Sernik z brzoskwiniami to smak tradycyjnych imienin w polskich domach. Nie bez powodu umieszczam go właśnie dzisiaj! Sąsiadka mojej babci to mistrzyni polskich serników – wychodzą jej delikatne i puszyste. Na wierzchu zawsze umieszcza kokos – to daje im charakterystyczną nutę. Zdradziła mi ich sekret – masa serowa musi być rozrzedzona mlekiem i śmietaną tak, żeby sernik przed pieczeniem był płynny. Jeśli robię sernik w tradycyjnym stylu, zawsze stosuję się do tych rad. Wychodzą wspaniale. Moja dzisiejsza wersja sernika z brzoskwiniami pachnie intensywnie wanilią i cytryną. Dodatkowo smaku nadają wiórki. Kruchy spód, sernik, brzoskwinie, beza, wiórki – idealne ciasto. Zajadali się nim nawet Ci, którzy nie lubią brzoskwiń. Nie zapomnijcie tylko wyjąć na 3-4 godziny przed pieczeniem składników na masę serową z lodówki – muszą być w temperaturze pokojowej.
Kruchy spód:
- 250 g mąki (2 szklanki)
- 150 g masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 żółtka (białka zostawiamy do bezy)
- 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sernik z brzoskwiniami:
- 1 kg półtłustego twarogu lub gęstego sera wiaderkowego
- 2 całe jajka
- 4 żółtka (białka zostawiamy do bezy)
- ½ szklanki oleju rzepakowego
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 budynie waniliowe z cukrem
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka otarta z wyparzonej wrzątkiem cytryny
- ziarenka z 1 laski wanilii
Beza:
- 1 puszka brzoskwiń w syropie
- 6 białek pozostałych po cieście i masie serowej
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 3/4 szklanki wiórków kokosowych
Wszystkie składniki na spód zagniatamy na jednolite ciasto (ręcznie lub w malakserze). Zawiajmy w folię i chowamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie dno i boki blaszki 24×36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzonym ciastem wylepiamy spód i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160ºC (bez termoobiegu). Pieczemy 12-14 minut.
Składniki na masę muszą mieć temperaturę pokojową. Jeśli używamy zwykłego sera mielimy go 2-3 krotnie przez maszynkę, jeśli wiaderkowego – upewnijmy się, że jest gęsty i nie trzeba go odsączać na sitku. Ser miksujemy na wolnych obrotach z jajkami, żółtkami oraz śmietaną. Dolewamy olej. Wsypujemy cukier puder, proszek z budyni, proszek do pieczenia oraz ziarenka wanilii. Miksujemy. Na końcu dolewamy szklankę mleka. Po zmiksowaniu masę warto wymieszać silikonową łopatką, aby rozetrzeć ziarenka wanilii.
Masę wylewamy na upieczony spód. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 60 minut w tej samej temperaturze. Pod koniec pieczenia brzoskwinie odsączamy z syropu, kroimy w kostkę i wycieramy papierowym ręcznikiem. Białka ubijamy, pod koniec dodając cukier puder. Wyjmujemy sernik układamy na wierzchu brzoskwinie i wykładamy ubite białka. Posypujemy wierzch kokosem. Staramy się to zrobić szybko. Sernik wstawiamy z powrotem do piekarnika na 15 minut. Studzimy przez 5 minut z zamkniętymi drzwiczkami. A następnie 15 minut z drewnianą łopatką włożoną w drzwiczki. Chowamy do lodówki dopiero po całkowitym ostygnięciu. Sernik z brzoskwiniami podajemy pokrojony na kwadraty.
Zacnie wygląda jak na sernik przystało:-)
Klasyka gatunku 🙂 super ciasto!
Sernik z brzoskwiniami to chyba jeden z pierwszych jaki w życiu zrobiłam więc podchodzę do niego z sentymentem:)
Piękne zdjęcia. A serniczek wyszedł pyszny. Bardzo go lubię.
Bardzo by mi smakował!
Fantastyczny sernik! Uwielbiam takie tradycyjne i proste do zrobienia ciasta 🙂 A sernik faktycznie jest zupełną klasyką! Pozdrawiam ciepło 🙂
Pyszność!.
Och, to jeden z moich ulubionych serników, fantastycznie u Ciebie wygląda 🙂
przepyszna klasyka! 🙂
cudowny!!!
Ależ on dostojny! 🙂
Epicko ! – jak mówi młodzież ;).
Świetny serniczek Natalko, pozdrawiam 🙂
Ciasta z bezami mają te zaletę, że najpierw pożera się je oczami a potem dosłownie… one znikają. Pięknie wygląda Twój sernik 🙂 Tak więc u mnie by zniknął szybko 🙂
Cudne, klasyczne, ale zawsze pożądane 🙂
Cudowna klasyka, uwielbiam sernik z brzoskwiniami 🙂
Sezon na owoce trwa, a u mnie serniczki na zimno. Zapraszam na http://amatteroftaste.pl/
Zrobiłam go wczoraj. był to pierwszy w życiu sernik robiony przeze mnie i jestem w szoku! wyszło meeeeeeeeeeeega pycha, wszyscy znajomi zadowoleni 🙂 rewelacja
Tradycyjny sernik, mój ulubiony! Robiony najlepiej przez moją babcię 🙂
Często korzystam z Twoich przepisów i powiem szczerze, że się jeszcze nie zawiodłam 🙂 Sernik wyszedł dobry, lekki w konsystencji i jak dla mnie może trochę za mało słodki i sernikowy ale to wynika pewnie z przyzwyczajenia do tradycyjnych serników 🙂
Pozdrawiam i czekam na kolejne przepisy 🙂