Pstrąg z ziemniakami z piekarnika

Pstrąg z ziemniakami z piekarnikaPstrąg z ziemniakami z piekarnika – lekki i pyszny, doskonały na obiad. Najlepiej smakuje na wiosnę i latem z młodymi ziemniaczkami. Przyprawiona koperkiem, rozmarynem, masłem i białym winem ryba rozpływa się w ustach, a to głównie dzięki upieczeniu jej w torebce z papieru do pieczenia. Ryba pieczona w takim papilocie piecze się we własnych sokach – dzięki temu nie wysycha i jest wyjątkowo wilgotna. Pstrągi przygotowane w ten sposób są obłędne. Podaję składniki na dwie porcje, ale z łatwością można zwiększyć proporcje i przygotować danie dla całej rodziny.

Pstrąg z ziemniakami z piekarnika:

  • 2 wypatroszone pstrągi
  • ok. 500 g małych ziemniaków
  • 1 cytryna
  • 2 ząbki czosnku w łupinach
  • 2-3 małe gałązki rozmarynu (można pominąć)
  • 3 gałązki koperku
  • 3 niepełne łyżki masła
  • 3 łyżki białego, półwytrawnego wina
  • gruboziarnista sól morska, świeżo mielony pieprz

Ziemniaczki szorujemy pod bieżącą wodą. Malutkie sztuki gotujemy w całości ze skórką (większe uprzednio kroimy na połówki lub ćwiartki) w osolonej wodzie przez 15 minut. Odlewamy wodę. Dodajemy do gorących ziemniaków niepełną łyżkę masła i listki posiekane z gałązki koperku. Wstrząsamy kilka razy, aby całe się oblepiły. Pstrągi oczyszczamy z łusek (najlepiej je zeskrobać nożem po bieżącą wodą). Łby możemy odciąć lub zostawić. Posypujemy ryby w środku solą i pieprzem. Wkładamy do środka po łyżce masła, gałązce koperku, rozgniecionym ząbku czosnku i gałązce rozmarynu. Cytrynę kroimy w plastry. Z końcówek wyciskamy sok do środka ryby, resztę plasterków układamy na wierzchu. Na dużej blasze (od piekarnika) rozkładamy papier do pieczenia (nie odcinamy od rolki). Układamy na nim ryby oraz ziemniaki. Posypujemy wszystko gruboziarnistą solą i pieprzem. Można posypać listkami z gałązki rozmarynu. Skrapiamy białym winem. Rozwijamy więcej papieru, aż nakryje całość. Odrywamy. Zwijamy wszystkie brzegi papieru tworząc szczelną kopertę. Wstawiamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 190°C. Wyciągamy i wyjmujemy z koperty. Pstrągi możemy podać np. z rukolą, fasolką szparagową lub gotowanymi brokułami.

Pstrąg z ziemniakami z piekarnika

Pstrąg z ziemniakami z piekarnika

Pstrąg z ziemniakami z piekarnika

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

9 Odpowiedzi na Pstrąg z ziemniakami z piekarnika

  1. Natalia - Poezja Smaku Pati napisał/a:

    Pstrąg to najlepsza dla mnie ryba na obiad!

  2. Natalia - Poezja Smaku Ewa napisał/a:

    Pyszny taki obiadek i mało po nim zmywania.

  3. Śliczne zdjęcia i pstrąg apetycznie wygląda 🙂

  4. Natalia - Poezja Smaku Magda C. napisał/a:

    Smakowicie wygląda 🙂 To jedyna ryba, którą toleruje pieczoną 😉

  5. Natalia - Poezja Smaku Kolizje Smakow napisał/a:

    Zdecydowanie moje saki, zjadłabym z wielką chęcią 🙂

  6. Natalia - Poezja Smaku Marzena napisał/a:

    Pyszna propozycja 🙂 bardzo lubię tak przygotowaną rybkę 🙂

  7. Natalia - Poezja Smaku Obiad gotowy! napisał/a:

    Lubię tak pieczone pstrągi – masło w środku się rozpuszcza, rybka jest pyszna, soczysta, pełna aromatu ziół… Pyszna!

  8. Natalia - Poezja Smaku Ania napisał/a:

    dobra rybka nigdy nie jest zła, pycha! 🙂

  9. Natalia - Poezja Smaku iza napisał/a:

    idealne danie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)