Rozgrzewająca mocha z prażonym kokosemRozgrzewająca mocha z prażonym kokosem to deserowy napój idealny na chłodne dni. Taka kawa kokosowa ma wszystkie zalety gorącej czekolady, zdrowego napoju i wyśmienitego, bezcukrowego deseru. No i ten prażony kokos! Dodatek kawy zbożowej Inka nadaje napojowi głębszego smaku i przemyca nam nieco zbóż. Chwila zimowej przyjemności dla każdego. Jeśli kochacie smak Inki, gorzkiej czekolady i aromatycznego kokosa, to jest to coś dla Was. Gotowa kawa świetnie przechowuje się w lodówce – potem wystarczy ją podgrzać.

Rozgrzewająca mocha z prażonym kokosem:

  • 1 puszka mleka kokosowego w temp. pokojowej (400 ml)
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady 70% (100 g)
  • 6 płaskich łyżeczek zbożowej kawy Inka Klasyczna
  • opcjonalnie: 50 ml ubitej śmietanki 30% (do przybrania)
  • kokos w płatkach lub wiórki kokosowe

W kąpieli wodnej – czyli w metalowej lub szklanej misce umieszczonej nad garnkiem z gotującą się wodą rozpuszczamy gorzką czekoladę połamaną na kawałki. Gdy się całkowicie rozpuści, dodajemy zbożową Inkę i mieszamy aż do połączenia. Cienką strużką zaczynamy dolewać małymi porcjami mleko kokosowe (puszkę przed otwarciem należy mocno wstrząsnąć), jednocześnie intensywnie mieszając czekoladę. Gdy wlejemy całe mleko, zostawiamy jeszcze chwilę mochę w kąpieli wodnej, aż podgrzeje się do preferowanej przez nas temperatury.

W tym czasie na suchą patelnię wsypujemy wiórki lub płatki kokosa (polecam płatki – można je dostać w działach ekologicznych w supermarketach) i podprażamy aż nabiorą złotego koloru. Warto często potrząsać patelnią, aby kokos nie spalił się. Kokosową kawę przelewamy do czterech filiżanek lub dwóch szklanek. Wierzch dekorujemy ubitą śmietanką i posypujemy prażonym kokosem.

Rozgrzewająca mocha z prażonym kokosem

Rozgrzewająca mocha z prażonym kokosem

Rozgrzewająca mocha z prażonym kokosem

Wpis zawiera lokowanie produktu Inka

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!