Jak przygotować wigilię? Planowanie kolacji

Elegancko zastawiony stół stworzy niepowtarzalną atmosferę w tym ważnym dniu

Każdy, kto chociaż raz przygotowywał Wigilię u siebie w domu wie, że to niemały stres. Najważniejsza kolacja w roku musi być przecież przygotowana z dbałością i z sercem! Jak przygotować ją i nie zwariować? Wystarczy dobra organizacja. Dziś omówimy kuchenny kalendarz przygotowań do Wigilii.

O przygotowaniu Wigilii należy myśleć już na początku grudnia, czyli 4 tygodnie przed Świętami. To czas, kiedy na spokojnie możemy zaplanować prace. Ustalmy jakie dania w tym roku zagoszczą na odświętnym stole. Barszcz czy grzybowa? Kluski z makiem czy kutia? Makowiec, pierniczki, sernik – a może wszystko? Wigilia może być tradycyjna i jednocześnie nie musi być co roku identyczna. Znajdźmy przepisy i ustalmy jakie produkty będą potrzebne. Zapiszmy dania na kartce – potem wystarczy skreślać, co mamy gotowe. Jeśli spędzamy Wigilię w większym gronie – rozdzielmy zadania. Ktoś może przygotować kompot, a ktoś inny ciasto, sałatkę czy śledzie – w miarę możliwości nie bierzmy sobie na głowę wszystkiego. Tworzymy listę zakupów. Nie zapominajmy, że w pierwszy i drugi dzień Świąt sklepy będą zamknięte – na liście trzeba przewidzieć mięso na świąteczne pieczenie i pasztet oraz pieczywo (o ile nie pieczemy chleba sami). Jeśli czegoś potrzeba dużo – np. napoi, mąki – możemy je kupić wcześniej i taniej np. w hurtowni. Jeśli planujemy upiec dojrzewający piernik staropolski, trzeba już zagnieść na niego ciasto. Cztery tygodnie przed Świętami można też przygotować ryby marynowane w zalewie octowej do słoików –  mogą stać bardzo długo.

Jak przygotować Wigilię? Planowanie kolacji

Marynowane w occie ryby możemy przygotować nawet na kilka tygodni przed Świętami – przejdą smakiem zalewy i będą jeszcze smaczniejsze (na fot. zastawa stołowa Fala marki Ambition)

Część dań można przygotować już nawet dwa tygodnie przed Świętami. To doskonały czas, aby na spokojnie ulepić pierogi i uszka do barszczu. Surowe umieszczamy na tacce osobno, wstawiamy do zamrażarki na godzinę, a gdy już będą zmrożone – przesypujemy do torebki. Przed podaniem wystarczy je ugotować – bez rozmrażania. Choć pierogi można mrozić także po ugotowaniu, to zdecydowanie wolę mrozić je na surowo – smakują identycznie jak te świeżo przygotowane. Można je przygotować także na świeżo – dwa dni przed Wigilią i ugotowane trzymać w lodówce, ale rzadko mam na to czas. Dwa tygodnie przed pieczemy pierniki i pierniczki – im dłużej leżakują, tym stają się aromatyczniejsze i bardziej miękkie. Warto upiec więcej pierniczków i część zostawić do ozdobienia choinki. Pierniczki do zjedzenia zamknijmy w szczelnym pojemniku – niech dojrzewają. To także dobry czas, aby nastawić zakwas na barszcz. Jeśli przed Świętami nie mamy wolnego, możemy przygotować już masę makową na makowce i do klusek – a następnie ją zamrozić. Świetnie mrozi się też surowa masa mięsna na pasztet – wystarczy zamrozić nieupieczony pasztet w odpowiedniej foremce i upiec w pierwszy dzień Świąt.

Jak przygotować Wigilię? Planowanie kolacji

Pierogi i uszka świetnie się mrożą (na fot. półmisek Fala marki Ambition)

Pieczenie pierniczków

Pierniki upieczone ok. dwa tygodnie przed Świętami zdążą zmięknąć. Dwa dni przed Wigilią wystarczy je polukrować

Tydzień przed Wigilią koniecznie przygotujmy śledzie. Gdy postoją, nabiorą intensywnego smaku. Przygotujmy co najmniej dwa rodzaje – np. z cebulką, z korzennymi przyprawami, cytrynowe, czy po kaszubsku.

Jak przygotować wigilię? Planowanie kolacji

Krojąc duże ilości cebuli do śledzi nie zapominajcie o ostrym nożu (Na fot. stylowy nóż szefa kuchni Kyoto ze stali nierdzewnej i drewniana deska marki Ambition – podstawowe narzędzia pracy)

Na około trzy – cztery dni przed Wigilią możemy przygotować całkiem sporo. Przede wszystkim pomyślmy o świątecznej kapuście i bigosie – aby nabrały odpowiedniego smaku powinny się gotować co najmniej trzy dni. Oczywiście możemy gotować je krócej – jednak im częściej się je podgrzewa, tym bardziej na tym zyskują. Na około trzy dni przed – warto także przygotować rybę w galarecie – spokojnie wytrzyma do Świąt w lodówce. Ja piekę w tym czasie także niektóre ciasta, np. keks królewski czy miodownik.

Jak przygotować Wigilię? Planowanie kolacji

Zarówno bigos jak i postna kapusta powinny gotować się co najmniej trzy dni, aby nabrały intensywnego aromatu (fot. zastawa Fala marki Ambition)

Na około dwa dni przed Wigilią warto przygotować rybę po grecku. Musimy ją tylko szczelnie nakryć i przechowywać w lodowce. Warto też powkładać do solanki mięsa na pieczyste na pierwszy i drugi dzień Świąt. Jeśli nie mroziliśmy wcześniej masy makowej, to można ją przygotować właśnie teraz. Szalejemy też z wypiekami i  możemy już przygotowywać serniki, kutię oraz makowce.

Nie wyobrażam sobie Świąt bez ciast z makiem, a Wy?

Dzień przed Wigilią to czas najbardziej wytężonej pracy, bowiem w samą Wigilię nie powinniśmy robić zbyt wiele – to czas dla rodziny. Mi osobiście ten dzień najbardziej kojarzy się z krojeniem sałatek. Niektórzy kroją sałatki w Wigilię rano – ja uważam, że nie ma takiej potrzeby i przygotowuję wszelkie sałatki rybne np. śledziowe czy tuńczykowe oraz warzywne. W ten dzień nie można zapomnieć o przygotowaniu  kompotu z suszonych owoców – nie tylko jest tradycyjnym napojem w ten dzień, ale także wspomaga trawienie. Dzień przed Wigilią pieczemy też ciasta, które nie stoją zbyt długo lub łatwo schną np. ciasta drożdżowe czy piaskowe. Gotujemy makaron na kluski z makiem. Kończymy lub gotujemy też zupy – barszcz, grzybową czy mniej popularną zupę migdałową. Nie zapominajmy też o tym, co po Wigilii – kończymy wszystkie dania, które mamy zamiar podać w Święta np. pieczemy pasztet (jeśli nie mroziliśmy), chleb czy marynujemy mięsa (te, które nie były w solance). Robimy też generalne porządki w kuchni.

Jak przygotować wigilię? Planowanie kolacji

Zupy kończymy lub gotujemy dzień przed Wigilią (na fot. zastawa Fala marki Ambition)

Jeśli skorzystaliśmy ze wcześniejszych wskazówek w Wigilię nie powinniśmy mieć takiego urwania głowy, jak gdybyśmy zostawili większość na ostatnią chwilę. Zajmijmy się nakryciem do stołu – często o tym zapominamy. Do stołu można nakryć już w południe – niech pięknie nakryty czeka na gości. Gdy mamy ładną zastawę (u mnie piękna i nowoczesna zastawa Fala marki Ambition wraz ze sztućcami Verona), wystarczy schludny obrus, ładne serwetki, świeczki i coś naturalnego np.: gałązki choinki, jemioły czy cisu. Możemy poukładać na stole także szyszki czy świąteczne owoce (np. mandarynki z wbitymi goździkami). Pamiętajmy o podłożeniu sianka pod stół i o dodatkowym nakryciu dla niespodziewanego gościa.

Przed samym przyjściem gości przygotujmy ryby do smażenia i obierzmy ziemniaki – smażona ryba i ziemniaki będą najlepsze przygotowane bezpośrednio przed podaniem. Gotujemy też wrzątek do ugotowania/odgrzania pierogów i uszek. Musimy także podgrzać wszystkie potrawy. Potem cieszmy się świąteczną atmosferą razem z innymi i starajmy się jak najmniej znikać do kuchni.

Garnek Ambition

U nas w Wigilię nie może zabraknąć ugotowanych ziemniaków. Sprytny garnek Selection marki Ambition ma dziurki w pokrywce, co ułatwia odlewanie ziemniaków z wody

Jak przygotować Wigilię? Planowanie kolacji

W dekoracji czasem mniej znaczy więcej – u mnie zazwyczaj goszczą świeczki, odświętne serwetki i zimowe gałązki (na fot. zastawa Fala marki Ambition oraz sztućce Verona).

Karp z boczniakami

Karp to ryba obowiązkowa w Wigilię – niestety nie każdy za nim przepada. Obok lub zamiast tradycyjnego smażonego dzwonka świetnie sprawdzą się filety karpia zapiekane z boczniakami – w takiej wersji ta ryba jest lubiana u mnie przez wszystkich i można ją przygotować rano. W przygotowaniu karpia pomóc może odpowiednia patelnia, którą można używać zarówno do smażenia jak i bez problemu można wstawiać ją do piekarnika – dzięki czemu zaoszczędzimy czas na zmywaniu dodatkowych naczyń. Podzielę się z Wami przepisem.

Karp z boczniakami:

  • 4-6 filetów karpia ze skórą
  • 250 g boczniaków
  • 3 lekko czubate łyżki masła czosnkowego
  • 3-4 łyżki białego, wytrawnego wina
  • 3 średnie czerwone cebule
  • skórka otarta z niewoskowanej cytryny
  • pieprz cytrynowy
  • mielona kolendra
  • sól morska
  • natka pietruszki do posypania

Filety z karpia posypujemy solą, kolendrą i pieprzem cytrynowym. Skórę nacinamy w 3 miejscach. Zostawiamy rybę w przyprawach na 1-2 godziny w lodówce. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Boczniakom urywamy grube ogonki i kroimy kapelusze w paseczki. Na patelni rozgrzewamy połowę masła czosnkowego i podsmażamy rybę tylko od strony skóry przez ok. 2 minuty. Zdejmujemy rybę z patelni, dorzucamy na patelnię pozostałe masło i podsmażamy cebulę. Po 1-2 minutach dodajemy boczniaki. Podsmażamy razem przez kolejne dwie minuty. Dodajemy wino i delikatnie solimy warzywa. Mieszamy, aż wino zbierze wszystko z dna i dodajemy skórkę z cytryny. Próbujemy, czy warzywa i grzyby są odpowiednio przyprawione i zestawiamy patelnię z ognia. Jeśli używacie patelni, którą można używać w piekarniku (np. taką jak ja – Ambition z serii Taurus) to rybę (skórą do góry) układamy na cebuli i grzybach (w przypadku braku takiej patelni trzeba całość przekładać do naczynia żaroodpornego – ubrudzimy wtedy więcej naczyń) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C (180°C z termoobiegiem) na 15 minut. Rybę i warzywa możecie usmażyć rano w Wigilię, a zapiec bezpośrednio przed podaniem. Na stole posypujemy danie świeżo posiekaną natką pietruszki.

Karp z boczniakami - przygotowanie

Karp to najbardziej tradycyjna ryba podawana w Wigilię – nie zapominajmy o nim

Karp z boczniakami

Patelni Taurus marki Ambition można używać zarówno do smażenia jak i pieczenia w piekarniku – pobrudzimy mniej naczyń i zaoszczędzimy czas

Karp z boczniakami

Ci, którzy nie przepadają za smażonym karpiem, powinni spróbować zapiekanego w piekarniku. Można przygotować go rano, a zapiec bezpośrednio przed podaniem




Mam dla Was konkurs, w którym możecie wygrać cudowne naczynia, które pojawiły się w poście. Do wygrania: komplet obiadowy Fala o wartości 329 zł – 18 części (1 miejsce), garnek Selection 18 cm o wartości 139 zł (2 miejsce) i patelnia Taurus 28 cm o wartości 109 zł (3 miejsce). Wystarczy odpowiedzieć na pytanie w komentarzu pod postem (na nie więcej niż 150 słów):

„Pokaż lub opowiedz w jaki sposób dbasz o bliskich w kuchni?”

Konkurs trwa od 24 listopada do 5 grudnia 2016 włącznie. Wyniki zostaną udostępnione w tym poście. Można zgłosić nie więcej niż 3 odpowiedzi. Konkurs przeznaczony jest dla osób pełnoletnich posiadających adres korespondencyjny na terenie Polski. Nie zapomnijcie podać adresu e-mail w formularzu. Powodzenia!

***

Chcę Wam powiedzieć, że choć wygrały tylko trzy osoby, to już samo to, jak dbacie o najbliższych czyni Was bohaterami. Te domowe pierogi na święta, uśmiech na co dzień, drobne przysługi, słodkie minki Waszych pociech czy pochwały ukochanych są nie do przecenienia. Dziękuję, że chcieliście się ze mną tym podzielić – jesteście wspaniali. Jak się domyślacie, wybór był trudny – znacznie więcej niż trzy odpowiedzi skradły moje serce i zapamiętałam je na dłużej. Niestety nie wszystkie spełniły limit znakowy. Ostatecznie, decyzją 3-osobowego jury nagrody otrzymują:

1. miejsce – Anna90 (5.12.16)
2. miejsce – OtworzMisiuPysk (5.12.16)
3. miejsce – Adam (1.12.16)

Gratuluję!

Nagrody

Wpis powstał we współpracy z marką Ambition
FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych