Risotto pomidoroweRisotto pomidorowe będzie wprost idealnym daniem dla wielbicieli pomidorówki z ryżem. Podobne składniki, lecz zupełnie innej jakości danie. Przepis na takie połączenie znalazłam w książce “Jakubiak lokalnie”, gdzie podany był jako popisowa potrawa siostry autora. Ja odrobinkę zmieniłam oryginał i po odpowiednim doprawieniu otrzymałam świetne risotto. Nie potrzebuje wina, jest dość płynne, ale dzięki dużej ilości sera wyjątkowo sycące (ja i tak zmniejszyłam jego ilość). Jeśli macie ochotę na pomidorowe szaleństwo, to warto wypróbować to danie.

Risotto pomidorowe (dla 4-ech osób):

  • 1,5 szklanki ryżu do risotto
  • 4 szklanki bulionu warzywnego
  • 4 cebule szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju (ja użyłam z dodatkiem suszonych pomidorów i bazylii)
  • 400 g krojonych pomidorów z puszki (użyłam Pelati)
  • 8 pomidorów suszonych z zalewy (w oryginale było 5)
  • 2 łyżki mascarpone
  • 2 pomidory (polecam malinowe)
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii (nie było w oryginale)
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego (nie było w oryginale)
  • 2 łyżki skórki startej z wyparzonej cytryny
  • 3/4 szklanki tartego sera bursztyn (w oryginale 1 szklanka)
  • sól morska, świeżo mielony pieprz
  • świeża bazylia + pomidorki do dekoracji
Szalotki kroimy w drobną kostkę. W głębokiej patelni podgrzewamy oliwę i przesmażamy szalotki do zeszklenia, dodając pod koniec wyciśnięte ząbki czosnku. Dodajemy suchy ryż i chwilę podsmażamy razem. Wlewamy chochlę podgrzanego bulionu i gotujemy do czasu, aż ryż wchłonie większość płynu. Dodajemy następną chochlę. Postępujemy tak, aż wykorzystamy połowę bulionu. Doprawiamy lekko solą i pieprzem. Wtedy też dodajemy pomidory z puszki, pokrojone w kostkę świeże pomidory oraz pokrojone na mniejsze części pomidory suszone. Chwilę gotujemy i znów zaczynamy dolewać partiami bulion. Gdy ryż będzie al dente (niemal ugotowany, ale lekko twardawy) dodajemy mascarpone, ocet, bazylię oraz skórkę z cytryny. Mieszamy i jeszcze gotujemy chwilkę razem. Przez ten czas ryż powinien wchłonąć cały bulion i mieć odpowiednią konsystencję (risotto musi być lekko płynne, nie może być bardzo gęste). Zdejmujemy z ognia i dodajemy starty bursztyn, mieszamy. Całość gotowania trwa ok. 20 minut. Risotto pomidorowe podajemy od razu z listkami świeżej bazylii i pomidorkami koktajlowymi.

Risotto pomidorowe

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych