Roladki schabowe z młodą kapustą i pomidoramiSchabowe roladki z sezonowym farszem z młodej kapusty i pomidorów są bardzo smaczne, lecz niestety nieco pracochłonne. Przepis na nie znalazłam w gazetce “Gotuj krok po kroku” (7/2013). To taki schabowy z kapustą w nowoczesnym wydaniu. Przepięknie się prezentują. Zdecydowanie warto jednak przyrządzić je wcześniej, a obsmażyć przed samym podaniem. Doskonale łączą się z nimi kasza gryczana, kluski śląskie, ziemniaki oraz fasolka szparagowa i buraczki. Danie będzie zdecydowanie smaczniejsze, jeśli polejemy roladki sosem grzybowym – ja niestety nie zdążyłam go przygotować.

Składniki:

  • 6-8 kotletów schabowych bez kości
  • 1/2 główki młodej kapusty
  • 2 twarde pomidory
  • 2 jajka
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia
  • chili w proszku lub płatkach
  • sól, pieprz

Kotlety schabowe myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Rozbijamy cienko tłuczkiem przez folię spożywczą. Przyprawiamy z dwóch stron solą, pieprzem oraz chili (wg uznania). Przykrywamy je aby nie obeschły i wstawiamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie szatkujemy kapustę, a następnie gotujemy ją przez około 3 minuty w osolonym wrzątku (1 łyżeczka soli na 1 litr wrzątku). Po tym czasie odcedzamy ją na sicie i studzimy. Pomidory kroimy w kostkę i dodajemy do kapusty. Farsz kapuściano-pomidorowy przyprawiamy solą, pieprzem i mieszamy. Wyjmujemy kotlety. Na każdy nakładamy porcję farszu zostawiając puste miejsce na brzegach. Zawijamy delikatnie krótsze boki i rolujemy roladkę wzdłuż dłuższego boku. Gotową roladkę owijamy ciasno i szczelnie folią aluminiową. Owinięte roladki wkładamy do garnka, zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i gotujemy 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy je i rozwijamy z folii. Jajka roztrzepujemy widelcem z solą i pieprzem. Panierujemy roladki najpierw w jajku, a potem w bułce tartej. Schabowe roladki smażymy na gorącym oleju z każdej strony, aż staną się brązowe.

Schabowe roladki z kapustą - przygotowanie

Roladki schabowe z młodą kapustą i pomidorami

Wartości odżywcze 100 g Razem
Kalorie
69 kcal 1514 kcal
Węglowodany
2 g 46 g
w tym cukry
2 g 45 g
Tłuszcz
3 g 61 g
w tym kwasy tł. nasycone
1 g 14 g
Białko
8 g 167 g
Sól
0 g 1 g
Błonnik
1 g 32 g
FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!