Sałatka nicejska z tuńczykiemSałatka nicejska znana jest nie tylko we Francji, ale i na całym świecie. Powstało mnóstwo jej wariantów, ale zazwyczaj w podstawowym składzie można znaleźć tuńczyka, anchois, zieloną fasolkę, pomidory, oliwki, cebulę i jajko. Reszta składników zależna jest od naszej wyobraźni. Bardzo proste smaki, idealne na letni obiad.

Składniki:

  • 250 g tuńczyka z puszki w sosie własnym
  • 200 g makaronu typu muszelki
  • 50 g anchois
  • 2-3 pomidory
  • 4 jajka ugotowane na twardo lub półtwardo
  • 100 g czarnych oliwek bez pestek
  • 150 g fasolki szparagowej
  • 1 mała lub pół dużej czerwonej cebuli
  • 1 główka sałaty lodowej

Sos winegret:

  • 8 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 duży wyciśnięty ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki musztardy dijon
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól, cukier, świeżo zmielony pieprz

Makaron gotujemy w osolonym wrzątku zgodnie z czasem podanym na opakowaniu, a następnie przelewamy zimną wodą. Jajka gotujemy na twardo lub półtwardo – ok. 7-10 minut. Z fasolki odcinamy końcówki, dzielimy na mniejsze części i gotujemy tyle samo czasu co jajka. Do dużej miski rwiemy sałatę lodową. Następnie dodajemy ostudzony makaron i fasolkę. Dokładamy umyte i pokrojone w kostkę pomidory (można je sparzyć wrzątkiem i zdjąć skórkę) oraz pokrojoną w cienkie plasterki cebulę. Tuńczyka odsączamy z zalewy i dodajemy do reszty składników. Oliwki możemy dodać w całości lub pokrojone w plasterki. Wszystkie składniki sosu wkładamy do słoiczka, zakręcamy i intensywnie wstrząsamy. Polewamy sałatkę i delikatnie mieszamy. Odstawiamy sałatkę na 15 minut do lodówki, aby składniki się przegryzyły. W tym czasie fileciki anchois płuczemy pod bieżącą wodą, a następnie zalewamy na 10 minut mlekiem lub wodą. Jajka obieramy ze skorupek i kroimy na ćwiartki. Sałatkę rozkładamy na oddzielne talerze. Na wierzchu każdej porcji kładziemy kawałki jajka i anchois.

Składnikami warto się bawić i zmieniać sałatkę w zależności od potrzeb – zamiast tuńczyka możemy użyć ugotowanego łososia, zamiast makaronu – plasterków ziemniaków, a zamiast anchois – kaparów. Pomidory możemy zamienić na suszone. Można użyć także nadziewanych oliwek np: papryką lub migdałami.

 Sałatka nicejska z tuńczykiem

Wartości odżywcze 100 g Razem
Kalorie
127 kcal 2740 kcal
Węglowodany
9 g 186 g
w tym cukry
2 g 35 g
Tłuszcz
7 g 152 g
w tym kwasy tł. nasycone
1 g 29 g
Białko
6 g 140 g
Sól
0 g 3 g
Błonnik
1 g 25 g
FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!