Ciasto czekoladowe z burakami - BuraczekBuraczek to ciasto czekoladowe z nietypowym dodatkiem… pół kilograma buraków! Na szczęście nie musicie obawiać się ich smaku – są niemal niewyczuwalne (żadna z poczęstowanych osób nie domyśliła się co jest w środku), a ciasto dzięki nim jest wilgotne. Taki murzynek z burakami nie jest niestety dietetyczny, lecz warto się skusić – tym bardziej, że ciasto rośnie duże i możemy podzielić je na wiele porcji. Do wykonania użyłam standardowej tortownicy z kominem, lecz ciasto możemy upiec także w dwóch niewielkich keksówkach.

Ciasto czekoladowe z burakami:

  • 500 g ugotowanych buraków (ok. 3 średnie sztuki – ja kupiłam już ugotowane)
  • 3 szklanki mąki pszennej (500 g)
  • 1 szklanka oleju rzepakowego (250 ml)
  • 1 szklanka kakao (90 g)
  • 6 średnich jajek
  • 2 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% lub jogurtu greckiego
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 łyżka białego octu winnego lub jabłkowego
  • polewa: 150 g czekolady deserowej
  • polewa: 100 ml śmietany kremówki 30%
  • opcjonalnie: posypka do ciast

Ugotowane i obrane buraki kroimy na mniejsze części. Dolewamy do nich olej rzepakowy i miksujemy blenderem ręcznym, aż otrzymamy jednolitą masę. Dodajemy po jednym jajku, za każdym razem blendując masę. Do szklanki wlewamy łyżkę octu. Dodajemy do niego sodę i mieszamy (zacznie się intensywnie pienić). Dodajemy pieniącą sodę do buraków oraz kwaśną śmietanę i blendujemy po raz ostatni.

Piekarnik rozgrzewamy do 170°C (góra-dół). Do drugiej, dużej miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz przesiane przez sito kakao. Mieszamy. Dodajemy masę buraczaną i mieszamy szpatułką (nie blenderem ani mikserem!) do połączania składników – nie należy mieszać zbyt długo. Tortownicę o średnicy 24-26 cm wraz z kominem smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką. Wlewamy masę, wygładzamy i pieczemy ok. 55 – 65 minut (a najlepiej do suchego patyczka). Studzimy przez 5-10 minut przy uchylonym piekarniku, wyjmujemy i po 15 minutach wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.

Polewa: Czekoladę siekamy na malutkie kawałki. Kremówkę podgrzewamy, a gdy będzie niemal wrząca, zalewamy czekoladę. Zostawiamy na 1-2 minuty, a po tym czasie zaczynamy mieszać, aż polewa się połączy. Wylewamy ją na ciasto i posypujemy posypką.

Ciasto czekoladowe z burakami - Buraczek

Ciasto czekoladowe z burakami - Buraczek

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!