Rolowana pieczeń z boczku (boczek rolowany)Rolowana pieczeń z boczku to polska klasyka. I nie marudzić mi tutaj, że tłusto! 😉 Jeśli znajdziemy odpowiedni, chudy boczek – pieczeń wyjdzie cudowna. Ja byłam zawsze sceptyczna co do pieczenia boczku – nie wiedziałam co tracę! Świetny na ciepło – ma wtedy wyjątkową, chrupiącą skórkę, oraz na zimno jako wędlina na kanapki. Dzisiejsze wędliny są tak nafaszerowane chemią, że taki domowy boczek, mimo swoich kalorii, na pewno będzie nie tylko smaczniejszy, ale i zdrowszy. Grunt to znaleźć odpowiednie mięso – boczek powinien być duży – ale nie tłusty, powinien mieć skórę, zaś z drugiej strony widoczne dziury po żeberkach. Rolowana pieczeń z boczku to idealne danie na świąteczny stół. Wszak takiego boczku nie jada się na co dzień.

Rolowana pieczeń z boczku:

  • ok. 2 kg płat surowego boczku ze skórą
  • 600 g mielonego mięsa wieprzowego (karkówka / łopatka)
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 mała cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • kilka liści laurowych
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz
Dobę przed: Boczek myjemy i osuszamy. Posypujemy solą, pieprzem z obu stron i nacieramy wyciśniętym ząbkiem czosnku od strony mięsa. Układamy dwa liście laurowe, nakrywamy i chowamy na dobę do lodówki.

Farsz: Cebulę kroimy w kostkę. Do mięsa mielonego dodajemy cebulę, jajko, pozostałe wyciśnięte ząbki czosnku, majeranek, cztery łyżki wody, bułkę tartą oraz sól i pieprz. Wyrabiamy ręką do połączenia składników.

Rolowany boczek: Skórę nacinamy w romby, aby tłuszcz się łatwiej wytopił. Odwracamy płat na drugą stronę. Nacieramy mięso delikatnie solą i pieprzem (nie dużo, już raz przyprawialiśmy). Wycinamy ewentualne chrząstki. Rozsmarowujemy farsz z mięsa mielonego – w szczególności zapełnijmy nim miejsca po żeberkach. Zwijamy ciasno roladę (zaczynamy od najgrubszej części, powinna znaleźć się w środku). Aby mięso lepiej się upiekło – związujemy je sznurkiem. Pomiędzy sznurek, a mięso wtykamy kilka liści laurowych. Posypujemy z wierzchu pieprzem oraz słodką papryką. Wkładamy do naczynia żaroodpornego. Na dno wlewamy pół szklanki wody. Przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C (termoobieg 180°C) przez 60 min., a następnie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 40-45 minut.

Rolowana pieczeń z boczku (boczek rolowany)

Rolowana pieczeń z boczku (boczek rolowany)

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych