Kategorie

Rodzinny obiad

Chrupiące placki ziemniaczane

Chrupiące placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane to moje ulubione danie z dzieciństwa. Do dziś dziwię się jak ze zwykłych, tartych ziemniaków może wyjść coś tak smacznego. Najlepsze robi oczywiście mama i babcia. Idealne placki są złote, chrupiące zewnątrz, delikatne w środku, nie nasiąknięte tłuszczem…

Czytaj dalej
Roladki schabowe z młodą kapustą i pomidorami

Schabowe roladki z kapustą i pomidorami

Schabowe roladki z sezonowym farszem z młodej kapusty i pomidorów są bardzo smaczne, lecz niestety nieco pracochłonne. Przepis na nie znalazłam w gazetce „Gotuj krok po kroku” (7/2013). To taki schabowy z kapustą w nowoczesnym wydaniu. Przepięknie się prezentują. Zdecydowanie…

Czytaj dalej
Polędwiczki z sosem porzeczkowym

Polędwiczki z sosem porzeczkowym

Polędwiczka wieprzowa to delikatne mięso, które bardzo dobrze łączy się z kwaśnymi owocami. Teraz, gdy mamy wysyp porzeczek – warto wykorzystać odrobinę nie tylko na wypieki, ale i na wspaniałe, owocowe sosy. Polędwiczki z sosem porzeczkowym to danie sezonowe, eleganckie…

Czytaj dalej
Sałatka nicejska z tuńczykiem

Sałatka nicejska z tuńczykiem

Sałatka nicejska znana jest nie tylko we Francji, ale i na całym świecie. Powstało mnóstwo jej wariantów, ale zazwyczaj w podstawowym składzie można znaleźć tuńczyka, anchois, zieloną fasolkę, pomidory, oliwki, cebulę i jajko. Reszta składników zależna jest od naszej wyobraźni….

Czytaj dalej
Risotto z kurkami

Risotto z kurkami

Jako, że risotto grzybowe należy do moich ulubionych, musiałam spróbować wersji risotto z kurkami. Są teraz najtańsze – a wybierając się na wycieczkę do lasu praktycznie darmowe. Smak risotta z kurkami zdecydowanie spełnił moje oczekiwania. Jest znacznie delikatniejsze od tego z…

Czytaj dalej
Ryba zapiekana z pesto

Ryba zapiekana z pietruszkowym pesto

Nasze ryby takie jak dorsz, pstrąg, sandacz, łosoś czy okoń doskonale pasują do tak zwanego „polskiego” (czyli pietruszkowego) pesto. Zapiekana pod ziołowym sosem ryba jest bardzo aromatyczna i do tego niezwykle łatwa do przyrządzenia. Zrobienie pesto trwa 5 minut, resztę…

Czytaj dalej
Sandacz w sosie kurkowym

Sandacz w sosie kurkowym

Sandacz to jedna z moich ulubionych, polskich ryb. Rzadko sobie na niego pozwalam, ale widząc świeże ryby nie mogłam się oprzeć. Tym razem sandacza podałam z sosem kurkowym. Okazało się, że taki sos pasuje nie tylko do polędwiczek, ale idealnie…

Czytaj dalej
Faszerowane pomidory na zielonej łące

Faszerowane pomidory na zielonej łące

Faszerowane pomidory są doskonałym letnim daniem obiadowym. Szczególnie w sezonie, kiedy ich smak jest najlepszy. Mięso, którym nadziane są pomidory, jest dzięki nim wilgotne i soczyste, a zielona łąka z liści sałaty sprawia, że do dania nie potrzeba już żadnych…

Czytaj dalej
Spaghetti carbonara

Spaghetti carbonara

Spaghetti carbonara to włoski klasyk. Danie proste, smaczne i sycące. W swoim podstawym przepisie zawiera tylko 5 składników: makaron, jajka, bekon, parmezan (lub pecorino) i świeżo zmielony, czarny pieprz. Danie poza Włochami stało się tak lubiane, że dziś mamy niezliczone…

Czytaj dalej
Pierogi z kaszą gryczaną i boczkiem

Pierogi z kaszą gryczaną i boczkiem

Pierogi z kaszą gryczaną były dla mnie eksperymentem, ponieważ było to pierwsze danie z kaszą jakie spróbowałam od bardzo dawna. Właśnie po nim ją polubiłam i od tej pory gości u mnie znacznie częściej. Połączenie jej z cebulką i chrupiącym…

Czytaj dalej
Wołowina po burgundzku - beef bourguignon

Wołowina po burgundzku

Wołowina po burgundzku, a właściwie Boeuf Bourguignon to klasyk kuchni francuskiej i jeden z najlepszych sposobów na przyrządzenie wołowiny. Poddaje się ją długiej obróbce termicznej – dlatego przygotowanie trwa dość długo. Jednak jak to gulasz – wołowina po burgundzku najlepiej…

Czytaj dalej
Zamknij