Bitki wieprzowe z szynki

Bitki wieprzowe z szynkiBitki wieprzowe z szynki są mniej znane niż te z karkówki czy tradycyjne wołowe. A szynka wieprzowa to chude, niedrogie i smaczne mięso, które warto wykorzystywać w kuchni nie tylko w postaci pieczeni. Same bitki to jeden z najprostszych pomysłów na szynkę. Aromatyczne mięso w sosie świetnie nadaje się na codzienny obiad. Ja bitki podałam z kluskami śląskimi – takie są moim zdaniem najsmaczniejsze, ale równie dobrze można podać je z ugotowanymi, tłuczonymi, młodymi ziemniakami lub z makaronem czy z ulubioną kaszą. To kto nabrał ochoty?

Bitki wieprzowe z szynki:

  • 600 g szynki wieprzowej
  • 1/3 szklanki białego, wytrawnego wina (można pominąć)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku (najlepiej wędzonej)
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 6-8 ziaren ziela angielskiego
  • mąka do obtoczenia
  • klarowane masło do smażenia
  • natka pietruszki do posypania
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz
Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy na cienkie, pół-centymetrowe plastry – można je delikatnie rozbić płaską stroną tłuczka. Posypujemy solą i pieprzem, a następnie każdy plaster obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy klarowane masło. Gdy będzie gorące, smażymy mięso po ok. 2-3 minuty z każdej strony. Usmażone kawałki przekładamy do szerokiego garnka. Gdy wszystkie bitki będą usmażone na patelnię wlewamy białe wino (jeśli nie używamy zastępujemy wodą) i łopatką zeskrobujemy wszystko co przywarło do dna. Wlewamy zawartość patelni do garnka z mięsem. Zalewamy bitki wodą tak, aby przykryła całe mięso. Włączamy ogień. Wrzucamy do środka liście laurowe, ziele angielskie, wyciśnięte ząbki czosnku oraz tymianek. Dodajemy koncentrat i paprykę. Zagotowujemy i dusimy na małym ogniu pod częściowym przykryciem przez 60-70 minut. Doprawiamy sos solą i pieprzem. Jeśli lubimy, sos możemy zagęścić mąką, ale taki naturalny jest wspaniały. Danie podajemy posypane pokrojoną natką pietruszki.

Bitki wieprzowe z szynki

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

12 Odpowiedzi na Bitki wieprzowe z szynki

  1. Natalia - Poezja Smaku eM napisał/a:

    Właśnie mięcho bulgocze w garnku, zapowiada się pysznie 🙂

  2. Natalia - Poezja Smaku Beata napisał/a:

    Pyszna sprawa! Uwielbiam sos który wychodzi z mięska i zawsze rozrabiam go troszkę więcej bo z przepisu nie wychodzi aż tak dużo:)

  3. Natalia - Poezja Smaku AZgotuj Anita napisał/a:

    Tak powinien wyglądać obiad! 🙂

  4. pyszny klasyczny obiad 🙂

  5. Natalia - Poezja Smaku Królowa Karo napisał/a:

    Wygląda to tak pysznie, a do tego mam kawał szynki w zamrażalniku…. chyba już wiem, co jutro na obiad 🙂

  6. Natalia - Poezja Smaku Patrycja napisał/a:

    Wypróbowałam przepis i jestem zachwycona. Pychotka 😉

  7. Natalia - Poezja Smaku Tools napisał/a:

    Uwielbiam takie obiady! Zaraz żonie wyślę link żeby nie zapomniała o obiedzie 🙂

  8. Natalia - Poezja Smaku Aneta napisał/a:

    zawsze narobie sobie smaku bedac w pracy… 🙂 juz wiem co bede jadla w weekend

  9. Natalia - Poezja Smaku chania_st napisał/a:

    Bitki rozpływają się w ustach! Niestety, nie odważyłam się jeszcze na zrobienie klusek śląskich

  10. Natalia - Poezja Smaku MałaMi napisał/a:

    Wczoraj zrobiłam, Wyszły pyszne , kruchutkie mięsko . Tylkjo jak dla mnie troszkę za rzadki sos ale w smaku pycha. Polecam …

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)