Leniwe gołąbki – bez zawijania

Leniwe gołąbki bez zawijaniaMiałam ochotę na gołąbki, jednak nie chciało mi się zawijać mięsa w kapustę (której nota bene i tak później się pozbywam, od dziecka wolę “gołe”). Rozwiązanie podpatrzyłam na blogu Majanki – zamieściła ona przepis na oszukane gołąbki (stąd). Nie wymagają gotowania kapusty i zawijania, są szybkie i smakiem bardzo przypominają te tradycyjne. Oryginalny przepis pozmieniałam troszkę pod swoje gusta i byłam zadowolona z efektu. Porcja na ok. 8-10 sztuk.

Składniki:

  • 500-600 g mielonego mięsa wieprzowego lub indyczego
  • 2 woreczki ugotowanego ryżu (200 g)*
  • 1 niepełna szklanka kaszy manny
  • 1/2 kg kapusty pekińskiej lub zwykłej białej
  • 1 duże jajo lub 2 małe
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 4 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 – 1,5 l bulionu (drobiowego lub warzywnego)
  • 1 łyżeczka tymianku i/lub koperku
  • 1 łyżka gęstej śmietany (opcjonalnie)
  • 1 łyżka miękkiego masła + 2 łyżki mąki do zagęszczenia (opcjonalnie)
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz do smaku
  • natka pietruszki – do posypania (opcjonalnie)

Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, płuczemy w zimnej wodzie i odstawiamy do ostygnięcia. Kapustę pekińską kroimy w paski, solimy i ugniatamy rękami. Odstawiamy na 20-30 minut. Po tym czasie, jeśli puściła wodę odciskamy jej nadmiar. Dodajemy do niej surowe mielone mięso, jajko, kaszę oraz ugotowany ryż. Wyrabiamy rękami, aż składniki się połączą. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Formujemy kotleciki (jak na mielone) i smażymy na oleju z obu stron. Bulion zagotowujemy, dodajemy koncentrat pomidorowy i tymianek i/lub koperek. Jeśli chcemy, aby sos się zagęścił dokładnie ucieramy łyżką miękkie masło z mąką i dodajemy do sosu. Mieszamy, aż się rozpuści. Wkładamy gołąbki i gotujemy przez 20-30 minut. Po tym czasie sos doprawiamy sos solą i pieprzem do smaku. Możemy zabielić go także śmietaną (po dodaniu śmietany nie zagotowujemy ponownie). Podajemy posypane natką pietruszki, koperkiem lub świeżym tymiankiem.

* Wcześniej w przepisie występował ryż surowy, jednak nie z każdej firmy taki ryż dobrze gotował się w gołąbkach – aby nie było problemów lepiej go ugotować.

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

15 Odpowiedzi na Leniwe gołąbki – bez zawijania

  1. Natalia - Poezja Smaku Aneta napisał/a:

    A wiesz, że ostatnio też myślałam o leniwych gołąbkach? Jakoś tak naszła mnie na nie ochota. Ale niedługo jadę do rodziców, to pomęczę moją mamę o zrobienie. Ona robi najlepsze;)

  2. Natalia - Poezja Smaku Mariola napisał/a:

    Hej, można utrzeć na tarce zwykła kapustę. Do tej porcjii dodałabym pół kapusty potartej na dużych oczkach lub więcej a resztę można wykorzystać na surówkę , ale ja kroiłam resztę i do garnka, gdzie układałam podsmażone wcześniej gołąbki i dusiłam. Tak kapucha najlepsza z tego wszystkiego :-))

    • Natalia - Poezja Smaku Natalia napisał/a:

      Dzięki Mariola, jak będę miała zwykłą kapustę też zrobię 🙂 na razie z pekińską się sprawdziły

  3. Natalia - Poezja Smaku Dzikowiec napisał/a:

    No to teraz będą za mną chodzić gołąbki 😉

  4. Natalia - Poezja Smaku Ania napisał/a:

    też już dawno gołąbków nie jadłam, a te bez zawijania wolę bardziej od tradycyjnych:)

  5. Natalia - Poezja Smaku Patyska napisał/a:

    Nie jadłam, muszę spróbować, bo fajnie wyglądają 🙂

  6. Natalia - Poezja Smaku Samantha napisał/a:

    Przepyszny obiad ! I też wolę gołąbki w Twojej wersji, wyglądają bardzo smakowicie !!!

  7. Natalia - Poezja Smaku Łasuch w kuchni napisał/a:

    Uwielbiam takie oszukiwanie w kuchni. Nie mam za dużo czasu na gotowanie, więc takie gołąbki to ekstra pomysł 🙂

  8. Natalia - Poezja Smaku Majana napisał/a:

    O, u Ciebie także te pyszne gołąbki 🙂 Fajne są prawda ?
    Pozdraiwam!:)

  9. Natalia - Poezja Smaku ugotujmyto.pl napisał/a:

    Robię je ze zwykłą kapustą i bardzo je lubię ale moje dziecko niestety woli zawijane….

  10. Natalia - Poezja Smaku justyna napisał/a:

    Są przepyszne.. 😉

  11. Natalia - Poezja Smaku Ewa napisał/a:

    Zamiast białej kapusty czy pekińskiej daję włoską, równie szybki się gotuje jak pekińska i jest aromatyczna jak biała. Dodatkowo do mięsa daję posiekany świeży koper (ok. 1/4 pęczka), oprócz tego, że przy serwowaniu również oprószam koperkiem z tymiankiem w proporcji 3:1, tj. na 3 miarki koperku jedna tymianku, no i obowiązkowo wciskam ząbek czosnku do masy mięsnej. Gołąbki wychodzą rewelacyjne.

  12. Natalia - Poezja Smaku Sienka napisał/a:

    Bardzo gołąbki smakowały, czyli jednak bez zawijania też mogą być super

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)