Roladki drobiowe w boczkuNiestety mój komputer padł. Na amen. Mam nadzieję, że uda się odzyskać nieco danych (szczególnie tych blogowych). Tymczasem korzystam z pożyczonego laptopa, żeby jak najszybciej zaprezentować Wam drobiowe roladki. Danie bardzo proste do przygotowania, za to niezwykle efektowne. Tym razem podane z warzywnym kuskusem, ale świetnie pasują także ryż i pieczone ziemniaki.

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 kulka mozzarelli
  • suszone pomidory
  • kilka listków świeżej bazylii
  • suszona bazylia
  • ok. 9-12 plasterków boczku (może być też chudszy bekon lub szynka parmeńska)
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Pierś z kurczaka oczyszczamy ze zbędnego tłuszczu i kostek. Następnie dzielimy tak, aby uzyskać cztery, podobnej wielkości filety. Każdy z nich dokładnie rozbijamy tłuczkiem, starając się uzyskać kształt podobny do prostokąta. Kurczaka solimy, pieprzymy i posypujemy suszoną bazylią z każdej strony. Na środku każdego kawałka układamy wzdłuż suszone pomidory, pokrojoną w paski mozzarellę oraz kilka listków bazylii. Łączymy końce filetu aby powstał rulonik z farszem w środku. Przytrzymując łączenie filetu owijamy go cienkimi plasterkami boczku (jeśli nam nie wychodzi możemy spiąć filet wykałaczkami, jednak boczek sprawnie go przytrzyma). Gdy owiniemy wszystkie filety, przekładamy je na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem, polewamy cienką strużką oliwy (jeśli boczek jest tłusty rezygnujemy) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190ºC na ok. 20-25 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekujemy 5 minut i kroimy roladki na plastry.

Gdy pierwszy raz robiłam to danie, do nadzienia użyłam także szparagów. Sezon szparagowy już się skończył, ale jak najbardziej będą pasować. Możemy użyć także tych marynowanych.

Warzywny kuskus na zdjęciu to kaszka kuskus zalana na 5 minut wrzącym bulionem z dodatkiem startej marchewki i mrożonym groszkiem.

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych