Zielone pierogi z botwinkąWiosennie i zielono! Zielone pierogi z botwinką skutecznie poprawiają humor, nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Dzięki szpinakowi możemy zabarwić ciasto i sprawić, że nasze pierogi będą inne niż zwykle. Dzięki farszowi z ricotty są bardzo delikatne i lekkie. Super danie na wiosenne i letnie dni. Fajnie wykorzystać botwinkę inaczej niż do zupy.

Zielone pierogi z botwinką – ciasto:

  • 500 g mąki
  • 200 g rozdrobnionego mrożonego szpinaku
  • 1 łyżka masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Zielone pierogi z botwinką – farsz:

  • 750 g ricotty (3 opakowania)
  • 75 g tartego parmezanu
  • 1 pęczek botwinki (wraz z malutkimi buraczkami)
  • 1 żółtko
  • 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • sól morska, świeżo mielony pieprz

Zielone ciasto na pierogi: Szpinak rozmrażamy w garnuszku. Wraz z wodą, która się wytopiła, mocno podgrzewamy go (jeśli nie chcemy, aby pierogi miały “ciapki” i były jednolito zielone możemy blendować szpinak). W międzyczasie zagotowujemy wodę w czajniku. Do mąki dodajemy dużą szczyptę soli, jajko i masło. Dodajemy gorący szpinak  z wodą i szybko staramy się zagnieść ciasto (można też zrobić to w malakserze). Podczas wyrabiania dodajemy po trochu gorącej wody z czajnika – tyle, ile wchłonie mąka. Ciasto musi być miękkie i elastyczne. Jeśli się lepi – dodajemy więcej mąki, jeśli jest twarde – gorącej wody. Nakrywamy i zostawiamy do odpoczęcia.

Farsz z ricotty, parmezanu i botwinki: Do miski wrzucamy ricottę, dodajemy żółtko, drobno starty parmezan, gałkę, świeżo mielony pieprz i szczyptę soli. Mieszamy. Botwinkę myjemy – liście i łodyżki drobno siekamy, a buraczki trzemy na tarce jarzynowej. Całą botwinkę wrzucamy do rondelka i gotujemy przez ok. 3-4 minuty na małym ogniu. Odsączamy i dodajemy do ricotty. Dokładnie mieszamy.

Zielone pierogi z botwinką: Z ciasta odrywamy kawałek i bardzo drobno wałkujemy na stolnicy lub blacie delikatnie podsypanym mąką. Szklanką lub foremką wykrawamy kółka Na środek każdego nakładamy farsz i zlepiamy brzegi. Postępujemy tak do wykończenia farszu. Zlepione pierogi gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżeczki oleju przez ok. 2 minuty od wypłynięcia. Po wrzuceniu do wody, trzeba je zamieszać, aby nie przywarły do dna. Podajemy same lub np. w towarzystwie palonego masła czy kremu balsamicznego.

Zielone pierogi z botwinką

Zielone pierogi z botwinką

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych