Mięsne kofty (kebaby) z pistacjami i żurawinąGreckie kofty, czy arabskie kebaby są do siebie dość podobne. To aromatycznie przyprawione mięso (najczęściej jagnięce) nabite na szpikulce i upieczone na grillu. Inspirując się kuchniami świata możemy mieć na obiad coś innego niż zwykle. Nie oszukujmy się – taki obiad jest dość sycący, dlatego świetnie komponuje się z lekką sałatką i odświeżającym sosem jogurtowym. Moje kofty przygotowałam wg pomysłu Silveny Rowe – z dodatkiem pistacji i żurawiny. Ich największą zaletą jest prostota przygotowania. Robi się je błyskawicznie. Kebaby mają mocny, mięsny smak, przełamany ziołami. Myślę, że szczególnie przypadną do gustu Panom.

Kofty (kebaby) mięsne z pistacjami i żurawiną:

  • 400 – 500 g mielonej jagnięciny, ewentualnie wołowiny
  • 1 duża biała lub czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 50 g wyłuskanych pistacji
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki chilli w proszku
  • 1/2 dużego pęczka świeżej mięty
  • 1/2 dużego pęczka świeżej natki pietruszki lub kolendry
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz

Do dużej miski wkładamy mięso. Dodajemy do niego cebulę pokrojoną w drobną kostkę, wyciśnięte ząbki czosnku, paprykę, kumin, cynamon, chilli, gałkę oraz drobno posiekaną miętę i natkę. Wyrabiamy, aż masa będzie jednolita. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy grubo posiekane pistacje oraz żurawinę. Mieszamy. Formujemy podłużne kebaby i nabijamy na metalowe szpikulce (lub drewniane, namoczone przez 10 minut w zimnej wodzie). Spłaszczamy je tak, aby miały równą grubość. Za pomocą pędzelka smarujemy kofty oliwą z oliwek. Grillujemy przez ok. 4-5 minut z każdej strony – najlepiej na tradycyjnym grillu lub na patelni grillowej (można też upiec w temp. 200°C w piekarniku – do czasu, aż zaczną się rumienić).

Najlepiej podawać je z odświeżającą sałatką – np. grecką i sosem na bazie jogurtu naturalnego.

Mięsne kofty (kebaby) z pistacjami i żurawiną

Mięsne kofty (kebaby) z pistacjami i żurawiną

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych