Najłatwiejsze pieczone kacze udka

Pieczone kacze udkaPieczone kacze udka to wyjątkowo prosty sposób na obiad. Jest dość tłusty – wszak ziemniaki pieczemy na kaczym smalcu – ale moim zdaniem nie ma lepszych ziemniaków. Kacze udka pieczone w ten sposób mają chrupiącą skórkę i delikatne mięso. Taki obiad nie wymaga żadnych zdolności kulinarnych. Do tego słodko-kwaśny sos do zrobienia w 3 minuty i voilà!

Najłatwiejsze pieczone kacze udka (dla 2 osób):

  • 2 kacze udka
  • 5-6 średnich ziemniaków
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1/3 szklanki dżemu z porzeczki lub borówki
  • 1/3 szklanki czerwonego wina
  • sól morska, świeżo mielony pieprz

Ziemniaki obieramy, kroimy w ok. 1,5 cm kostkę i wkładamy do małej brytfanki. Kacze udka obsmażamy na patelni od strony skóry, aż się zarumienią i wytopi się trochę tłuszczu. Tłuszczem polewamy ziemniaki. Mieszamy łyżką, aż się nim oblepią. Udka przyprawiamy solą i pieprzem. Układamy na ziemniakach skórą do góry i posypujemy całość majerankiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C – grzanie góra-dół (lub 180°C z termoobiegiem) i pieczemy przez 1 godzinę 40 minut (100 min.). Po upieczeniu odstawiamy mięso na 10 minut do odpoczęcia. W tym czasie przygotowujemy sos: wino podgrzewamy z porzeczką lub borówką – gotujemy przez ok. 2-3 minuty, po czym przyprawiamy solą i pieprzem.

Pieczone kacze udka

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

2 Odpowiedzi na Najłatwiejsze pieczone kacze udka

  1. pyszny obiad, który robi się praktycznie sam 🙂

  2. Natalia - Poezja Smaku Ewa napisał/a:

    Najważniejsze są chęci zrobienia samodzielnego posiłku, ten faktycznie nie wymaga dużego wysiłku, polecam kaczucha jest pyszna!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)