Ptysie łabędzie z kremem maślanymPtysie łabędzie z kremem maślanym są nie tylko smaczne, ale i wspaniale się prezentują. Zwykłe ptysie, jakie każdy z nas zna, bardzo łatwo zamienić w piękne łabędzie – wystarczy upiec wraz z nimi wyciśnięte za pomocą rękawa cukierniczego liczby “2”, które po wbiciu w krem, będą stanowić szyje ptaków. Ptysie to wspomnienie z dzieciństwa – parzone ciasto i słodki krem to smak, który zawsze się miło wspomina i chce się do niego wracać.

Ptysie:

  • 4 duże jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 100 g dobrego masła (użyłam masła Kerrygold)
  • szczypta soli

Krem maślany:

  • 3 szklanki mleka
  • 3 żółtka
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 200 g dobrego masła (użyłam masła Kerrygold)

Ptysie: W rondelku rozpuszczamy masło razem z wodą oraz szczyptą soli. Gdy masło całkowicie się rozpuści, dodajemy mąkę, energicznie mieszając przez około dwie minuty. Całość musi się zagotować. Gdy masa będzie jednolita i gęsta, zdejmujemy ją z ognia. Do jeszcze ciepłej (ale nie gorącej) masy wbijamy po jednym jajku, za każdym razem miksując masę mikserem (następne jajko można dodać dopiero wówczas, gdy wmiksujemy poprzednie). Na końcu dodajemy cukier puder i miksujemy jeszcze ok. 1-2 minuty. Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Przekładamy masę do rękawa cukierniczego i wyciskamy na papierze do pieczenia kółka o średnicy ok. 5 cm i wysokości ok. 2 cm. Na końcu, na drugą blaszkę wyciskamy z masy liczby “2” (tyle, ile wyszło nam ptysi) – będą to szyje łabędzi. Ptysie pieczemy przez ok. 20 minut w 200°C. Szyjom łabędzi wystarczy ok. 10 minut w takiej samej temperaturze. Jeszcze gorące ptysie przekrawamy w poziomie na pół (inaczej zaparują od środka i zmiękną). Zostawiamy do ostygnięcia.

Krem maślany: Z mleka odlewamy pół szklanki i miksujemy je wraz z żółtkami, mąką pszenną i mąką ziemniaczaną. Resztę mleka zagotowujemy wraz z cukrem i cukrem wanilinowym. Wlewamy przygotowaną miksturę na gotujące się mleko. Energicznie mieszamy, aż masa zgęstnieje. Zestawiamy z ognia i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia. Po tym czasie masło miksujemy, aż będzie puszyste. Dodajemy po jednej łyżce masy budyniowej, cały czas miksując, aż do wyczerpania.

Masą nadziewamy przepołowione ptysie (łyżką lub za pomocą rękawa cukierniczego). Górną połówkę ptysia możemy (ale nie musimy) przekroić na dwie identyczne części, aby przypominały skrzydła. W ptysie wbijamy upieczone szyje. Przed podaniem posypujemy je cukrem pudrem.

Ptysie łabędzie z kremem maślanym

Ptysie łabędzie z kremem maślanym

Wpis zawiera lokowanie produktu

Wartości odżywcze 100 g Razem
Kalorie
219 kcal 4091 kcal
Węglowodany
14 g 265 g
w tym cukry
5 g 99 g
Tłuszcz
16 g 299 g
w tym kwasy tł. nasycone
10 g 186 g
Białko
5 g 93 g
Sól
0 g 1 g
Błonnik
0 g 6 g
FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!