Kategorie

Rodzinny obiad

Pęczak z dynią, fetą i jarmużem

Pęczak z dynią, fetą i jarmużem

Pęczak z dynią, fetą i jarmużem (dyniowe pęczotto) to idealne, rozgrzewające danie na jesień. Pęczak to kasza wyjątkowo sycąca i zdrowa. Ugotowana z korzennymi przyprawami i dynią smakuje po prostu wybornie. Lubię przygotowywać pęczak na styl włoskiego risotto (powoli dolewając…

Czytaj dalej
Mięsne kofty (kebaby) z pistacjami i żurawiną

Kofty (kebaby) mięsne z pistacjami i żurawiną

Greckie kofty, czy arabskie kebaby są do siebie dość podobne. To aromatycznie przyprawione mięso (najczęściej jagnięce) nabite na szpikulce i upieczone na grillu. Inspirując się kuchniami świata możemy mieć na obiad coś innego niż zwykle. Nie oszukujmy się – taki…

Czytaj dalej
Czarny makaron z kurkami i szpinakiem

Czarny makaron z kurkami i szpinakiem

Makaron z kurkami to u mnie danie obowiązkowe w każde lato. Bo zawsze dostaniemy od rodziców trochę aromatycznych kurek, bo jest szybkie do przyrządzenia, proste i pysznie smakuje. Zazwyczaj przygotowuję je z makaronem takim, jaki po prostu zalega w szafce…

Czytaj dalej
Bitki wieprzowe z szynki

Bitki wieprzowe z szynki

Bitki wieprzowe z szynki są mniej znane niż te z karkówki czy tradycyjne wołowe. A szynka wieprzowa to chude, niedrogie i smaczne mięso, które warto wykorzystywać w kuchni nie tylko w postaci pieczeni. Same bitki to jeden z najprostszych pomysłów…

Czytaj dalej
Leniwe pierogi

Leniwe pierogi

Leniwe pierogi to kluchy z dodatkiem białego sera. Leniwe – bo bez mozolnego zagniatania i lepienia – błyskawiczne. Niezapomniany smak z dzieciństwa. Najczęściej jadane z masłem, cukrem, cynamonem i truskawkami lub z jagodami i serkiem homogenizowanym – w wersji na…

Czytaj dalej
Zielone pierogi z botwinką

Zielone pierogi z botwinką

Wiosennie i zielono! Zielone pierogi z botwinką skutecznie poprawiają humor, nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Dzięki szpinakowi możemy zabarwić ciasto i sprawić, że nasze pierogi będą inne niż zwykle. Dzięki farszowi z ricotty są bardzo delikatne i lekkie. Super…

Czytaj dalej
Warzywne placuszki z botwinką

Warzywne placuszki z botwinką

Placuszki z botwinką zagościły u mnie od razu, gdy tylko pojawiły się młode warzywa. Są łatwe do przygotowania, kolorowe, pełne smaku. Jeśli lubicie placki z cukinii, to te także Wam posmakują. Feta nadaje im kremowej tekstury, a łodyżki botwinki chrupkości…

Czytaj dalej
Kluski śląskie

Kluski śląskie – miękkie, delikatne, idealne

Zrobiłam kluski śląskie w dokładnie taki sposób, jak robiła kiedyś moja babcia. Podzieliłam ugotowane ziemniaki na cztery części – jedną wyjęłam, uzupełniłam mąką i wsadziłam z powrotem wyjętą część. Dodałam jajko i sól. Króciutko wyrobiłam, ukształtowałam kluski, ugotowałam… i? I…

Czytaj dalej
Pieczone kacze udka

Najłatwiejsze pieczone kacze udka

Pieczone kacze udka to wyjątkowo prosty sposób na obiad. Jest dość tłusty – wszak ziemniaki pieczemy na kaczym smalcu – ale moim zdaniem nie ma lepszych ziemniaków. Kacze udka pieczone w ten sposób mają chrupiącą skórkę i delikatne mięso. Taki…

Czytaj dalej
Karkówka z grilla - najlepsza marynata

Karkówka z grilla – najlepsza marynata

Nadchodzi sezon grillowy – a na grilla, jak powszechnie wiadomo – najlepsza jest karkówka. Karczek z grilla będzie wyśmienity, gdy zostaną spełnione trzy warunki: po pierwsze musimy nabyć mięso dobrej jakości, po drugie mięso powinno mieć sporo czasu na zamarynowanie…

Czytaj dalej
Zamknij