Ryba zapiekana z pietruszkowym pesto

Ryba zapiekana z pestoNasze ryby takie jak dorsz, pstrąg, sandacz, łosoś czy okoń doskonale pasują do tak zwanego “polskiego” (czyli pietruszkowego) pesto. Zapiekana pod ziołowym sosem ryba jest bardzo aromatyczna i do tego niezwykle łatwa do przyrządzenia. Zrobienie pesto trwa 5 minut, resztę zrobi za nas piekarnik. Pesto możemy oczywiście przygotować wcześniej, a rybę zapiec dopiero przed podaniem.

Składniki:

  • 4-6 porcji filetów z dowolnej ryby
  • 1 bardzo duży pęczek natki pietruszki
  • 1 duży ząbek czosnku
  • ok. 40 g sera bursztyn
  • 3 łyżki płatków migdałowych + 1 do dekoracji
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 7 łyżek oleju rzepakowego
  • ok. 2 łyżki bułki tartej
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Rybę myjemy, osuszamy i dzielimy na porcje. Solimy i pieprzymy z obu stron. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy. Do blendera lub malaksera wkładamy: umytą natkę pietruszki, obrany ząbek czosnku, kawałek sera oraz płatki migdałowe. Dodajemy sok z cytryny i dużą szczyptę soli. Włączamy miksowanie i stopniowo wlewamy olej rzepakowy. Miksujemy przez 2 minuty. Pesto powinno być dość gęste. Jeśli jest zbyt rzadkie dodajemy dodatkową łyżkę migdałów, jeśli zbyt gęste – dodatkową łyżkę oleju. Na każdym kawałku ryby rozsmarowujemy grubą warstwę sosu. Posypujemy tartą bułką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na 20-25 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy płatkami migdałowymi. Ryba z pesto świetnie pasuje podana na kaszce kuskus lub pieczonych warzywach. Ja przygotowałam okonia na kuskusie wymieszanym z groszkiem.

Ryba zapiekana z pesto

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

14 Odpowiedzi na Ryba zapiekana z pietruszkowym pesto

  1. Natalia - Poezja Smaku Inspirowane Smakiem napisał/a:

    Koperek i pietruszka to zieleninka, do której nie potrafię się przekonać. Chociaż moja rodzina byłaby zachwycona takim połączeniem:)

  2. to danie stworzone dla mnie:) uwielbiam ryby pod każdą postacią a twoje zestawienie bardzo mi odpowiada:)

  3. Natalia - Poezja Smaku Ania napisał/a:

    lekki i zdrowy obiad:) idealny na upały, gdy nie chce się gotować:)

  4. Natalia - Poezja Smaku Salvador Dali napisał/a:

    nie miałam okazji jeść żadnego pesto.. 🙁 tak żałuje, ale przepis zapiszę, muszę się w końcu zebrać;D

  5. Natalia - Poezja Smaku Patyska napisał/a:

    mmmm… i jeszcze te zdjęcia… mmmm….

  6. Natalia - Poezja Smaku Dzikowiec napisał/a:

    Kolejna super smaczna rybka!

  7. Natalia - Poezja Smaku judik napisał/a:

    Wygląda obłędnie! Zapisuję! 🙂

  8. Natalia - Poezja Smaku Ola in the kitchen napisał/a:

    Lekki, pyszny i zdrowy obiad 😀 Jak dla mnie rewelacja!

  9. Taki obiad mogłabym jeść codziennie, pycha! 🙂

  10. Natalia - Poezja Smaku Samantha napisał/a:

    Bardzo apetycznie wygląda 🙂

  11. Natalia - Poezja Smaku ugotujmyto.pl napisał/a:

    Obiadek idealny dla mnie :)!

  12. Natalia - Poezja Smaku marlena napisał/a:

    Skorzystałam już z kilku przepisów i się jeszcze nie zawiodłam. Chociaż z gotowaniem u mnie ciężko. Ryba pyszna mimo że użyłam sera cheddar. Szkoda że odkryłam tak późno Pani bloga.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)