Bitki wieprzowe z szynkiBitki wieprzowe z szynki są mniej znane niż te z karkówki czy tradycyjne wołowe. A szynka wieprzowa to chude, niedrogie i smaczne mięso, które warto wykorzystywać w kuchni nie tylko w postaci pieczeni. Same bitki to jeden z najprostszych pomysłów na szynkę. Aromatyczne mięso w sosie świetnie nadaje się na codzienny obiad. Ja bitki podałam z kluskami śląskimi – takie są moim zdaniem najsmaczniejsze, ale równie dobrze można podać je z ugotowanymi, tłuczonymi, młodymi ziemniakami lub z makaronem czy z ulubioną kaszą. To kto nabrał ochoty?

Bitki wieprzowe z szynki:

  • 600 g szynki wieprzowej
  • 1/3 szklanki białego, wytrawnego wina (można pominąć)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku (najlepiej wędzonej)
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 6-8 ziaren ziela angielskiego
  • mąka do obtoczenia
  • klarowane masło do smażenia
  • natka pietruszki do posypania
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz
Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy na cienkie, pół-centymetrowe plastry – można je delikatnie rozbić płaską stroną tłuczka. Posypujemy solą i pieprzem, a następnie każdy plaster obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy klarowane masło. Gdy będzie gorące, smażymy mięso po ok. 2-3 minuty z każdej strony. Usmażone kawałki przekładamy do szerokiego garnka. Gdy wszystkie bitki będą usmażone na patelnię wlewamy białe wino (jeśli nie używamy zastępujemy wodą) i łopatką zeskrobujemy wszystko co przywarło do dna. Wlewamy zawartość patelni do garnka z mięsem. Zalewamy bitki wodą tak, aby przykryła całe mięso. Włączamy ogień. Wrzucamy do środka liście laurowe, ziele angielskie, wyciśnięte ząbki czosnku oraz tymianek. Dodajemy koncentrat i paprykę. Zagotowujemy i dusimy na małym ogniu pod częściowym przykryciem przez 60-70 minut. Doprawiamy sos solą i pieprzem. Jeśli lubimy, sos możemy zagęścić mąką, ale taki naturalny jest wspaniały. Danie podajemy posypane pokrojoną natką pietruszki.

Bitki wieprzowe z szynki

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych