszając, aż jabłka zmiękną, a woda wyparuje (ok. 3-5 minut lub więcej przy soczystych jabłkach). Zostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Do dużej miski wsypujemy mąkę, drobny cukier, suszone drożdże i cukier waniliowy. Dokładnie mieszamy. W osobnej misce mieszamy ze sobą płynne składniki: mleko, rozpuszczone masło, całe jajko i żółtko. Dolewamy do suchych składników i zagniatamy ciasto (możemy podsypywać lekko mąką w razie potrzeby). Zostawiamy na 45-60 minut do wyrośnięcia i uderzamy pięścią w celu odgazowania.

Dużą blachę do pieczenia (tą od piekarnika) wykładamy papierem. Dzielimy ciasto na 16 równych części. Rozciągamy w dłoniach i w każdą zawijamy porcję wystudzonych jabłek. Bułeczkom możemy nadać okrągły lub owalny kształt. Układamy na blasze łączeniem do dołu. Zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

Wszystkie składniki kruszonki wkładamy do miski i rozcieramy palcami. Gdyby kruszonka była zbyt mokra, możemy dodać dodatkową łyżkę mąki, gdy zbyt sucha -odrobinkę masła. Ostatecznie musimy otrzymać po prostu okruchy. Bułeczki smarujemy za pomocą pędzelka pozostawionym białkiem i posypujemy kruszonką.

Nagrzewamy piekarnik. Pieczemy ok. 25 min w 170°C lub (160 z termoobiegiem) – najlepiej obserwować – gotowe bułeczki będą zarumienione. Drożdżówki z jabłkami możemy od razu podawać po przestygnięciu lub dodatkowo delikatnie polać strużkami lukru (są jeszcze lepsze!). Aby otrzymać lukier, wystarczy do niepełnej szklanki cukru pudru dodać ok. 2 łyżek wody i wymieszać. Strużkami polewać jeszcze ciepłe bułeczki. Polukrowane będą dłużej świeże.

Drożdżówki z jabłkami - przygotowanie

Drożdżówki z jabłkami i cynamonem

Drożdżówki z jabłkami - pyszne

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!