Risotto pomidorowe będzie wprost idealnym daniem dla wielbicieli pomidorówki z ryżem. Podobne składniki, lecz zupełnie innej jakości danie. Przepis na takie połączenie znalazłam w książce „Jakubiak lokalnie”, gdzie podany był jako popisowa potrawa siostry autora. Ja odrobinkę zmieniłam oryginał i po odpowiednim doprawieniu otrzymałam świetne risotto. Nie potrzebuje wina, jest dość płynne, ale dzięki dużej ilości sera wyjątkowo sycące (ja i tak zmniejszyłam jego ilość). Jeśli macie ochotę na pomidorowe szaleństwo, to warto wypróbować to danie.
Risotto pomidorowe (dla 4-ech osób):
- 1,5 szklanki ryżu do risotto
- 4 szklanki bulionu warzywnego
- 4 cebule szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju (ja użyłam z dodatkiem suszonych pomidorów i bazylii)
- 400 g krojonych pomidorów z puszki (użyłam Pelati)
- 8 pomidorów suszonych z zalewy (w oryginale było 5)
- 2 łyżki mascarpone
- 2 pomidory (polecam malinowe)
- 1 łyżeczka suszonej bazylii (nie było w oryginale)
- 1 łyżeczka octu balsamicznego (nie było w oryginale)
- 2 łyżki skórki startej z wyparzonej cytryny
- 3/4 szklanki tartego sera bursztyn (w oryginale 1 szklanka)
- sól morska, świeżo mielony pieprz
- świeża bazylia + pomidorki do dekoracji
Szalotki kroimy w drobną kostkę. W głębokiej patelni podgrzewamy oliwę i przesmażamy szalotki do zeszklenia, dodając pod koniec wyciśnięte ząbki czosnku. Dodajemy suchy ryż i chwilę podsmażamy razem. Wlewamy chochlę podgrzanego bulionu i gotujemy do czasu, aż ryż wchłonie większość płynu. Dodajemy następną chochlę. Postępujemy tak, aż wykorzystamy połowę bulionu. Doprawiamy lekko solą i pieprzem. Wtedy też dodajemy pomidory z puszki, pokrojone w kostkę świeże pomidory oraz pokrojone na mniejsze części pomidory suszone. Chwilę gotujemy i znów zaczynamy dolewać partiami bulion. Gdy ryż będzie al dente (niemal ugotowany, ale lekko twardawy) dodajemy mascarpone, ocet, bazylię oraz skórkę z cytryny. Mieszamy i jeszcze gotujemy chwilkę razem. Przez ten czas ryż powinien wchłonąć cały bulion i mieć odpowiednią konsystencję (risotto musi być lekko płynne, nie może być bardzo gęste). Zdejmujemy z ognia i dodajemy starty bursztyn, mieszamy. Całość gotowania trwa ok. 20 minut. Risotto pomidorowe podajemy od razu z listkami świeżej bazylii i pomidorkami koktajlowymi.
Pyszne ,wypróbuję.
Pyszny miałaś obiad, moje smaki 🙂
Wygląda fantastycznie 🙂 Przepis z pewnością do wypróbowania 🙂 PS.Nominowałam Cię do Libster Blog Awards 🙂 Pozdrawiam
Mniam! Ubóstwiam to danie, a szczerze powiedziawszy już nie pamiętam, kiedy jadłam je po raz ostatni. Bardzo apetycznie wygląda!
jako fanka pomidorów nie mogę przejść obojętnie obok takiego pomidorowego szaleństwa 🙂
Przyznam szczerze, że wygląda bardziej jak zupa niż risotto, ale i tak pycha!
W garnuszku tak, na talerzu już jest jak prawdziwe risotto 🙂
Mniam, mniam i jeszcze raz mniam, uwielbiam wszystko co pomidorowe 🙂
Risotto pomidorowe lubię bardzo!
Za kilka dni będziemy w Toskanii, więc na pewno spróbuję z najlepszego źródła.
Pozdrowienia!
Prezentuje się obłędnie, na pewno pyszne, wypróbuję
Pomidorowego jeszcze nie robiłam, aż ślinka leci!
takie pomidorowe toż to same pyszności
Bardzo mnie zachęciłaś do wypróbowania tego dania . Lubimy pomidory, więc takim daniem powinnam zadowolić domowników 🙂
Dawno ryżu nie jadłam, to może się skuszę.
Świetny pomysł na risotto! Takiego pomidorowego nigdy nie jadłam 🙂