Paj cebulowy Nigelli

Paj cebulowyRemont prawie za mną, piszę do Was z odnowionego pokoju. Roboty co nie miara, wszędzie pudła i bajzel – jednak jeść trzeba. Przeglądając jedną z książek Nigelli Lawson natknęłam się na cebulowy paj. Danie praktycznie dwuczęściowe – tylko cebula i serowe ciasto. Połączenie znakomite, od razu wiedziałam, że paj zagości u mnie na kolacji. W smaku lekko przypominał pizzę, ale ciasto jest zdecydowanie aromatyczniejsze. Mój luby opróżnił wszystko do ostatniego okrucha i nie może doczekać się kolejnego paja.

Nadzienie:

  • ok. 750 g czerwonych cebul (4-5 sztuk)
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 czubata łyżka masła
  • listki z 3-4 gałązek tymianku lub 1/2 łyżeczki suszonego
  • 150 g startego sera – cheddara lub gruyére’a (ja użyłam cheddara)

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej (ok. 1 i 3/4 szklanki)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 ml mleka
  • 40 g stopionego masła
  • 1 łyżeczka angielskiej musztardy
  • 1 rozkłócone jajko

Zaczynamy od obrania i pokrojenia cebul. Każdą należy przekroić na pół, a następnie każdą połówkę na 4 części. Cebule smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy i masła przez ok. 30 minut aż będą mięciutkie. Na końcu farsz solimy i pieprzymy do smaku, dodajemy tymianek oraz posypujemy 50 gramami żółtego sera. Zabieramy się za ciasto. Do miski dodajemy pozostały ser, mąkę, sól oraz proszek do pieczenia. W drugim naczyniu mieszamy składniki mokre: mleko, stopione masło, musztardę i rozkłócone jajko. Dodajemy składniki mokre do suchych i mieszamy łyżką lub widelcem. Powstanie lepkie ciasto. Cebulę przekładamy do foremki lub żaroodpornego naczynia o średnicy ok. 22-24 cm, wysmarowanego masłem. Z ciasta formujemy dłońmi placek o średnicy zbliżonej do naczynia i przykrywamy nim cebulę. Wkładamy paj do piekarnika nagrzanego do 200ºC na 15 minut, po czym zmniejszamy ją do 180ºC i pieczemy jeszcze 10 minut. Po upieczeniu paj odstawiamy na dwie minuty, po czym wyjmujemy z foremki podobnie jak ciasto (odwracając  do góry nogami). Ilość składników wystarczy na 6 kawałków.

Paj cebulowy

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

15 Odpowiedzi na Paj cebulowy Nigelli

  1. Natalia - Poezja Smaku BaBka napisał/a:

    Uwielbiam ten Paj! Twoje jego zdjęcie jest bombowe!!

  2. Natalia - Poezja Smaku Dzikowiec napisał/a:

    Znakomity!!!!!!! Mmmm, ale pyszności!

  3. Natalia - Poezja Smaku iza napisał/a:

    rewelacyjnie wygląda, zapisuję i na pewno skorzystam z przepisu

  4. Natalia - Poezja Smaku Pastelle napisał/a:

    No i zrobiłam się głodna, chociaż przed chwilą była pora obiadowa. Wystarczyłaby szczypta samego tymianku, żebym się rozpłynęła, a tu jeszcze tyle innych pyszności. Rewelacyjny efekt i wspaniałe zdjęcia. 🙂

  5. Natalia - Poezja Smaku Tomek gotuje napisał/a:

    O matko, zaśliniłem się 🙂 Właśnie za takie dania kocham Nigellę 🙂

  6. Natalia - Poezja Smaku ugotujmyto.pl napisał/a:

    Cebulowo-serowe smaki to jedne z moich ulubionych 🙂 !

  7. Natalia - Poezja Smaku Łasuch w kuchni napisał/a:

    Smacznie się zapowiada ten cebulowy paj:-D

  8. Natalia - Poezja Smaku Samantha napisał/a:

    Och wygląda zachwycająco ! Pewnie się skuszę i też zrobię ! Pozdrawiam 🙂

  9. Natalia - Poezja Smaku Patyska napisał/a:

    Męskie danko, pod piwko 😉
    Śliczne!

  10. Natalia - Poezja Smaku Rosemary napisał/a:

    Dzięki za przepis. Mężczyzna nakarmiony pajem stwierdził, że to taka pizza dla ubogich, i gdy nic nie ma w domu- cebula i resztka sera zawsze się znajdzie, jajko i mąkę pożyczy się od sąsiadki i gotowy paj 😀
    Pycha!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)