Nadchodzi sezon grillowy – a na grilla, jak powszechnie wiadomo – najlepsza jest karkówka. Karczek z grilla będzie wyśmienity, gdy zostaną spełnione trzy warunki: po pierwsze musimy nabyć mięso dobrej jakości, po drugie mięso powinno mieć sporo czasu na zamarynowanie (najlepiej całą noc), a po trzecie – marynata musi być prawidłowo przygotowana. Dobra marynata na karkówkę z grilla powinna zawierać kwas (np. sok z cytrusów, ocet lub wino) – który zmiękcza mięso, tłuszcz (np. olej lub oliwę) – który zakonserwuje mięso i sprawi, że smaki przejdą sobą nawzajem oraz przyprawy – które, nadadzą smaku. Słodkie dodatki (np. keczup z pomidorów) sprawią, że mięso będzie się pięknie karmelizować. Moja wersja marynaty do karkówki jest bardzo prosta, ale sprawdza się zawsze – zamarynowaną w niej karkówkę można grillować lub smażyć na patelni grillowej.
Karkówka z grilla:
- 4-6 plastrów chudej karkówki
- ½ szklanki oliwy z oliwek (zwykłej)
- 5 dużych ząbków czosnku
- 4 łyżki dobrej jakości keczupu (u mnie łagodny)
- 3 cebule szalotki (drobno pokrojone)
- 1 łyżka musztardy francuskiej (z ziarnami gorczycy)
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- ½ łyżeczki majeranku
- ½ łyżeczki ziół prowansalskich
- ½ łyżeczki chilli w proszku
- ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- sok wyciśnięty z połowy dużej cytryny
- duża szczypta soli i pieprzu
Plastry karkówki lekko rozbijamy za pomocą tłuczka (na ok 0,5 cm). Do miski wlewamy keczup i musztardę. Mieszamy, a następnie stopniowo dolewamy cienką strużką oliwę z oliwek jednocześnie szybko mieszając. Dodajemy ją po trochu – kolejną partię dodajemy dopiero gdy poprzednia całkowicie się „wmiesza”. Wlewamy sok z cytryny i ponownie intensywnie mieszamy. Teraz możemy wrzucić pozostałe składniki: drobno posiekane szalotki, wyciśnięte ząbki czosnku, paprykę, majeranek, zioła prowansalskie, chilli, ziele oraz sól i pieprz. Mieszamy i obtaczamy w marynacie plastry karkówki. Wkładamy do pojemnika lub naczynia, które można szczelnie zamknąć (może też być plastikowy woreczek na mrożonki) i chowamy do lodówki na co najmniej dwie godziny, a najlepiej na całą noc. Tak przygotowaną karkówkę grillujemy polewając resztkami marynaty. Czas zależy od nagrzania grilla i wysokości rusztu – średnio 5-8 minut z każdej strony.
ale mam smaka na taką karkówkę 🙂
Wygląda pysznie ! Na pewno wypróbuję.
Ja jeszcze nie rozpoczęłam sezonu grillowego, ale zrobiłaś mi ogromnego smaka. Z przyjemnością więc wypróbuję Twoją marynatę.
Nie zrobiłem identycznej marynaty, ale bardzo się inspirowałem. Dzięki 😉