Sałatka nicejska z tuńczykiem

Sałatka nicejska z tuńczykiemSałatka nicejska znana jest nie tylko we Francji, ale i na całym świecie. Powstało mnóstwo jej wariantów, ale zazwyczaj w podstawowym składzie można znaleźć tuńczyka, anchois, zieloną fasolkę, pomidory, oliwki, cebulę i jajko. Reszta składników zależna jest od naszej wyobraźni. Bardzo proste smaki, idealne na letni obiad.

Składniki:

  • 250 g tuńczyka z puszki w sosie własnym
  • 200 g makaronu typu muszelki
  • 50 g anchois
  • 2-3 pomidory
  • 4 jajka ugotowane na twardo lub półtwardo
  • 100 g czarnych oliwek bez pestek
  • 150 g fasolki szparagowej
  • 1 mała lub pół dużej czerwonej cebuli
  • 1 główka sałaty lodowej

Sos winegret:

  • 8 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 duży wyciśnięty ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki musztardy dijon
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól, cukier, świeżo zmielony pieprz

Makaron gotujemy w osolonym wrzątku zgodnie z czasem podanym na opakowaniu, a następnie przelewamy zimną wodą. Jajka gotujemy na twardo lub półtwardo – ok. 7-10 minut. Z fasolki odcinamy końcówki, dzielimy na mniejsze części i gotujemy tyle samo czasu co jajka. Do dużej miski rwiemy sałatę lodową. Następnie dodajemy ostudzony makaron i fasolkę. Dokładamy umyte i pokrojone w kostkę pomidory (można je sparzyć wrzątkiem i zdjąć skórkę) oraz pokrojoną w cienkie plasterki cebulę. Tuńczyka odsączamy z zalewy i dodajemy do reszty składników. Oliwki możemy dodać w całości lub pokrojone w plasterki. Wszystkie składniki sosu wkładamy do słoiczka, zakręcamy i intensywnie wstrząsamy. Polewamy sałatkę i delikatnie mieszamy. Odstawiamy sałatkę na 15 minut do lodówki, aby składniki się przegryzyły. W tym czasie fileciki anchois płuczemy pod bieżącą wodą, a następnie zalewamy na 10 minut mlekiem lub wodą. Jajka obieramy ze skorupek i kroimy na ćwiartki. Sałatkę rozkładamy na oddzielne talerze. Na wierzchu każdej porcji kładziemy kawałki jajka i anchois.

Składnikami warto się bawić i zmieniać sałatkę w zależności od potrzeb – zamiast tuńczyka możemy użyć ugotowanego łososia, zamiast makaronu – plasterków ziemniaków, a zamiast anchois – kaparów. Pomidory możemy zamienić na suszone. Można użyć także nadziewanych oliwek np: papryką lub migdałami.

 Sałatka nicejska z tuńczykiem

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

20 Odpowiedzi na Sałatka nicejska z tuńczykiem

  1. Natalia - Poezja Smaku ladylaura. napisał/a:

    O ,moja dzisiejsza kolacja,pyszna i zdrowa.

  2. Natalia - Poezja Smaku Patyska napisał/a:

    Moja ulubiona, zwłaszcza polana aioli 😉 Nie! Kłamię! Najulubieńsza to prosty miks roszponki i rukoli z pomidorem, jajem i winegretem 🙂

  3. Natalia - Poezja Smaku galantyna.pl napisał/a:

    To anchois przyprawiło mnie o burczenie w brzuchu – uwielbiam:)

  4. Natalia - Poezja Smaku Yourii napisał/a:

    wszystko co ma w sobie ryby – uwielbiam 🙂 wygląda bardzo apetycznie !

  5. Natalia - Poezja Smaku lutka40 napisał/a:

    BARDZO APETYCZNIE WYGLĄDA .PIĘKNIE PODANA

  6. Natalia - Poezja Smaku cook and look napisał/a:

    Uwielbiam takie sałateczki 🙂

  7. Dla mnie bez oliwek poproszę 🙂

  8. Ja mam bogatą wyobraźnię i z chęcią skorzystam 🙂

  9. Natalia - Poezja Smaku Samantha napisał/a:

    Bardzo pyszna wersja sałatki, znakomicie podana 🙂

  10. Natalia - Poezja Smaku Ola in the kitchen napisał/a:

    Przed chwilą wszamałam podobną 😀 Tylko bez makaronu. Pyszotka!

  11. Natalia - Poezja Smaku Smaczny kąsek napisał/a:

    Uwielbiam takie śródziemnomorskie smaki! Wygląda świetnie!

  12. Natalia - Poezja Smaku Salvador Dali napisał/a:

    nie słyszałam o tej sałatce, ale jak zobaczyłam tuńczyka, makaron, pomidory i fasolke-kupiłaś mnie 🙂
    Musze ją zrobić, właśnie czytałam przepis mamie i też jest za! 😀

  13. Natalia - Poezja Smaku Łasuch w kuchni napisał/a:

    Uwielbiam, choć ja zawsze przygotowuję wersję z ziemniakami 🙂

  14. Natalia - Poezja Smaku Anita napisał/a:

    Lubię tą sałatkę. Miałam ostatnio na nią chęć, ale brakło tuńczyka. Zapasy już zrobione. Przeglądałam ostatnio nową włoską kulinarną prasę i śmiałam się z Włochów, bo zamieścili składniki sałatki nicejskiej, ale nie nazwali ją nicejską tylko “sałatka z tuńczykiem” 😉

    • Natalia - Poezja Smaku Natalia napisał/a:

      Nie wiem czemu, ale Włosi też ją uznają za swoją – podobna jest chyba w każdej włoskiej książce kucharskiej

  15. Natalia - Poezja Smaku ugotujmyto.pl napisał/a:

    Wspanaiale się prezentuje… :)!

  16. Natalia - Poezja Smaku ula napisał/a:

    To znowu ja Natalio – zrobiłam dzisiaj sałatkę nicejską wyśmienita ale pominęłam makaron bo chciałam aby była lżejsza mimo to nic jej nie ujmuje w smaku i wyglądzie jeszcze raz bardzo dziękuję i oczywiście dalej będę korzystać z twoich przepisów bo są bardzo fajne pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)