Ryba pieczona z tapenadąUwielbiam tapenadę z czarnych oliwek – najczęściej przygotowuję ją na grzanki, jednak tym razem podałam ją na filecie z białej ryby (u mnie dorsz). Ryba pieczona z tapenadą nabiera charakteru. Pomysł, aby dodać na wierzch parmezan i wino podejrzałam w jednej z książek kucharskich. Okazał się bardzo dobry. W ten sposób powstał błyskawiczny i smaczny obiad. Do tapenady nie dodawałam anchois – lecz można ich oczywiście użyć. Nie żałujcie tapenady na wierzch ryby – im więcej tym lepiej.

Ryba pieczona z tapenadą:

  • 4 filety z białej ryby (np. dorsz, tilapia, okoń morski)
  • 4 łyżki parmezanu
  • 4 łyżki białego wytrawnego wina
  • 1 czerwona papryczka chili lub chili w płatkach
  • 400 g ryżu jaśminowego lub basmati
  • sól morska, świeżo mielony pieprz

Tapenada:

  • 150 g czarnych oliwek (drylowanych)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki kaparów odsączonych z zalewy
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • świeżo mielony pieprz

Wszystkie składniki tapenady wkładamy do malaksera i miksujemy na jednolitą masę (można też zblendować blenderem). Piekarnik nagrzewamy do 200°C (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Filety (mogą być ze skórą) posypujemy solą i pieprzem. Wkładamy do blaszki wyłożonej papierem lub folią. Układamy na rybach grubą warstwę tapenady. Posypujemy bardzo drobno posiekaną chili (bez pestek) lub odrobiną chili w płatkach. Posypujemy ryby tartym parmezanem i skrapiamy białym winem (delikatnie rybę – resztę wokół). Gdy piekarnik nagrzeje się, wstawiamy rybę i zapiekamy przez 15 minut. W tym czasie gotujemy ryż w osolonym wrzątku zgodnie z przepisem na opakowaniu. Upieczoną rybę podajemy wraz z ryżem.

Ryba pieczona z tapenadą

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych