Zupa chrzanowa z białą kiełbasą to idealna zupa na Wielkanoc, ale nie tylko. Sprawdzi się także na codzienny obiad. Wbrew pozorom jest bardzo delikatna (ja nie przepadam za chrzanem, a bardzo mi posmakowała), w dodatku robi się ją wyjątkowo prosto. To krem z białych warzyw, lekko zakwaszony octem z wyraźną (ale nie dominującą) nutą chrzanu. Tak jak tradycyjny żurek podałam chrzanówkę z jajkami i kiełbasą, ale bez kiełbasy zupa może być smaczną propozycją na wielkanocny stół wegetariański.
Zupa chrzanowa – chrzanówka (6 porcji):
- 1 litr esencjonalnego, domowego bulionu warzywnego
- 400 g ziemniaków (waga po obraniu, ok. 4-5 średnich sztuk)
- 125 g selera (waga po obraniu, ok. 1/4 dużej sztuki)
- 2-3 pory (tylko białe części)
- 2 ząbki czosnku
- 3-4 łyżki tartego chrzanu ze słoiczka
- 1-2 łyżki octu jabłkowego
- 125 ml śmietany 30% (pół szklanki)
- sól morska, świeżo mielony pieprz
- dodatkowo: biała kiełbasa parzona dobrej jakości
- dodatkowo: jajka ugotowane na (pół)twardo
- dodatkowo: majeranek do posypania
Ziemniaki i seler obieramy, a następnie kroimy na mniejsze części. Pory obieramy, odkrawamy końce i zielone części, kroimy na plasterki. Wszystkie warzywa wkładamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy około 20 minut na małym ogniu lub do czasu, aż warzywa będą miękkie. Wyciskamy do zupy ząbki czosnku. Blendujemy za pomocą ręcznego blendera przez ok. trzy minuty, aż zupa całkowicie się zmiksuje. Wlewamy śmietanę i dodajemy chrzan (ok. 3-4 łyżki w zależności od jego ostrości i osobistych preferencji, najlepiej dodawać powoli i próbować). Przyprawiamy zupę solą, świeżo mielonym lub młotkowanym pieprzem oraz octem jabłkowym. Gdy zupa się zagotuje, zdejmujemy ją z ognia. Jeśli chcemy uzyskać gładki krem, należy przetrzeć zupę przez sito. Przed podaniem posypujemy majerankiem. Zupa chrzanowa jest pyszna w towarzystwie jajka (u mnie na półtwardo – gotowane 7 minut – włożone do wrzątku), białej kiełbasy (ja podsmażyłam na suchej patelni, aby wytopić tłuszcz) oraz pieczywem.
Wspaniała ta zupka 🙂 lubię zdecydowane smaki 🙂
bardzo fajny pomysł na urozmaicenie stołu świątecznego, zamiast tradycyjnego żurku – chrzanówka 🙂
Święta wielkanocne bez takiej zupki to nie święta 😉
Jadlam raz i to w restauracji.
Baaardo mi smakowala.
A domowa pewnie jeszcze lepsza!
🙂
Bardzo świątecznie i smakowicie! Pyszny przepis.
Chyba się skusze w tym roku na chrzanową 🙂
Fajna zupka, skuszę się 🙂
Nigdy nie jadłam zupy chrzanowej, z przyjemnością ją zrobię 😉
Jeszcze nie jadłam zupy chrzanowej…może przygotuję ją na Święta:)
u nas pewnie na Wielkanoc nie przejdzie nic, poza żurkiem, ale chętnie ugotuję ją przed;) ja akurat lubię chrzanowy posmak, więc taka z jajkiem i kiełbasą zastąpi nam cały obiad;)
Pyszności!
W moim domu rodzinnym jadliśmy na wielkanocne śniadanie zamiennie z żurem.
Pięknie Ci wyszła 😉 chrzan plus biała i ziemniaki super smaki na święta.
Moje smaki, czasami do białego barszczu dodaję chrzan 🙂
Apetyczna zupa! 🙂 Na Wielkanoc idealna! 🙂
Oj narobiłaś mi apetytu, narobiłaś. Z chęcią bym zjadła talerz takiej zupki 🙂
Zupka chrzanowa wygląda w talerzu przepysznie, a patrząc na przepis to pewnie smakuje podobnie jak żurek;)
Fanką chrzanu nie jestem, ale z czystej ciekawości spróbowała bym jak smakuje 😀
Fajny pomysł na świateczną zupę! 🙂
Bardzo ciekawa. Nigdy takiej nie jadłyśmy 🙂
Wpraszam się do Ciebie na michę takiej chrzanówki!
Pierwszy raz o takiej słyszę, ciekawa 🙂
ależ ona musi rozgrzewać. dodanie kremówki dodaje jej słodszego smaku?
Zamiana tradycyjnego żurku na chrzanową, całkiem fajna 🙂
Pyszna ,bardzo.
Pyszności :)))
Uwielbiam, ślinotoku dostałam na sam widok 🙂 !
Lubię takie zupy i chętnie ugotuję 😀
Nigdy tej zupki nie próbowałam, a z wielką chęcią bym jej skosztowała. Twoja wygląda naprawdę zachęcająco! 😉
Ja też robię zupę chrzanową na święta. Twoja tak ładnie wygląda, i tak ładnie ją zaprezentowałaś 🙂
znakomita zupa, też ją lubię 🙂
bardzo lubię taką
Hmm, wygląda zachęcająco 😀
Witam. Zupę chrzanowa zrobiłam na Wielkanoc. Wyszła przepyszna. Polecam