Sernik z brzoskwiniami to smak tradycyjnych imienin w polskich domach.  Nie bez powodu umieszczam go właśnie dzisiaj! Sąsiadka mojej babci to mistrzyni polskich serników – wychodzą jej delikatne i puszyste. Na wierzchu zawsze umieszcza kokos – to daje im charakterystyczną nutę. Zdradziła mi ich sekret – masa serowa musi być rozrzedzona mlekiem i śmietaną tak, żeby sernik przed pieczeniem był płynny. Jeśli robię sernik w tradycyjnym stylu, zawsze stosuję się do tych rad. Wychodzą wspaniale. Moja dzisiejsza wersja sernika z brzoskwiniami pachnie intensywnie wanilią i cytryną. Dodatkowo smaku nadają wiórki. Kruchy spód, sernik, brzoskwinie, beza, wiórki – idealne ciasto. Zajadali się nim nawet Ci, którzy nie lubią brzoskwiń. Nie zapomnijcie tylko wyjąć na 3-4 godziny przed pieczeniem składników na masę serową z lodówki – muszą być w temperaturze pokojowej.

Sernik z brzoskwiniamiKruchy spód:

  • 250 g mąki (2 szklanki)
  • 150 g masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 żółtka (białka zostawiamy do bezy)
  • 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sernik z brzoskwiniami:

  • 1 kg półtłustego twarogu lub gęstego sera wiaderkowego
  • 2 całe jajka
  • 4 żółtka (białka zostawiamy do bezy)
  • ½ szklanki oleju rzepakowego
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 budynie waniliowe z cukrem
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka otarta z wyparzonej wrzątkiem cytryny
  • ziarenka z 1 laski wanilii

Beza:

  • 1 puszka brzoskwiń w syropie
  • 6 białek pozostałych po cieście i masie serowej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3/4 szklanki wiórków kokosowych

Wszystkie składniki na spód zagniatamy na jednolite ciasto (ręcznie lub w malakserze). Zawiajmy w folię i chowamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie dno i boki blaszki 24×36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzonym ciastem wylepiamy spód i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160ºC (bez termoobiegu). Pieczemy 12-14 minut.

Składniki na masę muszą mieć temperaturę pokojową. Jeśli używamy zwykłego sera mielimy go 2-3 krotnie przez maszynkę, jeśli wiaderkowego – upewnijmy się, że jest gęsty i nie trzeba go odsączać na sitku. Ser miksujemy na wolnych obrotach z jajkami, żółtkami oraz śmietaną. Dolewamy olej. Wsypujemy cukier puder, proszek z budyni, proszek do pieczenia oraz ziarenka wanilii. Miksujemy. Na końcu dolewamy szklankę mleka. Po zmiksowaniu masę warto wymieszać silikonową łopatką, aby rozetrzeć ziarenka wanilii.

Masę wylewamy na upieczony spód. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 60 minut w tej samej temperaturze. Pod koniec pieczenia brzoskwinie odsączamy z syropu, kroimy w kostkę i wycieramy papierowym ręcznikiem. Białka ubijamy, pod koniec dodając cukier puder. Wyjmujemy sernik układamy na wierzchu brzoskwinie i wykładamy ubite białka. Posypujemy wierzch kokosem. Staramy się to zrobić szybko. Sernik wstawiamy z powrotem do piekarnika na 15 minut. Studzimy przez 5 minut z zamkniętymi drzwiczkami. A następnie 15 minut z drewnianą łopatką włożoną w drzwiczki. Chowamy do lodówki dopiero po całkowitym ostygnięciu. Sernik z brzoskwiniami podajemy pokrojony na kwadraty.

Sernik z brzoskwiniami

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych