Pierś z kaczki na brązowej soczewicy z sosem kurkowym

Pierś z kaczki na brązowej soczewicy z sosem kurkowymPierś z kaczki na brązowej soczewicy z sosem kurkowym. Połączenie niezbyt oczywiste, a jednak bardzo udane. Sos kurkowy to kwintesencja lata – wg mnie pasuje do wszystkiego – do makaronów, mięs, ryb – jest wyjątkowo wszechstronny. No i różowiutka pierś z kaczki – razem z soczewicową sałatką rozpływa się w ustach.

Pierś z kaczki na brązowej soczewicy:

  • 4 piersi z kaczki ze skórą
  • 1,5 szklanki brązowej soczewicy
  • 3 drobne cebulki dymki (białe i zielone części)
  • 1 mały pęczek posiekanej natki pietruszki
  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 łyżki białego octu winnego
  • 2 łyżki musztardy dijon
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • sól morska, świeżo mielony pieprz

Sos kurkowy:

  • 200 g kurek leśnych
  • 4 cebule szalotki (lub 1 średnia cebula)
  • 2 łyżki masła
  • mniej niż 1/4 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%
  • sól morska, świeżo mielony pieprz
  • natka pietruszki do posypania

Sałatka z brązowej soczewicy, można przygotować wcześniej: Soczewicę namaczamy w wodzie przez 2 godziny (jeśli w zastępstwie użyliśmy zielonej lub czerwonej – nie musimy namaczać; brązowa im dłużej będzie namaczana tym szybciej się ugotuje). Odsączamy, dodajemy do garnka i zalewamy litrem wrzątku. Gotujemy od 20-50 minut (do czasu, aż będzie miękka – trzeba ją próbować, ponieważ czas gotowania zależy od długości namaczania i świeżości ziaren – u mnie ekologiczna brązowa soczewica była gotowa po 30 minutach). Przed końcem gotowania solimy wodę. Gdy jest już miękka, odlewamy i przelewamy zimną wodą. Do soczewicy dodajemy posiekane drobno dymki oraz pietruszkę i przygotowujemy dressing: ocet mieszamy z musztardą i miodem. Powoli, stopniowo dodajemy oliwę z oliwek bardzo energicznie mieszając. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy dressing do soczewicy i mieszamy. Zostawiamy na co najmniej 15 minut do przegryzienia.

Sos kurkowy, można przygotować wcześniej: Kurki dokładnie oczyszczamy i płuczemy, aby pozbyć się zanieczyszczeń. Większe sztuki kroimy na mniejsze części, a mniejsze pozostawiamy w całości.  Szalotki lub cebulę obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy cebulę i podsmażamy, aż będzie szklista. Dodajemy kurki. Podsmażamy przez ok. 2 minuty, aż puszczą wodę. Dodajemy białe wino i czekamy, aż się zagotuje. Gotujemy ok. 2 minuty. Dolewamy śmietankę kremówkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy do czasu, aż sos zgęstnieje. Przed podaniem musimy obficie posypać sos posiekaną natką pietruszki.

Piekarnik rozgrzewamy do 180°C (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Piersi z kaczki myjemy i osuszamy. Nacinamy skórę w romby uważając, aby nie przeciąć mięsa. Nacieramy solą i pieprzem. Suchą patelnię rozgrzewamy i kładziemy kaczkę skórą do dołu. Smażymy na średnim ogniu ok. 5 minut. Przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze dwie minuty. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 8-10 minut, aby była różowa w środku. Przed przekrojeniem kaczka powinna zostać nakryta folią aluminiową i odpoczywać 4 minuty. Każdą pierś kroimy wzdłuż na pół. Nakładamy sałatkę z brązowej soczewicy, na wierzch kładziemy kaczkę i polewamy sosem kurkowym. Sos posypujemy natką pietruszki. Od razu podajemy.

Pierś z kaczki na brązowej soczewicy z sosem kurkowym

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

3 Odpowiedzi na Pierś z kaczki na brązowej soczewicy z sosem kurkowym

  1. pyszne danie 🙂 w sam raz dla mnie 🙂

  2. Natalia - Poezja Smaku Eko napisał/a:

    Pierś z kaczki po prostu uwielbiam i jadłbym ją bardzo często lecz nigdy mi do końca nie wychodzi. Po prostu nie wiem ile czasu i jak to upiec aby się rozpływała w ustach aby nie była twarda.

  3. Natalia - Poezja Smaku Ewa napisał/a:

    Pierś kaczki jest pyszna, wystarczy przestrzegać pewnych zasad. Twoja prezentuje się wspaniale!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)