Bakłażan faszerowany czerwoną soczewicą to wręcz wegetariański klasyk. I ja się skusiłam. Wyszedł pyszny i już nie mam wątpliwości dlaczego jest tak lubiany przez wegetarian i wegan (w wegańskiej wersji bez jogurtu). Faszerowany bakłażan jest sycący – soczewicowy farsz jest konkretny, sprawia wręcz wrażenie mięsnego. Samo danie zaś nie jest kaloryczne. Polecam jako alternatywę dla bakłażana faszerowanego mielonym mięsem. Podane składniki będą odpowiednie na syty obiad dla dwóch osób.
Bakłażan faszerowany czerwoną soczewicą:
- 2 bardzo duże bakłażany
- 1 puszka lub kartonik krojonych pomidorów (390 g)
- 1 duża cebula
- 1 niepełna szklanka czerwonej soczewicy
- 2 ząbki czosnku
- 1 czubata łyżeczka ziaren kolendry
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne lub chili
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól morska
- świeża natka kolendry lub pietruszki (opcjonalnie)
- pestki granata (opcjonalnie)
- jogurt naturalny (ze szczyptą soli i pieprzu)
Bakłażany rozcinamy wzdłuż, następnie posypujemy solą morską. Zostawiamy na 15 minut, a następnie wycieramy papierowym ręcznikiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na ok. 25 minut. Po tym czasie wydrążamy środki warzyw łyżeczką i odkładamy.
Soczewicę płuczemy na sitku, a następnie gotujemy w osolonym wrzątku przez ok. 15-20 minut (najlepiej do miękkości, czas gotowania zależy od świeżości suszonej soczewicy). Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek. Dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku. Dodajemy ugotowaną i odlaną soczewicę oraz pomidory. Kmin i kolendrę rozgniatamy w moździerzu i dodajemy do soczewicy wraz z curry, chili oraz solą i pieprzem. Wydrążonego bakłażana kroimy na małe części i dodajemy do soczewicy. Mieszamy i dusimy przez ok. 5-10 minut, aż nadmiar płynu odparuje i farsz będzie gęsty.
Farszem obficie napełniamy łódki z bakłażana (tworząc niemal górki z farszu). Wstawiamy napełnione łódeczki do piekarnika na ok. 15 minut (180°C). Po upieczeniu faszerowane bakłażany podajemy polewając je jogurtem (może być z dodatkiem czosnku) oraz posypując pestkami granata i natką.


Mi by smakowało 🙂
Cudowne danie.
Soczewica nie raz sprawdziła jako dodatek do farszu. Z bakłażanem też musi pysznie smakować 🙂
Pięknie się prezentuje!
Mniam jakie przepyszne nadzienie. Do tego pestki granatu – super! 🙂
nadziewane warzywa bardzo lubię, u mnie malo na blogu bo zawsze znikają przed zrobieniem zdjęcia
Wygląd obłędny! Nigdy takich nie jadłam ale bardzo bym chciała.
Super propozycja, bakłażany uwielbiam w każdej postaci, a ta wegetariańsko-wegańska propozycja jest super 🙂
bardzo fajny farsz! 🙂
Pyszny farsz 🙂
2 bakłażany to porcja dla 2ch czy 4ch osób?
W tekście jest, że dla dwóch, pozdrawiam
Serdecznie dziękuje za perfekcyjny przepis! Bakłażany udały sie wspaniale! Zmieniłam tylko kolejność dodania produktów: do podsmażonej cebuli z czosnkiem dodałam najpierw wszystkie przyprawy, przesmażyłam, dalej koncentrat, pomidory i na końcu soczewicę.
Jak dzieło sztuki! <3
Dziś tu zajrzałam i myślę, że będę tu częściej zaglądać bo są fajne przepisy. Pozdrawiam
Przepis wypróbowany. Takie to było pyszne,że zamiast na dwa obiady było i na obiad i kolację 😉
Najlepsza rekomendacja! 🙂