Schabowe roladki z kapustą i pomidorami

Roladki schabowe z młodą kapustą i pomidoramiSchabowe roladki z sezonowym farszem z młodej kapusty i pomidorów są bardzo smaczne, lecz niestety nieco pracochłonne. Przepis na nie znalazłam w gazetce “Gotuj krok po kroku” (7/2013). To taki schabowy z kapustą w nowoczesnym wydaniu. Przepięknie się prezentują. Zdecydowanie warto jednak przyrządzić je wcześniej, a obsmażyć przed samym podaniem. Doskonale łączą się z nimi kasza gryczana, kluski śląskie, ziemniaki oraz fasolka szparagowa i buraczki. Danie będzie zdecydowanie smaczniejsze, jeśli polejemy roladki sosem grzybowym – ja niestety nie zdążyłam go przygotować.

Składniki:

  • 6-8 kotletów schabowych bez kości
  • 1/2 główki młodej kapusty
  • 2 twarde pomidory
  • 2 jajka
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia
  • chili w proszku lub płatkach
  • sól, pieprz

Kotlety schabowe myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Rozbijamy cienko tłuczkiem przez folię spożywczą. Przyprawiamy z dwóch stron solą, pieprzem oraz chili (wg uznania). Przykrywamy je aby nie obeschły i wstawiamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie szatkujemy kapustę, a następnie gotujemy ją przez około 3 minuty w osolonym wrzątku (1 łyżeczka soli na 1 litr wrzątku). Po tym czasie odcedzamy ją na sicie i studzimy. Pomidory kroimy w kostkę i dodajemy do kapusty. Farsz kapuściano-pomidorowy przyprawiamy solą, pieprzem i mieszamy. Wyjmujemy kotlety. Na każdy nakładamy porcję farszu zostawiając puste miejsce na brzegach. Zawijamy delikatnie krótsze boki i rolujemy roladkę wzdłuż dłuższego boku. Gotową roladkę owijamy ciasno i szczelnie folią aluminiową. Owinięte roladki wkładamy do garnka, zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i gotujemy 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy je i rozwijamy z folii. Jajka roztrzepujemy widelcem z solą i pieprzem. Panierujemy roladki najpierw w jajku, a potem w bułce tartej. Schabowe roladki smażymy na gorącym oleju z każdej strony, aż staną się brązowe.

Schabowe roladki z kapustą - przygotowanie

Roladki schabowe z młodą kapustą i pomidorami

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

20 Odpowiedzi na Schabowe roladki z kapustą i pomidorami

  1. Natalia - Poezja Smaku Małgosia napisał/a:

    Piękne roladki i z pewnością pyszne. Podrzucam sosik kurkowy do kompletu 😉

  2. Natalia - Poezja Smaku Dzi napisał/a:

    Wyglądają świetnie, chętnie wypróbuję ten przepis:)

  3. Natalia - Poezja Smaku Dzikowiec napisał/a:

    Wyglądają bardzo apetycznie! Bardzo zaintrygowało mnie nadzienie, muszę zrobić!

  4. Natalia - Poezja Smaku Samantha napisał/a:

    Apetycznie wyglądają, znakomite danie na obiad 🙂

  5. Danie pierwsza klasa! muszę kiedyś sprezentować je rodzince 🙂

  6. Natalia - Poezja Smaku Patyska napisał/a:

    Śliczne te roladki, nie to co ciapa z kapuchą 😉

  7. Natalia - Poezja Smaku Łucja napisał/a:

    pysznie się prezentują 🙂 też ostatnio robiłam roladki, troszkę w innej wersji 🙂

  8. Natalia - Poezja Smaku ugotujmyto.pl napisał/a:

    Super…2 w 1 i do tego cudnie wyglądają :)!

  9. Natalia - Poezja Smaku galantyna.pl napisał/a:

    Perfekcyjne, takie idealnie równe, idealnie złociste i idelanie pyszne!

  10. Natalia - Poezja Smaku agusia22 napisał/a:

    Wyglądają super i chyba tak smakują!napewno zrobie-pozdrawiam.

  11. Natalia - Poezja Smaku Agnieszka napisał/a:

    Schabu to ja nie lubię, ale zawsze można zrobić takie z drobiowym mięsem.

  12. Natalia - Poezja Smaku ELA.M napisał/a:

    Ciekawe połączenie na roladki.
    Ja też niedawno jadłam obiad w restauracji i były roladki z boczkiem i kiszonym ogórkiem. Były bardzo smaczne i też je dzisiaj robiłam.

  13. Natalia - Poezja Smaku lutka40 napisał/a:

    JAK ZWYKLE SMACZNIE I PIĘKNIE PODANE!

  14. Natalia - Poezja Smaku AnnaA-G napisał/a:

    Świetnie podane:)

  15. Aż mi ślinka poleciała. Chcę teraz po północy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)