Zupa chrzanowa z białą kiełbasąZupa chrzanowa z białą kiełbasą to idealna zupa na Wielkanoc, ale nie tylko. Sprawdzi się także na codzienny obiad. Wbrew pozorom jest bardzo delikatna (ja nie przepadam za chrzanem, a bardzo mi posmakowała), w dodatku robi się ją wyjątkowo prosto. To krem z białych warzyw, lekko zakwaszony octem z wyraźną (ale nie dominującą) nutą chrzanu. Tak jak tradycyjny żurek podałam chrzanówkę z jajkami i kiełbasą, ale bez kiełbasy zupa może być smaczną propozycją na wielkanocny stół wegetariański.

Zupa chrzanowa – chrzanówka (6 porcji):

  • 1 litr esencjonalnego, domowego bulionu warzywnego
  • 400 g ziemniaków (waga po obraniu, ok. 4-5 średnich sztuk)
  • 125 g selera (waga po obraniu, ok. 1/4 dużej sztuki)
  • 2-3 pory (tylko białe części)
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki tartego chrzanu ze słoiczka
  • 1-2 łyżki octu jabłkowego
  • 125 ml śmietany 30% (pół szklanki)
  • sól morska, świeżo mielony pieprz
  • dodatkowo: biała kiełbasa parzona dobrej jakości
  • dodatkowo: jajka ugotowane na (pół)twardo
  • dodatkowo: majeranek do posypania

Ziemniaki i seler obieramy, a następnie kroimy na mniejsze części. Pory obieramy, odkrawamy końce i zielone części, kroimy na plasterki. Wszystkie warzywa wkładamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy około 20 minut na małym ogniu lub do czasu, aż warzywa będą miękkie. Wyciskamy do zupy ząbki czosnku. Blendujemy za pomocą ręcznego blendera przez ok. trzy minuty, aż zupa całkowicie się zmiksuje. Wlewamy śmietanę i dodajemy chrzan (ok. 3-4 łyżki w zależności od jego ostrości i osobistych preferencji, najlepiej dodawać powoli i próbować). Przyprawiamy zupę solą, świeżo mielonym lub młotkowanym pieprzem oraz octem jabłkowym. Gdy zupa się zagotuje, zdejmujemy ją z ognia. Jeśli chcemy uzyskać gładki krem, należy przetrzeć zupę przez sito. Przed podaniem posypujemy majerankiem. Zupa chrzanowa jest pyszna w towarzystwie jajka (u mnie na półtwardo – gotowane 7 minut – włożone do wrzątku), białej kiełbasy (ja podsmażyłam na suchej patelni, aby wytopić tłuszcz) oraz pieczywem.

Zupa chrzanowa z białą kiełbasą

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych